Reklama

ZT 0562 cf - Doradźcie!

Zaczęty przez Soltys1989, 29-11-2015, 15:40:13

Soltys1989

Witam,
Przymierzam się do zakupu ZT 0562 cf z m390. Zastanawiam się, czy za ok 1k zł dostanę produkt, który od początku lub po niedługim czasie nie będzie mnie wpieniał niedoróbkami. Poszukuję właśnie opinii. W szczególności tych negatywnych:) Na YT widziałem, jak gościu opowiada o BP w pozycji zamkniętej, co dla mnie jest nieakceptowalne - pytanie czy to przypadłość modelu, czy krótkiej serii? Jak sytuacja wygląda z frame lockiem? Posiadam ZT 0801, w której FL zapada na ok 30% i nie da się zbytnio docisnąć dalej - idealnie jak dla mnie. Ciekawe czy tego samego mogę się spodziewać w 0562cf (wkładka stalowa chyba taka sama), czy to raczej loteria. Gdzieś tam zasłyszałem, że pivot rozkręca się.. Ale od tego jest loctite, żeby go zabezpieczyć, więc to chyba żaden problem. Jakie są Wasze wrażenia odnośnie tej Zetki ? Trochę też obawiam się zamawiać go w ciemno. W W-wie nie wiem gdzie go można pomacać. Dodam jeszcze, że nóż ma przetrwać więcej niż podziwianie na półce - ZT to noże do używania i taką funkcję też będzie pełnił mój. Warto? czy raczej odpuścić i przyjrzeć się innym modelom? Jak przypomnę sobie jeszcze jakieś pytania to dopiszę.
Pozdrawiam

EDC: Paramilitary 2 S110V, Charge TTi, Epos 3369M, Olight I3E EOS Cu, Sparrow 20, Wittchen mini, SGS5

drozdo

Zaznaczam, że się nie znam więc mogę gadać głupoty ;) Mam tę ZTkę i podoba mi się. Jakościowo problemów nie zauważyłem, zero BP, blokada bez luzów, trzyma dobrze, centrowanie ostrza na łożyskach nie robi żadnych problemów - można rozkręcać do woli, stal jest bardzo fajna (jak na moje oko, agresywnie tnie, nie tępi się, jeszcze nie ostrzyłem). Minusem jest waga bo ciągnie kieszeń w dół oraz klips który jest dość mocny przez co ciężko go wpinać, no i wyciera/psuje materiał spodni. Ponoć łożyska są rdzewiejące to sobie "na zapas" wymieniłem kulki na ceramiczne.

Soltys1989

Długo go użytkujesz ? Też gdzieś tu czytałem o tych rdzewiejących łożyskach. Przykra sprawa, ale dobrze że da się je zastąpić. Przy okazji - ile Cię kosztowała ta inwestycja?
Co do wagi to już chyba jest kwestia przyzwyczajenia :) chociaż klips szarpiący kieszeń możne faktycznie zirytować.
Dzięki za odpowiedź. Jeśli jeszcze któryś z kolegów posiada / używał ten nożyk - proszę o opinie :)

EDC: Paramilitary 2 S110V, Charge TTi, Epos 3369M, Olight I3E EOS Cu, Sparrow 20, Wittchen mini, SGS5

drozdo

Używam go kilka miesięcy ale poza paczkami i jednym ogniskiem to dużo nie ciął.
Kulki kupiłem w www.ceramit.pl (za jakieś 20zł +przesyłka). Waga sama w sobie nie jest aż taka zła ale jest odczuwalna, zwlaszcza przy "miejskim" EDC. Przez nią klips musi być mocny i przez to jest taki sobie. Rozmiar też nie jest mały, w kieszeni jak się źle ułoży to można sobie konkretnego siniaka wygnieść, no kawał noża to już jest, do garnituru raczej nie podejdzie ;)
Jeszcze z innych minusów to kołki na ostrzu są zbędne (i tak są nieużywalne) i mogłaby być jakaś dziurka na lanyarda, ale suma sumarum i tak jest fajny nóż.

mamcar

Drozdo czy "kołki" przypadkiem nie pełnią funkcji stoppina?

drozdo

Niby faktycznie ostrze się na nich opiera przy rozłożeniu ale "wewnątrz" noża jest też normalny stop pin i nie widzę powodu dla którego nie mogłby być trochę większy i przejąć tę rolę...

Soltys1989

Zauważyłem, że brakuje mu dziurki na lanyard, ale na szczęście raczej nie mocuję "śnurków" do noży :) Ciekawa sprawa z tymi kołkami pełniącymi rolę stop pinów, też się nad tym zastanawiałem. Podejrzewam, że to kwestia estetyki projektu p. Hinderera. Najbardziej niepokoi mnie ten klips, ale jutro będę miał okazję zrobić przymiarkę i zobaczymy   8D Ale nawet jak będzie ujowy to płakał nie będę :)

Menti

Jako że mam ZT 0562 w wersji z Elmaxu, a oba noże wiele się nie różnią, to wtrącę swoje parę słów.

