Reklama

Wytop żelaza i trochę o produkcji noży dawnymi metodami

Zaczęty przez Bonthyc, 24-09-2015, 12:25:49

Bonthyc

W filmie na temat wytopu żelaza dawnymi metodami oraz trochę o tym co tygryski lubią najbardziej czyli o nożach. :P

https://www.youtube.com/watch?v=-kjMCZ19bOY

Co do samego filmu to z racji tego, że do Nowej Słupi daleko nie mam i sam siedzę w rekonstrukcji historycznej to o dymarkach trochę wiedziałem. Ale nie zdawałem sobie sprawy, że wyprodukowanie jednego małego nożyka zajmowało kiedyś co najmniej 5 dni...  :kopara:

Trollsky

miałem przyjemnosc obsługiwac z tym kolesiem piec na tegorocznych dymarkach. Fajna sprawa, zima zabieram sie za przekuwanie łupki którą dostałem :)

Ludzie wybaczą Ci wszystko, oprócz tego ze Ci coś wyszło.

rumcajs

"Combat Knife is actually 10% weapon and 90% tool." Al Mar

Trollsky

Ludzie wybaczą Ci wszystko, oprócz tego ze Ci coś wyszło.

Adam81

Cześć byłem w te wakacje w Nowej Słupi i zapamiętałem te historię troszkę inaczej. Dymarki Świętokrzyskie to raczej okres epoki żelaza (oczywiście nie całej epoki a jakieś 800 lat do około IV wieku naszej ery) gdzie mamy do czynienia z Celtami, którzy przywędrowali tam z terenów obecnej Szwajcarii i Austrii i rozpoczęli na masową skalę produkcję żelaza poza Cesarstwem Rzymskim. Można powiedzieć, że był to taki okręg przemysłowy Barbarzyńskiej Europy.
Co do Mieszka Pierwszego to raczej już w tym czasie technologia mieczy karolińskiech i ich podróbek(zamienników) była znana i o zrobienie dobrego noża nie było aż tak trudno (kowalstwo to w ogóle trudny fach). Także myślę że mieszanie do tego naszego drogiego Dagome jest małym nieporozumieniem lub raczej wciskaniem ciemnoty. Czy ktoś może mnie wyprowadzić z błędu i objaśnić bo wydaje mi się, że facet na filmiku raczej miesza epoki i technologie wyrobu ze sobą.

A co do techniki wytopu to chłopaki po prostu nie mogli uzyskać wyższej temperatury niż jakieś 1200 stopni i właśnie dlatego "buła" wychodziła im taka zanieczyszczona. Żelazo było bardzo drogie w tym czasie (powiedzmy IV w n.e. treny byłego woj. więtokrzyskiego :) i posiadanie siekierki żelaznej było symbolem statusu

vava

Cytat: Adam81 w 28-09-2015, 21:36:29

A co do techniki wytopu to chłopaki po prostu nie mogli uzyskać wyższej temperatury niż jakieś 1200 stopni i właśnie dlatego "buła" wychodziła im taka zanieczyszczona. Żelazo było bardzo drogie w tym czasie (powiedzmy IV w n.e. treny byłego woj. więtokrzyskiego :) i posiadanie siekierki żelaznej było symbolem statusu

Z tego co kojarzę z lat dawnych, to w czasach Mieszka w Europie ciągle panowały dymarki, więc nie wytop, a redukcja rudy. Równolegle w krajach islamskich zaczęły się pojawiać wytopy żelaza/stali z prawdziwego zdarzenia, ale do Europu(Hiszpanii) trafły kole 12 wieku dopiero. To nie jest tylko kwestia uzyskania temperatury, ale to kompletna zmiana technologii.
A tak swoją drogą (to też informacje z polskich uczelni w latach 90-tych, mogą być neiaktualne), to w takim piecu katalońskim (catalan forge), to kluczem było utrzymywanie na tyle niskiej temperatury, by  powstawało dużo żelaza (potem nawęglanego), nieco już gotowej stali (ta stal była niejako bonusem, nie celem), i jak najmniej staliwa/żeliwa, które były odpadkami, z którymi nie bardzo wiadomo było co zrobić.

Trollu - też Cię widziałem, ale byłem tylko na godzinkę przypadkowym przejazdem i najpierw jak gadałem z Jensem, to Cię widziałem, ale potem gdześ zniknąłeś, a zaraz potem ja musiałem uciekać, bo kierowca naglił...

Victoria vale, et ubique es, suaviter sternutas

Adam81

Dziękuję za naukę. Jak że można się czegoś dowiedzieć jeżeli nie poprzez zadawanie pytań. Co do tej oświaty lat 90'tych to napisałem to co zapamiętałem z opowieści oprowadzającego po skansenie....i tak się zastanawiałem, że przez te 1000 lat ludzie (z terenów Barbarzyńskiej Europy) używali prawie takiej samej technologi produkcji żelaza i dopiero w X wieku zaczął rozpowszechniać się proces "wielkopiecowy". Tak czy siak świetne miejsce.
Panie Trollsky fani czekają na filmik z przekuwania łupka. Pozdrawiam i powodzenia.

SMF spam blocked by CleanTalk