Reklama

Naczelnik - Skinery

Zaczęty przez Naczelnik, 27-09-2015, 21:40:24

Naczelnik

Witam,

Długo się zbierałem ale to już najwyższa pora podziękować za ten ogrom wiedzy z którego mogłem zaczerpnąć aby wystrugać własnymi rękami nóż.

W celach treningowych i z wrodzonej alergii na plastyk w kolorze Gender http://www.hultafors.kris.szczecin.pl/noze2014.htm#
oberwałem oryginalne coś z Hultaforsa i nakleiłem trochę drewna.

Klinga z weglówki 58HRC (mierzyłem po skuciu plastyka)
Potem mosiądz 1,5 mm Czarny dąb, 2x fibra i miedź 0,8 mm i Badi z podkładu kolejowego.

Przepraszam za nędzne zdjęcie ale nawet noże lepiej mi wychodzą niż zdjęcia.
Poprawię się w obydwóch dziedzinach, obiecuję.

Naczelnik

Jako że to paskudztwo powyżej podarowałem swojej Pięknej żeby miała co zgubić jak pójdzie na grzyby to zaraz przyszła Młoda i mówi "ja też kce".
Wybrała se blanka z tego co akurat miałem i kazała zrobić na modłę wschodnią i żeby był różowy.

"Purpple Haze"

NC6 mniej niż 3 mm  61 HRC (hartowane przez Wołodja - DZIĘKI RADEK!!!)  satyna 600
Miedź, Amarant, Fibra, Miedź, Padouk

Kwaśny

Ten szkoda byłoby zgubić ;-)

asik007

Marek Muniak

Powiem tak- w drugim podoba mi się linia klingi. Elegancka i ergonomiczna. Oprawiona zresztą godnie, Logo (oręż dzika) sugerują, że jesteś, Kolego myśliwym. Widzę też łuski ( 30 06 chyba). Masz dobre wejście. Bardzo fajny nożyk z klimatem. Gratuluję! Darz Bór!!!!

Owoc żywota mojego je ZUS.

Naczelnik

Cytat: Marek Muniak w 27-09-2015, 22:13:14

Powiem tak- w drugim podoba mi się linia klingi. Elegancka i ergonomiczna. Oprawiona zresztą godnie, Logo (oręż dzika) sugerują, że jesteś, Kolego myśliwym. Widzę też łuski ( 30 06 chyba). Masz dobre wejście. Bardzo fajny nożyk z klimatem. Gratuluję! Darz Bór!!!!

Tak, gdybym nie siedział ciągle w lesie to bym może miał czas robić noże. Ciężko pogodzić obydwie pasję. Darz Bór
Dzięki Kolegom za miłe słowo.

Calot

Ooo, wejście z przytupem!

The air smelled of limited life expectancy.
X-Clacks-Overhead: GNU Terry Pratchett

eddieiron

Zdolniacha ,fajne nożyki.

NKJ Stachu

no i bardzo fajnie! :D ten drugi to już coś!

mitryl

ten w padouku super , dobra robota :D

I rzekł do człowieka: Oto bojaźń Pańska, ona jest mądrością, a unikanie złego rozumem.Job. 28:28
Marana Tha

junasz

Obydwa zacne jak na początek nożowych działań!  :)

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

discovery

Bardzo  dobre nozyki i ładne   ;)

"Lepiej siedzieć cicho i wyglądać jak idiota niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości"

https://www.facebook.com/Macknifemaker-288202528244342/?fref=ts

Moje złomki.
https://forum.knives.pl/index.php/topic,168659.0.html

Naczelnik

Tym razem oprawa. Przyjechał Łowczy z fińskim blankiem zobaczył magazyn materiałów na chłyty i mówi tak.

"Oprawi mnie to w bawoła, jelenia i wenge"

Zrobiłem jak powiedział a poza tym wypolerowałem bo fiński kowal tez blanka polerwał. Co prawda zapolerwał grube rysy ale widac  tak jest trendy, ja tym czasem schodziłem z gradacją papieru jak mówi lektura forum.

Oglądajcie, doradzajcie...

dżozef

A mnie było dane wziąć w garść oba pierwsze noże Naczelnika i na spokojnie się przyjrzeć. Są bardzo starannie wykonane, z dużą dbałością o każdy szczegół.
Pierwszy był robiony "na próbę", ale kurna każdemu jednemu życzę, coby taką "próbę" na stałe przytulił. Typowy nóż do roboty. Drugi zaś jeszcze bardziej dopieszczony, mnie urzekła taka delikatna, szlachetna, kobieca linia  ;P W każdym razie córcia twórcy nie chciała się ze swoim ostrym przyjacielem rozstać.
Trzeciego noża na gotowo nie widziałem, tylko sam blank jeszcze przed obróbką. Na fotkach ten podoba mi się najbardziej. Naczelniku zainwestuj w foto sprzęcik, bo komórką nie uciągniesz. Za ładne te twoje "najfsy"  :)

maiones

Bardzo udana oprawa.  :)
Ten w padouku fajny - idź tą drogą  ;)

mitryl

O i znowu bardzo fajnie :D

I rzekł do człowieka: Oto bojaźń Pańska, ona jest mądrością, a unikanie złego rozumem.Job. 28:28
Marana Tha

discovery

To na pewno dobry i poręczny nóż   :/

"Lepiej siedzieć cicho i wyglądać jak idiota niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości"

https://www.facebook.com/Macknifemaker-288202528244342/?fref=ts

Moje złomki.
https://forum.knives.pl/index.php/topic,168659.0.html

koszmarnykarol32

Bardzo klimatyczny kozik  .

Marek Muniak

No, trzeci nie odstaje od poprzednich, chociaż to ,,tylko" oprawa. Zrobiłeś ją pięknie, czysto. Lepiej wygląda jak oryginał...

Owoc żywota mojego je ZUS.

Naczelnik

Trochę zabiegany jestem i krzyż mnie łupie od stania przy szlifierce ale w końcu się pozbierałem i coś zrobiłem.

Nie ma niestety polskiego czerwonego drewna więc niestety nie wypaliła koncepcja kolorów flagi.
Zatem skupiłem się tylko na polskich materiałach.
Więc
Stalówka z resora polskiego fiata 126 hartowana przez Wołodię(dzięki Radku) jakieś 57 HRC gruba na 3,8 mm ze szlifem na zero i satyną 600.
Potem kolejno wędzony wiąz fornir dębowy i bukowy a dupka z leszczyny
Pochewka z polskiego fartucha spawalniczego zrobionego jak mniemam z polskiej świni.

"Narodowiec"

DSCN2340.JPG
DSCN2346.JPG

Jak tylko wstanie fotosik to wrzucę miniatury zapodaj netem nie umię... :frown:

SMF spam blocked by CleanTalk