Reklama

hartowanie ostrza

Zaczęty przez Amok, 01-12-2015, 12:54:51

Amok

Witam wszystkich! :)

Mało mam postów, ale trochę czytam forum co i jak :) - jednak nigdzie nie dostałem konkretnej odpowiedzi - szczególnie do tego pytania :)

Tak, wiem zostanę zbluzgany... ale co tam, nic nie tracę ;)

Posiadam 6h4 - bagnecik - od razu mówię, że posiadam tez inne noże (może nie damasceny itp.) ale lubię ten temat - noży praktycznych, a jednocześnie ciekawych ;)

Wpadłem na pomysł zahartowania ostrza własnie w tym bagnecie, by ostrze było bardziej trwale po naostrzeniu - nie mam pojęcia jaka to stal, szukałem i nic nie jestem w stanie znaleźć... a szukałem dość SPORO...

Czy jest zatem możliwość zahartowania tego ostrza? :)

Uprzedzam - tak wiem co to nożyki glock, mora itp. i że bardziej się opłacają - mnie interesuje hartowanie ostrza 6h4 - amen ;)

z góry dzięki za pomoc! :)

Harny

Amok

Cytat: Harny w 01-12-2015, 13:37:27

http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/proba_metcalfa/

Świetny artykuł! Dzięki bardzo :)

Teraz czekam na opinie, czy ktoś kiedykolwiek hartował 6h4 :)

kroko

Nie mam pojęcia czy to idzie zahartować,bagnety z założenia mają być  miękkie,jak żołnierzowi bagnet pęknie to dupa,a jak się wygnie to idzie go naprostować i dalej można żgać  wroga :-).

Fred

A to nie była jakoś nisko hartowana (45- 50 hrc) sprężynówka. To dość tani i popularny materiał w tego typu ostrzach.
O ile dobrze pamiętam to ta stal  w 6h4 chyba łapała rdzę trochę.

Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje - Stefan Kisielewski

Amok

Hmm, ja na szczęście nikogo nie będę dźgać, więc pytam o hartowanie ;)

kroko

Wiesz ,że musiał byś rozebrać ten bagnet do hartowania,potem zebrać odwęglenie(płożyć nowe szlify i płazy)a potem to do kupy złożyć i całkiem możliwe że coś tam nie będzie pasowało bo się pognie w piecu,albo dostanie luzów,albo ....?

Amok

Tak, zdaję sobie z tego sprawę ;) Żaden problem - tak samo ze szlifami ;) chcę by po prostu nożyk był twardszy i mniej się tępił ;)

Harny

To może zamiast hartowania położyć węglika u melona?

Amok

Hmmm, a możesz ciut jaśniej? :)
Kim jest kolega melon? ;)
I na czym polega ten zabieg?

Fred

Idea ciekawa, tylko obawiam się, że cena tego zabiegu może przekroczyć sporo wartość bagnetu (oby jednego) ;)
Lepiej byłoby chyba wykonać kopię klingi od podstaw z jakiejś przyzwoitszej stali, jak już musisz.
Ale z drugiej strony, kto bogatemu zabroni  ;P

Amok

Jak będzie drogie, to wiadomo że nie będę inwestować, jeśli cena będzie w miarę okej, to może bym się skusił ;)
Kwestia hartowania póki co - dalej czekam na porady :)

przeszczep

Napisz do użytkownika Mareckisz z pytaniem czy wie z jakiej stali jest zrobiony ten bagnet. Z tego co pamiętam ma bardzo obszerną wiedzę na temat wszelkich bagnetów. A jak nie będzie wiedział, to może skieruje cię do kogoś kto będzie wiedział.
Jak już będziesz wiedział jaka to stal, to będzie można doradzić co i jak z nią zrobić.

Amok

Tak wlaśnie zrobiłem :)
Czekam na odpowiedź od melonmelon i Mareckisz :)

melonmelon

Lenistwo, lenie, witam w klubie.

1. Po przeczytaniu http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/proba_metcalfa/  niełatwo się domyśleć, że klina do wyrzucenia, cza brać drugą.
2. Spektrometr: jak operatorowi maszynki się kce, klinga tylko troszku brzydka, jeśli nie bardziej brzydka:
- cena normalnego spektrometru 100 zł, pełna wiedza,
- cena spektrometru na złomie: ok. 20-50zł, poda większość pierwiastków, często nie poda zawartości węgla
3. Węglik na KT ma sens przy chiselu, będzie troszku lepiej. Na czym polega? http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/melona-produkcja/melondizer/

Koniec dobrego serca dla leni na dziś.

pozdro

Nie ma mnie, w Łodzi siedzę.
Zapraszam na blog o obróbce cieplnej http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/

kluczyki robię, gitarki, mogę skrzypce

DORADZTWO W ZAGADNIENIACH OBRÓBKI CIEPLNEJ STALI I NIE TYLKO

Amok

Powiem szczerze, od leni to bym nie wyzywał, bo to co się naczytałem i naszukałem to moje ;)

Druga sprawa, znawcą od stali nie jestem.
Ale za to jeśli chodzi o fotografię, to mogę pomóc bez problemu ;)

Tyle ap ropo lenistwa i znajomości stali tegoż bagnetu ;)

Bardzo fajnie odpisał mi Mareckisz - pomógł dość mocno - za co jeszcze raz wielkie dzięki!

Okazało się że tego typu bagnety DA SIĘ hartować, i hartowano - w fabryce w radomiu - niestety po kontakcie, nie było dziś już takiej możliwości.
Tak więc nic straconego! ;)
Walczę dalej!

Fred

Cytat: Amok w 02-12-2015, 10:13:30

Powiem szczerze, od leni to bym nie wyzywał, bo to co się naczytałem i naszukałem to moje ;)

Druga sprawa, znawcą od stali nie jestem.
Ale za to jeśli chodzi o fotografię, to mogę pomóc bez problemu ;)

Tyle ap ropo lenistwa i znajomości stali tegoż bagnetu ;)

Bardzo fajnie odpisał mi Mareckisz - pomógł dość mocno - za co jeszcze raz wielkie dzięki!

Okazało się że tego typu bagnety DA SIĘ hartować, i hartowano - w fabryce w radomiu - niestety po kontakcie, nie było dziś już takiej możliwości.
Tak więc nic straconego! ;)
Walczę dalej!

To, że były hartowane to można bylo podejrzewać, poodobnie jak inne części broni systemu Kałasznikowa.
Dowiedzialeś się, jakiej stali używano na klingi - czy tak jak podejrzewalem sprężynowej 50HS / 50HF ?

Amok

Sytuacja się trochę rozkręca, póki co nic nie zdradzam - co by nie zapeszać ;)
Zobaczymy ;)

Jamall

Amok jak ci nie strach dawaj gnoja nagrzejem zanurzym i zobaczymy co wyjdzie ;)
Jak się nie uda wrzucę w folię i zmiekczę.

J.

SMF spam blocked by CleanTalk