Reklama

Pomoc w wyborze noża na prezent

Zaczęty przez marlenka, 12-12-2015, 22:37:54

marlenka

Witam wszystkich!

Na forum jestem nowa, i nie będę owijać w bawełnę, konto założyłam głównie po to, aby uzyskać pomoc od specjalistów :) Mój wkład w rozwój forum będzie pewnie niewielki, bo na nożach nie znam się ani trochę... Tyle słowem szczerego wstepu ;).

Szukam nożna na urodzinowy prezent dla narzeczonego.

Chodzi o składany nóż, cena do ok. 500 zł, zastosowanie - do samochodu (jakaś nagła sytuacja/wypadek), na górskie wycieczki, z charakteru wydaje mi się, że survivalowy, choć nie chcę palnąć jakiejś głupoty ;). Narzeczony jakieś noże już miał, ale są już w kiepskiej formie, obchodzić się z nimi umie, bo od dzieciaka tata wprowadzał go w klimaty. Tyle, że zawsze to były noże takie sobie, chciałabym, żeby w koncu miał coś fajnego.
Wystarczy mi jakiekolwiek naprowadzenie, bo ma to być niespodzianka i o nic nie mogłam wypytać. Fajnie jakby to był nóż z charakterem, choć pewnie to kwestia osobista. Każda informacja jest dla mnie na wagę złota! Może polecacie jakąś firmę, albo powinnam zwracać uwagę na jakąś konkretną charakterystykę?

Z góry wielkie dzięki :)
M.

wfmen

Cześć Świerzynko. Moim zdaniem nie ma noża idealnego i jednocześnie do wszystkiego. Zaproponuję Swistoola marki Victorinox. Lepszego narzędzia uniwersalnego na tym świecie nie znajdziesz. Zdecydowanie polecam. Wojtek

Swatch

Bardzo rozsądnie multitool słowo klucz  .

junasz

Aleśta się uparli na tool'e.  :?  Wszak niewiasta napisała jednoznacznie "szukam noża składanego".  ;-)

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

cat

Może Victorinox  Rescue Tool ? ;>

Livlian

Tool zdecydowanie najlepsze wyjście. Czy to Leatherman, czy to Victorinox. Aczkolwiek, jeśli chodzi i typowy nóż, to polecam twory od Ontario. Przy tym budżecie coś fajnego można znaleźć. Chyba że musi być składany, wtedy Cold Steel ze względu na blokadę. Code 4 z CTS-XHP myślę że będzie tutaj akuratny. ;)

"Wreszcie przyszli po mnie,
i nie było już nikogo, kto wstawiłby się za mną."

Martin Niemöller

Skoro nie mamy z gory narzuconych kryteriow, to lece z propozycjami dostepnymi aktualnie na bazarku:

http://forum.knives.pl/index.php/topic,174203.0.html
http://forum.knives.pl/index.php/topic,171682.0.html (tuaj do wyboru Shallot lub Code 4)

jakby chciec cos z pazurem/charakterem/jajami, to Talwar nieuzywany tu jest
http://forum.knives.pl/index.php/topic,176030.msg1977219.html#msg1977219

i najfajniejsza propozycja (choc niestety ciut poza budzetem)
http://allegro.pl/benchmade-940-osborne-s30v-okazja-i5831803806.html

mozesz jeszcze rozejrzec sie za Cold Steel Voyagerem,  do dobry noz, na bank zmiesci sie w budzecie, natomiast nie wszyscy lubia plastik na rekojesci.
Cold Steel Recon 1 tez do rozwazenia.
Spyderco Paramilitary 2 ma wielu fanow, mniej wiecej miesci sie w budzecie, natomiast nie kazdemu musi sie podobac, no i trzeba uwazac przy kupnie, bo jest tego mnostwo podrobek.

od razu zaznaczam ze zaden z nich specjalnie survivalowy nie jest, natomiast niewiele folderow w ogole mozna uczciwie powiedziec ze jest survivalowych ...

@p.s. co do usilnego wciskania toola - jakbym lubil noze a dostal toola, to mniej wiecej tak jakby komus latarke zamiast znicza dac, albo skarpety pieciopalczaste zamiast rekawiczek ...

junasz

Cytat: cat w 12-12-2015, 23:39:27

Może Victorinox  Rescue Tool ? ;>

Taaa... bawiąc się słowami można nazwać wszystko zgodnie z potrzebami marketingu.  ;)
Co do istoty zagadnienia - mamy noże składane (jedynie ostrza, z blokadą lub bez onej, czasami uzupełniane o dodatki typu klips czy zbijak) i narzędzia wielofunkcyjne, w którą to kategorię wpisują się scyzoryki (też i wspomniany przez Cię VRT) i przeróżne multitule. Granice są płynne i zamglone... różnie można do klasyfikacji podchodzić... i stąd zapewne Twe oburzenie.  :?
Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

cat

Zaraz oburzenie? Ta emotka chyba co innego znaczy. A autorka mówiła o wożeniu tego czegoś w samochodzie na wszelki wypadek...

