Reklama

Nóż kuchenny dla aspirującego amatora do, powiedzmy, 900 zł

Zaczęty przez mnrdov, 24-11-2015, 10:57:47

mnrdov

Panowie, potrzebuję porady w kwestii kupna noża na prezent.
Potencjalny obdarowany jest zafascynowanym kuchnią amatorem i radzi sobie całkiem nieźle, eksperymentuje, robi zarówno mięsiwa, ryby, potrawy warzywne, chciałbym więc mu sprezentować w miarę uniwersalny i porządny nóż szefa kuchni. Przebąkiwał coś, że najbardziej mu odpowiadają kształty santoku, ale więcej nie mogłem wypytywać, bo by powziął podejrzenia. Doradźcie coś please, bo nie chciałbym tyle kasy wydać na byle gówno.

Być może pomocne w poradzie będą odpowiedzi na pytania, jakich udzieliłem, posiłkując się tym wątkiem: http://forum.knives.pl/index.php/topic,86629.msg534199.html#msg534199 odpowiedzi

- Do czego będzie używany nowy nóż ?
Nie musi być używany jako tasak czy do carvingu, ale przydałoby się, aby był możliwie najbardziej uniwersalny
- Jaki kształt i jaka długość ostrza preferujesz?
Santoku?, długość ciężko powiedzieć
- Preferujesz szerokie czy wąskie ostrza?
raczej szerokie
- Z jakiej stali ma być wykonane ostrze: Nierdzewnej czy może Węglowej/Narzędziowej?
Bez różnicy, właściciel będzie umiał zadbać o węglówkę, jeśli to o to chodzi
- Nóż ma być zbalansowany na ostrze czy rękojeść?
Nie orientuję się w tym temacie, a która wygodniejsza?
- Jaki kształt rękojeści preferujesz?
jw.
- W jaki sposób ostrzysz noże ? Jakiego systemu ostrzącego obecnie używasz?
Prawdopodobnie jakiś Lansky, może kamienie
- Jaka sumę pieniędzy chcesz przeznaczyć na zakup noża?
Do 1000 zł max. I to już z przesyłką skądkolwiek.
- Które z poniższych kryteriów jest dla ciebie najważniejsze, a które najmniej (uporządkowane) ?
Właściwości tnące, staranność wykonania, ergonomia rękojeści, trzymanie ostrości, odporność na uszkodzenia, łatwość ostrzenia, odporność na korozję


baw

Ja bym santoku nie brał jako pierwszego lepszego noża, bo bardziej uniwersalne jest Gyuto. Proponowałbym w tej kasie Kohetsu z AS.

Otchłań czeka

mnrdov

Cyz to będzie duża różnica, jeśli zamiast Kohetsu wezmę Yoshihiro? Też gyuto, też Aogami Super, a po prostu z amazona łatwiej mi się zamawia niż z innych sklepów, więc pytanie, jakie w praktyce różnice są między tymi dwoma.
http://www.amazon.com/gp/product/B00AUXVX08/ref=pe_214910_157933950_em_1p_1_ti


baw

Widać nie poświeciłeś zbytnio czasu na czytanie forum. Ten drugi nóż, który pokazujesz, to coś o czym chyba nikt na forum nie pisał, w związku z tym nie wiadomo jaką ma geometrię, a to jedna z najważniejszych kwestii. Także raczej nie uzyskasz odpowiedzi czy różnica będzie duża, bo żeby wskazywać różnice, trzeba mieć wiedzę na temat obu produktów ;-)

Otchłań czeka

PiotrB.

baw, mozesz pokazac, gdziekolwiek jest, geometrie Kohetsu?

To bedzie chyba, nastepne moje nowe hobby

baw

Nie mogę, bo jej prawdopodobnie nie ma. Kam gdzieś pisała, że Kohetsu jest ok i mi to wystarcza. Za jakiś czas pewnie to Kohetsu kupię, także wtedy powrzucam dokładne zdjęcia.

Otchłań czeka

involeth


baw

Otchłań czeka

Kam6

Cytat: baw w 01-12-2015, 13:58:01

Nie mogę, bo jej prawdopodobnie nie ma. Kam gdzieś pisała, że Kohetsu jest ok i mi to wystarcza. Za jakiś czas pewnie to Kohetsu kupię, także wtedy powrzucam dokładne zdjęcia.

Nigdy nic nie pisałam o Kohetsu, gdyż nigdy go nie używałam. Zakładałam za to temat o tym nożu, żeby czegokolwiek się o nim dowiedzieć.

http://forum.knives.pl/index.php/topic,162895.msg1648529.html#msg1648529


baw

Uuu. Dobrze, że mnie sprowadziłaś na ziemię. Pamiętam ten temat i jakiś czas później chyba dwie osoby ten nóż nabyły i chwaliły, nie wiem czemu Ciebie do tych osób zaliczyłem. Pokręciło mi się kompletnie.

Otchłań czeka

Kam6

Cytat: baw w 01-12-2015, 17:14:24

Uuu. Dobrze, że mnie sprowadziłaś na ziemię. Pamiętam ten temat i jakiś czas później chyba dwie osoby ten nóż nabyły i chwaliły, nie wiem czemu Ciebie do tych osób zaliczyłem. Pokręciło mi się kompletnie.

Dobrze, bo później byś kupił i w razie bubla byś na mnie zwalał :P swoją drogą mógłbyś się już na niego skusić... :D