1. Rdzewiejące łożyska - problem prawdopodobnie powszechny (widziałem wiele zdjęć różnych egzemplarzy), więc kupując ten nóż licz się z koniecznością wymiany kulek łożyskowych na ceramiczne (no chyba że akceptujesz syf w środku noża za 1000 zł).
2. Nóż bardzo ładny, elegancki, system KVT działa płynnie i sparwnie (łatwo się otwiera), blokada trzyma pewnie, aczkolwiek minimalny pionowy BP.
3. Moim zdaniem nóż ma jedną dużą wadę - ergonomia rękojeści. Ta Zetka jest z założenia przeznaczona do cięższej pracy, to jednak profil rękojeści jest cholernie niewygodny przy większym nacisku dłoni (przynajmniej ja mam takie odczucia). Trochę się pobawić w drewnie bez rękawiczek, to łapa strasznie boli, naskórek fragmentami naruszony. Tytanowa strona rękojeści jest "bolesna" dla dłoni. To nie jest wyłącznie moja opinia - w angolojęzycznych recenzjach ludzie mieli podobne wrażenie.
4. Pivot samoczynnie rozkręcił mi się raz. Po ponownym złożeniu noża, problem do tej pory nie wystąpił (jakieś 2 miesiące używania).

Ogólnie nóż fajny, szczególnie bardzo ładny. Jedna poważna wada - wygoda rękojeści, a właściwie jej brak przy cięższych pracach. Dla mnie ta wada dyskwalifikuje go w cięższym użytkowaniu - no chyba że używasz ciągle rękawiczek, to jest ok.

Soltys1989

Menti, dzięki za odpowiedź. Nożyk już jest u mnie od kilkunastu dni :) O rdzewiejących łożyskach słyszałem, będę niedługo może rozkręcał to sprawdzę czy zdążyły już skorodować, jeśli tak, to zamówię ceramiczne. Syf w środku noża oczywiście nieakceptowalny. Tego pionowego BP jeszcze się nie dopatrzyłem i mam nadzieję, że to nie wystąpi :O Po otwarciu jest jak zaspawany. Ergonomia... fakt, nie jest to najwygodniejszy folder jakiego miałem, ale tragedii nie ma. Jest ok :) Zaś o tym problemie z pivotem słyszałem niejednokrotnie niestety. "Nieklejony" w mojej 0801-nce faktycznie rozkręcał się bardzo szybko. Loctite załatwił sprawę. W 0562CF jeszcze się nie poluzował.
Zaskoczył mnie jednak klips. Mimo wielu negatywnych opinii na jego temat muszę powiedzieć, że jest bardzo dobry. Deep carry tak jak lubię, nie szarpie krawędzi kieszeni i praktycznie go nie widać. Zaskoczeniem też jest trwałość farby. Klips w Endurce miałem poobdzierany już pierwszego dnia noszenia. Zaś w tej zetce - cały czas stan fabryczny. Jak na razie jestem zadowolony jednym słowem :) Dzięki raz jeszcze za odp.
Oczywiście opinie innych użytkowników ZT0562CF nadal miło widziane !

Menti

U mnie pivot po porządnym skręceniu (nie używałem dodatkowo żadnych specyfików) jak na razie trzyma już ze 2 miesiące, a często nim "klikam", mimo to zero poluzowania.
Co do BP, to u mnie pojawił się po jakimś miesiącu użytkowania - fabrycznie nowy też trzymał jak zaspawany.
Klips faktycznie jeden z lepszych jakie widziałem :D dodatkowy atut - nóż chowie się CAŁY.

Mac1

Jak tam Soltys 0562 się sprawuje? Ciągle zadowlomy z zakupu? Po paru miechach użytkowania zauważyłeś jakieś dodatkowe wady oprócz tych opisanych wcześniej? Ja też się przymierzam do tej Zetki ale najpierw muszę dostać w ręce trochę pomacać czy mi odpowiada. Z tego co widziałem i czytałem w necie to do cięższej pracy polecają g10 zamaist cf bo podobno lepiej w łapie leży i się tak nie męczy dłoń. Co  o tym sądzicie?

mariaczi

Cytat: Mac1 w 29-03-2016, 20:51:44

Jak tam Soltys 0562 się sprawuje? Ciągle zadowlomy z zakupu? Po paru miechach użytkowania zauważyłeś jakieś dodatkowe wady oprócz tych opisanych wcześniej? Ja też się przymierzam do tej Zetki ale najpierw muszę dostać w ręce trochę pomacać czy mi odpowiada. Z tego co widziałem i czytałem w necie to do cięższej pracy polecają g10 zamaist cf bo podobno lepiej w łapie leży i się tak nie męczy dłoń. Co  o tym sądzicie?

Ja tam sądzę że mało jeszcze wiesz. Nie kumam czemu w G10 dłoń miała by się mniej męczyć niż w CF. Przecież chwyt nadal masz ten sam. Zmienia się materiał nie profil. Z doświadczenia Ci powiem że CF zazwyczaj milszy dla dłoni a w szczególności dla kieszeni, G10 potrafi być pilnikowata.

EDC: MT UT ZBP, LM Arc, Wedge XT, GWG 2000

SoDek

G10 W Zero Tolerance jest bardzo fajne. Nie jest agresywne jak w Cold Steelach, moim zdaniem takie akuratne.