Krug

Jak już wybierzesz prezent, zakupisz i będziesz wręczać Swojemu Mężczyźnie niech Choć grosz za nóż Tobie zapłaci.
Lepiej Panu Bogu świecę, a diabłu ogarek.... :)

Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!
***** *******. :)
Śmiesznie jak jebacy popierają jebanych. :)
TRZYNASTU SPARTAN ŻYJE! WOT CHUJNIA.

gerard36856

moze chłop nie lubi multitooli, jak ja np ;>
noże firmy Fallkniven, np model f1. albo cos od naszych rodzimów fachowców, da sie kupic dobry produkt w tej cenie przeciez :) a reczna robota, zawsze fajnie na prezent.
aj, skąd taka kobitke wyszukac, co noze na swięta szykuje pod choinke :)

Mój błysk przebije ciemności, moja jasność mroki rozproszy.

Rademenes.

A może jakiś "klasyczny" sprawdzony folder? Taki bez udziwnień, co może nie zachwyci, ale na pewno będzie dobrym nożem.

Może CS Code 4? Sprawdzony, mocny nóż który wielu ludzi chwali. Wydaje mi się, że CS z tą blokadą będzie fajny na wycieczki. Widziałem ostatnio na bazarku za bodajrze 420zł.

Może coś od Benchmade? Osobiście mi się nie podobają (poza tą drogą serią), ale gdybym dostał, to bym nosił, bo to dobre noże są.

Jakiś popularny kershaw też byłby ok, ale za krótko jestem na forum i popularne kershawy kojarzę tylko z maluchami typu chill, leek... Jedzie do mnie Volt 2 z Ameryki i wydaje mi się, że to fajny nóż, ale będę wiedział jak dostanę i ponoszę.

A może coś od Spyderco (tenek? jak trochę dołożyć to mili albo paramili na amerykanosie) mogłoby być fajne, ale jak wiemy "te noże się uwielbia albo nienawidzi" więc jest szansa, że narzeczony rzuci do szuflady takiego "brzydala".

Inna opcja to nieco tańszy folderek i jakiś vicek (np. huntsman, albo climber - nie wypychają kieszeni i mają to co trzeba). Za te 4 stówki też można wyrwać fajny nóż.

Chociaż sam uważam, że tool to zajebiste narzędzie, to jakoś mam wrażenie, że to nie tego szukamy. Na prezent chyba fajniejszy będzie dobry folder. Zresztą sami wiecie jak to jest z toolami - jak się samemu nie wybierze tak żeby narzędzia pasowały, żeby waga była OK, itd. to można dostać fajne żelastwo, które nigdy nie opuści szuflady.

odkrywca

Kershaw blur
I buck vantage w s30v

Non facere alteri quod non vult sibi-

Morris

Polecał bym asortyment z firmy Ganzo, dobra jakość!

dyzio

Cytat: Morris w 13-12-2015, 21:44:31

Polecał bym asortyment z firmy Ganzo, dobra jakość!

Czy oni wam płacą? Do 500 zł, ten jeden, dobry, sprawdzony. A ty polecasz Ganzo? Ehhh...

A autorce radzę CS Code 4 lub Spyderco Endura. Dwa różne noże lecz obydwa dobre i sprawdzone

marlenka

Wielkie dzięki za tyle pomysłów! :)
Faktycznie multitoole odpadają, z całej reszty zrobiłam sobie listę i zostały mi:

Cold Steel Code 4 CTS-XHP
Talwar L - XHP
Kershaw blur
Buck Vantage w s30v
Spyderco Endura

Póki co, najbardziej przekonuje mnie CS Code 4, bo obejrzałam filmik i przeczytałam recenzję na forum ;) Potem zobaczyłam, że filmik o nożu Talwar wygląda całkiem podobnie... Za dużo z nich nie mogę wyciągnąć, poza tym, że oba noże przerażają mnie ostrością ;) Strasznie zależy mi na budowie, a poza tym, żeby płynnie i szybko chodził, dawał się otworzyć jedną ręką, był wygodny, no i dobrze wyglądał :) