Żegnamy Jumbo, Testrala i Pawelmomo

Reklama

Stropping / Paddle strop - czym i gdzie to dostać ?

Zaczęty przez Nuter, 21-10-2015, 16:36:57

Nuter

Tytułem wstępu:
To może zabrzmi śmiesznie, ale szukam rozwiązań które pomogą w walce z uzależnieniem związanym z nożami. :special:
Powaga. Ostrzyłbym, rozbierał, smarował, klikał, sprawdzał używał gdzie się da.  ;> O ciągłym kupowaniu nie wspomnę. (noże od zawsze, ale w ciągu ostatnich 3 miesięcy, to nabrało to takiego rozpędu, że sprzedaję wszystko i zostawiam dwie sebenzy które w pełni zaspokajają moje wymagania jakościowe - żeby była jasność ja ogólnie ich używam, a nie robię ołtarzyk, ale mam dziką przyjemność z utrzymywania sprzętu w najwyższym stanie gotowości) ;)

Dobra do rzeczy. Żeby mieć nieco frajdy, że coś tam robię prawda, poprawiam i dopieszczam to chciałbym zakupić coś do stroppingu  :idea: - teoretycznie mało agresywne, można lekko smyrnąć a satysfakcja że "coś tam się zrobiło" będzie. :)

Tylko jest problem, mam wrażenie, że mamy jakieś pustkowie. Udało mi się namierzyć coś co zwie się ostrzałka do brzytew Boker - czyli po prostu paddle strop ze skórą. Powiedzmy, że to byłoby ok. Tylko czym konkretnie to natrzeć? Co możecie polecić? strop jest dwustronny, skóra juchtowa bez żadnych dodatków. Nie chciałbym eksperymentować bo to cudo nieco kosztuje, a jak zapaskudzę jakimś badziewiem.. :dodge: :rzyga:
Z góry dzięki za wszelkie sugestie!

puchbeary

Na allegro widziałem osełki diamentowe do brzytew o wielkości chyba 3 i 1 mikrona. Jeśli wierzyć temu co gdzieś wyczytałem ma to odpowiadać grad. 8k. Jedyny zonk jest taki, że są one w formie folii z posypem diamentowym naklejonej na drewienko balsy i nie wiem czy przy próbie ostrzenia w sposób tradycyjny czyli pod włos ta folia nie będzie się nacinać.

Świat jest za piękny, żeby marnować czas na cienkich leszczy
--------------------------------------------------
A psy i tak fajniejsze Marcinu...

banax

Nuter

banax kolego z nieba mi spadłeś! no o to chodziło i zdecydowanie cena duuużo lepsza!

No a pro pos zielonej - to jak to się fachowo nazywa i gdzie szukać? wiem, że to w takich kostkach, coś jakby bardzo twarda "plastelina"
Czy na drugą stronę dawać jakiś inny kolor (gradację)?

banax

Zieloną masz u tego samego sprzedawcy co beżową, z resztą  ma masę towaru.
Używam jednej strony, tylko z zieloną więc nie odpowiem co dać na druga stronę  ;)
Musisz mieć świadomość, że po poście spada "agresja" cięcia choć nie ostrość i trzeba poćwiczyć trochę żeby nie zaokrąglać krawędzi.

pk.11

Jako, że masz pewne zdolności manualne " Ostrzyłbym, rozbierał, smarował " proponuję wykonać  stropa samodzielnie. Oklej kawałek kantówki drewnianej czterema paskami skóry, zostaw z 15 cm pustego na uchwyt, na dwie powierzchnie nałóż pastę polerską do stali. Skórę proponuję z jednej strony licową, żeby mieć dwie różne faktury powierzchni. Drewno na pewno twardsze od balsy, Która ma niejednorodną strukturę i jest bardzo miękka. Najlepiej dobrać doświadczalnie, która powierzchnia gładka, szorstka, z pastą,  czy bez, jest najlepsza do danego noża.

rębosz

Witam!
Może zbuduj coś takiego .

Pzdr.

Cywilizacja to nieskończone stwarzanie potrzeb , których nam nie potrzeba .
----------------------------------------------------------------------
Bycie coraz starszym ma swoje zalety. Nie widzisz liter z bliska, ale poznajesz idiotów z daleka .

Nuter

No dobra, w związku z brakiem podstawowych narzędzi wynikających z pewnych 'komplikacji' (komplet śrubokrętów i multitool to chyba mało :P) postanowiłem nabyć to cudo które zasugerował banax
Zamówione, pewnie we wtorek będzie. Oprócz poleconej pasty dodatkowo wziąłem zieloną.
Zobaczymy co wyjdzie - wiem, że nie wolno za mocno dociskać bo zawinę krawędź, nie ma też - z tego co słyszałem - za bardzo 'pastować' albo raczej za często.
Dam znać jak rezultaty, potrenuję na jakimś sprzęcie o niskiej wartości emocjonalnej ;-)

steameat

Zrób to sobie samemu. Pas skórzany szeroki na 6cm kosztował w lumpeksie 8zł, Zrobiłem z niego 2 stropy i został mi jeszcze kawałek. Stropy skóry mają 35cm, szerokość 5cm. Wykonanie 30 minut.

Nuter

no to doszły 'zabaweczki'

na pierwszy ogień poszedł kuchenny, który nie chciał a4 nawet chwycić nie mówiąc o gazetowym papierze.
po kilkunastu pociągnięciach na zielonym już było o niebo lepiej, a po dodatkowym dopieszczaniu idzie jak w masło.

Dzięki za porady, szczególnie banaxowi za namiary.

banax