Co do wyboru, CF czy G10 na EDC, wybrałbym G10. Moim zdaniem jest bardziej praktyczne i lepiej trzyma się dłoni. Po zmoczeniu CF jest okropnie śliski, g10 nie aż tak. No ale z drugiej strony CF jest ładniejszy, ciekawszy, droższy. Jak będziesz dużo nim pracować to bierz G10, jeżeli nie to CF. Chociaż fajne, kolorowe G10 jest ładniejsze niż czarne CF.  ;P Najlepiej kup wersję CF i zamów u kogoś jakieś ładne kolorowe G10. Gusta i guściki...

Co do pracy nożem, 99% użytkowników knives.pl używa swoich noży do robienia kanapek i otwierania paczek z nowymi nożami. Więc czy g10 czy CF jeden chuj w takich pracach.  ;-)

Menti

Cytat: SoDek w 30-03-2016, 22:34:05

C No ale z drugiej strony CF jest ładniejszy, ciekawszy, droższy.

No akurat to jest kwestią gustu, bo np. mi o wiele bardziej podoba się G10 i w sumie tym kierowałem się wybierając pomiędzy wersją z Elmaxem a wersją z M390.

SoDek

Cytat: Menti w 31-03-2016, 10:54:46

No akurat to jest kwestią gustu, bo np. mi o wiele bardziej podoba się G10 i w sumie tym kierowałem się wybierając pomiędzy wersją z Elmaxem a wersją z M390.

Jak to napisałem: "Chociaż fajne, kolorowe G10 jest ładniejsze niż czarne CF."

Też wolę kolorowe G10 niż CF.  ;-)

ednyfed

No ale z drugiej strony CF jest ładniejszy, ciekawszy, droższy.

Jedno tworzywo ciekawsze od drugiego?hmm? :dodge:

Co do pracy nożem, 99% użytkowników knives.pl używa swoich noży do robienia kanapek i otwierania paczek z nowymi nożami. Więc czy g10 czy CF jeden chuj w takich pracach.  ;-)

Poproszę o link do ankiety - bo chyba przegapiłem.

SoDek

Ciekawsze, miałem na myśli wzór, strukturę.

Co do ankiety, trochę tutaj przesiaduje i widzę po zdjęciach, czy też postach do czego używamy noży na EDC.  ;-) Zawsze możesz się ze mną nie zgodzić i należeć do tego 1 procenta.

ednyfed

Cytat: SoDek w 31-03-2016, 11:59:58

Ciekawsze, miałem na myśli wzór, strukturę.

Aha - czyli 'lepiej wyglądające'. ;)
Cytat: SoDek w 31-03-2016, 11:59:58

Co do ankiety, trochę tutaj przesiaduje i widzę po zdjęciach, czy też postach do czego używamy noży na EDC.  ;-) Zawsze możesz się ze mną nie zgodzić i należeć do tego 1 procenta.

Myślę, że ujęcie dualistyczne jest w tym przypadku skrajnie nieadekwatne.
W przypadku gdy nie było badań wystarczy przed rzeczonym 99% dodać 'prawdopodobnie' lub 'moim zdaniem'. ;)
Po zdjęciach nie zawsze można ocenić czy nóż jest używany czy zajmuje się jeno przesiadywaniem w kieszeni. Oczywiście - ryski, ubytyki anodyzacji itp. Tyle, że w niektórych przypadkach ciężko ocenić czy dany nóż robi coś więcej niż kroi chlebuś - kwestia konstrukcji, materiałów itp.

elof_alv

Nie chcialem wersji z CF, moje wczesniejsze doswiadczenia z CF zostawily mnie nie do konca  zadowolonego, za sliskie...
Przez przypadek znalazlem dobry 'dil', ZT 652 z CTS 204P (M390 robione w USA)  i cus jeszcze, i musze powiedziec ze CF na tym modelu nie jest sliskie; stal sprawuje sie dobrze; rozmiar... w niektorych szortach sie nie miesci w kieszeni... ale generalnie nie ma na co nazekac.

SoDek

Ednyfed nie chce rozpoczynać jakiejś gównoburzy, czy się z Tobą kłócić.  :grin:  Po tym czasie co przesiaduję na tym forum, przeczytaniu perdyliard postów, recenzji, filmików, doszedłem do wniosku, że zdecydowana większość forumowiczów nosi nóż tylko po to, żeby go nosić, jakoś podbudować swoje ego czy coś w tym stylu. Oczywiście, niektórzy potrzebują solidnego narzędzia bo taką mają pracę (leśnicy, strażacy, policjanci, nie wiem... górnicy i inni) Powoli wyrastam z tego całego nożowego świata. Znalazłem swoje Graale (3 Vicki, 1 folder, 3 fixedy) i nic więcej nie potrzebuję. Czasem jak widzę okazję to coś wezmę... ale już naprawdę rzadko. Powoli wyprzedaję co mam. Na co dzień wystarczy mi Vicek w kieszeni.

Starczy offtopa.  ;)

Miłego dnia!

SMF spam blocked by CleanTalk