Żegnamy Jumbo i Testrala

Reklama

Nóż kuchenny do 800 zł

Zaczęty przez xariv28, 06-10-2015, 15:54:43

xariv28

Witam
Chciałbym zakupić nóż kuchenny najlepiej japoński dobrej jakości, obecnie posiadam od kilku lat noże firmy Victorinox i jestem bardzo zawiedziony z nich.
Liczyłbym na pomoc przy wyborze takiego noża a najlepiej polecenie. Zainteresował mnie ten nóż http://www.hamono.pl/pl/mcusta-zanmai/189-mcusta-zanmai-gyuto-210mm-damast-vg10-red-pakka.html ale nigdy nie miałem do czynienia ze stalą damasceńską więc nie wiem czy ma to jakieś inne właściwości oprócz wizualnych. Interesują mnie noże o dużej twardości(60 HRC) głównie japońskie i tylko i wyłoncznie ze stali nierdzewnej gdyż pracuję na kuchni. Mój budżet na taki nóż to około 800 zł(nóż szefa kuchni lub Gyuto do 210 mm)

Rademenes.

Wybierać nie pomogę, bo się nie znam na japończykach w ogóle, ale chciałbym się dowiedzieć czemu jesteś zawiedziony Victorinoksami.

mr_neox

Mam o ten, jest bardzo podobny w materiałach:

Nie należy tego traktować jako damastu - to po prostu skręcona VG10 na grzbiecie i tyle, KT jest jednolita. Ostrość roboczą trzyma bardzo przyzwoicie (trochę słabiej z tą "scarysharp"), nierdzewność na wysokim poziomie, pakka na rękojeści nie wykazuje żadnych oznak wypaczania się od wody/wilgoci. Bardzo ładny i użytkowy nóż, ale drogi. Leciutko się podostrza, więc też ma za to plusa.

ps. za 800 złotych to bym sobie czegoś bardziej "japońskiego" z węglówki poszukał, ale to trzeba dbać ;P

Si vis pacem, para bellum

xariv28

Z Victorinox mam kilka noży ale te dwa używam najczęściej http://ostry-sklep.pl/p/183/26695/noz-szefa-kuchni-kuty-7-7403-20g-victorinox-noze-victorinox-noze-kuchenne.html, http://ostry-sklep.pl/p/183/26687/noz-uniwersalny-kuty-7-7323-17g-victorinox-noze-victorinox-noze-kuchenne.html główną wadą jest to że nie utrzymują długo ostrości(po długim i częstym użytkowaniu) oraz ich ciężar po kilku godzinach szatkowania ręka boli okropnie(chociaż że dobrze leżą w ręce).Do ostrzenia ich używam ostrzałki diamentowej victorinox a na nożu szefa kuchni w porównaniu z nowym nożem widać spore starcie noża. A wracając do mojej prośby nie muszą być to tylko noże japońskie choć takie najbardziej mnie interesują ale mogą być to noże europejskie wysokiej jakości i chciałbym aby ktoś mnie wytłumaczył co to jest stal damasceńska i czy ma to jakieś zalety oprócz wizualnych oraz czy lepiej jest zakupić nóż wykonany z stali VG-10 czy nóż tylko z rdzeniem ze stali VG-10 i pokryty stalą damasceńską.

mr_neox

Damast to w gigantycznym skrócie najczęściej dwie różne stale skute, skręcone i stopione ze sobą. Wzór uzyskuje się po kilkukrotnym polerowaniu i trawieniu kwasem (na przemian). Właściwości ma takie jakie stale zostały użyte do jego wytworzenia - najczęściej mają one różną ścieralność i twardość.

Moim prywatnym zdaniem do kuchni nie ma sensu, trochę za drogo (a nierdzewny damast trochę kosztuje).
Jeżeli rdzeń noża kuchennego jest z VG10, taki nóż ma powiedzmy 2 - 2,5mm grubości to co da pokrycie go warstwą innej stali?

Ostrząc ostrzałką diamentową nie dziw się, że noży Ci ubywa w szybkim tępie :D :D :D
Warto ostrzyć na kamieniach wodnych - w Polsce warto poszukać kamieni Taidea.

