Reklama

pierwszy nóż

Zaczęty przez miśkj, 05-10-2015, 16:11:59

miśkj

Mam zamiar zrobić pierwszy nóż w życiu lecz nie wiem jak się do tego zabrać. Mam mały garaż obok domu kilka podstawowych narzędzi. Proszę o pomoc w doborze stali , materiału na rękojeść pinów i ogólnie sklepu w którym mogę to kupić.
dowiedziałem się, że najlepsza stalą na początek jest NCV1 lecz w sklepie damast jest ona w tych samych wymiarach lecz w innym przedziale cenowym i nie wiem czym to się różni.
Mam do dyspozycji szlifierkę kontową pilniki i mała taśmową która można położyć.
Więc proszę o informacje ,mam projekt lecz nie wiem jak go wstawić :dodge:

koszmarnykarol32

witam
faktycznie ncv1 będzie dobra na początek - jaką posiadasz szlifierkę taśmową model...
Projekt stanowczo pokaż .
ps: mam trochę drewna - http://forum.knives.pl/index.php/topic,160965.0.html

miśkj

Jest to szlifierka do drewna na 2 wałki która ma uchwyt lecz da sie ją urzywać na lerząco

Marek Muniak

Na początek sugerował bym poprawić ortografię. :rotfl: :rotfl:

Owoc żywota mojego je ZUS.

shs

Jakiś dobry duch Ci trochę posprzątał ale ortografia to Twoja pięta achillesowa. Może będziesz miał talent do noży.
Bardzo chciałbym Ci darować ale nie mogę:
(...) "urzywać na lerząco" (...)
Po pierwsze uŻywać, po drugie na leŻąco, po trzecie jak będziesz już leżał z tą szlifierką to uważaj na opiłki/wióry w oczach.

Cytat: miśkj w 05-10-2015, 16:48:41

Jest to szlifierka do drewna na 2 wałki która ma uchwyt lecz da sie ją urzywać na lerząco

Jerzy z bagien

Cytat: miśkj w 05-10-2015, 16:48:41

Czyli "czołg" masz! :) A to musi być NCV1? Weź lepiej to: http://damast.com.pl/index.php?id_product=13&controller=product   Sądzę że i tak wyślesz nożyk do hartowania. A przede wszystkim zrób projekt/rysunek 1:1 tego co chcesz zrobić i dopiero wtedy decyduj się na zakup stali. :) Rysunek umieść w swoim wątku i na pewno ktoś podpowie co w nim poprawić itp.

miśkj

Sory za ortografię. :<
A więc mam projekt lecz wstawię tylko link
http://zmniejszacz.pl/galeria/5612935052895/bez-nazwy

miśkj

miśkj

Snareface

średnicę pinów zmniejsz o połowę. jelec zaokrąglij, ostry będzie przeszkadzał. Podaj grubość blanka, przy szlifie scandi to istotne.

"To, co dla mnie najlepsze - dla kogoś oznacza klęskę."

bros550

Dodaj notch i lekko oddal dół czoła rękojeści w prawą stronę i jeszcze bym zmienił ten pin przy dupce na rurkę. Weź ncv1, w miarę tanie, łatwę w obróbcę, a odpowiednio zahartowane działa cuda.
Nim sie weźmierz do szlifu, poszukaj jakiegoś blanka i ucz sie kłaść szlify

miśkj

Grubość  3 mm bolce mają być puste

Jerzy z bagien

O! Celuj w ten kształt!

:)

Albo... i w sumie Młody kolego prawie nic nie musisz zmieniać! :)

No ale z tym NCV1 które tak kochacie ... bym się zastanawiał... ja lubię D2! No fakt trzeba ją robić przed hartem prawie na gotowo bo później trudno będzie pozbyć się rys ale jak tnie... ;)

bros550

szenkx

Jest całkiem spoko. Jurek daje dobrzy przykład jeżeli chodzi o rozmieszczenie pinów. Nie dawaj za blisko początku rękojeści. W razie poprawek będziesz zły :)
i nie słuchaj:

Cytat: bros550 w 05-10-2015, 19:42:28

Nim sie weźmierz do szlifu, poszukaj jakiegoś blanka i ucz sie kłaść szlify

Rób na w docelowym materiale. Większa motywacja żeby nie spierdolić.
Edit:
Cytat: bros550 w 05-10-2015, 20:07:09

Lub coś bardziej klasyczne;
http://pics.tinypic.pl/i/00710/vt9il69buivh.jpg

Słabe to...
Cytat: Trollsky w 24-03-2018, 13:29:38
Jigi są dla pedałów, prawdziwy mejker wali z ręki.

------------------------------------------------------------------
The bird of Hermes is my name eating my wings to make me tame.

bros550

Na jigu może i tak, ale na czołgu bym nie ryzykował

Ostrze mi sie podoba, ale ta rękojeść nie

miśkj

A więc co jeszcze poprawić?

Jerzy z bagien

Cytat: miśkj w 05-10-2015, 20:42:34

A więc co jeszcze poprawić?

Popatrz na drugie zdjęcie przeze mnie umieszczone i porównaj do swojego rysunku. :) Pin przy ostrzu przesuń do tyłu rękojeści, może trochę całą rękojeść zwęź (? tego nie jestem pewien) no i jej tył można trochę zaokrąglić. :)

bros550

Ostrze lekko wydłużyć

szenkx

Dupkę faktycznie możesz zaokrąglić trochę, choć wcale nie musisz. Głownia dobrej długości tylko rękojeść może być za mała :)

Cytat: Trollsky w 24-03-2018, 13:29:38
Jigi są dla pedałów, prawdziwy mejker wali z ręki.

------------------------------------------------------------------
The bird of Hermes is my name eating my wings to make me tame.