Autor Wątek: Santoku San Mai Kurouchi Kaminari Knives- recenzje  (Przeczytany 4595 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline Kaminari

  • knifemaker
  • Opinii: (13)
  • *
  • Wiadomości: 712
  • Płeć: Mężczyzna
    • Kaminari Knives
Odp: Santoku San Mai Kurouchi Kaminari Knives- recenzje
« Odpowiedź #20 dnia: 10-02-2016, 22:56:12 »
Chodzi mi o recenzję  ludzi którzy już testowali nóż.

Offline winiarFR

  • Opinii: (15)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 273
Odp: Santoku San Mai Kurouchi Kaminari Knives- recenzje
« Odpowiedź #21 dnia: 16-02-2016, 19:19:50 »
W takim razie zacznę pierwszy. Jeśli chodzi o santoku i jego wykonanie to wszystko stało na bardzo wysokim poziomie jeśli chodzi o wykonanie jak i profil. Nóż przyszedł do mnie w stanie golącym. Nie miałem czasu popracować nim zbyt długo, ale jeśli chodzi o właściwości tnące byłem z nich bardzo zadowolony. Jedynym mankamentem, który zauważyłem jest dziwne przyklejanie/zasysanie się noża podczas podnoszenia go podczas nacinania nacinania cebuli. Wszystkie inne warzywa kroją się jak marzenie. Pieczarki, papryka od strony skórki, efekt gładkiej marchewki. Powiem szczerze, że nigdy nie widziałem tak cieniutkiego profilu. Jest cieńszy od mojego yamawaku santoku co jest już dużym wyczynem. Całości dopełnia piękna rękojeść ze stabilizowanego drewna. Niestety cały efekt popsuły lekki szczerbki na nożu pod koniec użytkowania. Nie mam pojęcia czym mogły zostać spowodowane. Nóż naostrzyłem od początku i odesłałem do bawa. Wg mnie jest to kawał porządnej kutej stali o świetnych właściwościach tnących. Polecam jak najbardziej. Gdybym sam nie miał już tylu noży to jak najbardziej bym się w taką kosę zaopatrzył :)