Chcesz gadać konkretnie o nożach to zasuwaj do działu ostra kuchnia:
http://forum.knives.pl/index.php/board,47.0.html

Raptorartur

Cytat: mr_neox w 06-10-2015, 20:43:08

Jeżeli rdzeń noża kuchennego jest z VG10, taki nóż ma powiedzmy 2 - 2,5mm grubości to co da pokrycie go warstwą innej stali?

Może da tyle, że nóż nie połamie się na dwadzieścia kawałków przy pierwszym cięciu? W laminatach można wyżej zahartować VG10 i zrobić cieńszą KT.

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia  :P

Rademenes.

Cytat: xariv28 w 06-10-2015, 16:29:07

główną wadą jest to że nie utrzymują długo ostrości(po długim i częstym użytkowaniu) oraz ich ciężar po kilku godzinach szatkowania ręka boli okropnie(chociaż że dobrze leżą w ręce).Do ostrzenia ich używam ostrzałki diamentowej victorinox a na nożu szefa kuchni w porównaniu z nowym nożem widać spore starcie noża.

Dzięki. Rzeczywiście nie używam ich tak intensywnie, żeby mi to przeszkadzało, ale możesz mieć rację. Natomiast co do "zjedzonej" krawędzi tnącej, to może to być efekt używania diamentów do ostrzenia, chociaż nie mam tej ostrzałki i nie wiem jaką ma gradację.

xariv28

To jakiego producenta polecilibyście noże ?? I czy opłaca się kupować noże ze stali damasceńskiej(do pracy na kuchni) ?

xariv28

Albo też tak, budżet to 800 zł jaki wy byście nóż za to kupili ?(do pracy)

mr_neox

Cytat: Raptorartur w 07-10-2015, 08:43:27

Może da tyle, że nóż nie połamie się na dwadzieścia kawałków przy pierwszym cięciu? W laminatach można wyżej zahartować VG10 i zrobić cieńszą KT.

Fallkniven ;-) Kuchennego nożyka o grubości 2 - 2,5 mm z san mai III nie widziałem, ale ja się nie znam ;>

baw

A ten limit 800zł to przekraczalny, czy nieprzekraczalny?

Otchłań czeka

xariv28

baw

Kohetsu z AS chwalili, chodzi po 189$.

Otchłań czeka

xariv28

A coś innego co da się w Polsce kupić i jest na 100 % nierdzewne(przepisy na inny w pracy nie pozwalają. A opłaca się kupować noże z stalą damasceńską czy lepiej normalne. I co możecie mnie powiedzieć o nożach NHS ?

xariv28

A z twardych i nierdzewnych stali to zostaje chyba tylko VG-10

baw

Jakie przepisy Ci nie pozwalają? Regulamin wewnętrzny? Jak chcesz z polskiego sklepu, to wybór niewielki, za 450zł kupisz Gekko, z tym, że gdybyś trochę pogłówkował i zamówił zza granicy to dostałbyś do 800zł coś lepszego.

Otchłań czeka

Raptorartur

Cytat: mr_neox w 07-10-2015, 18:05:33

Fallkniven ;-) Kuchennego nożyka o grubości 2 - 2,5 mm z san mai III nie widziałem, ale ja się nie znam ;>

A on jest zahartowany na 62-63 HRC jak kuchenniaki? No to są geniuszami obróbki;) A co to za problem 2,5 sanmai. Bardzo dużo jest takich noży. Mam szefa 240 mm od Tojiro i ma 2,3 mm przy pięcie.

xariv28

Ponawiam pytanie: Opłaca się kupować noże z stalą damasceńską czy lepiej normalne. I co możecie mnie powiedzieć o nożach NHS ?

Raptorartur

Opłaca się kupować noże z laminatu, tj. w środku twardy rdzeń a na zewnątrz miękka stal. Lub suminagashi - w środku twardy rdzeń, na zewnątrz damast. Damast bez rdzenia średnio nadaje się na kuchenniaki.

xariv28

Mam jeszcze takie pytanie, co to jest za rodzaj stali nazywany "srebrny papier" ?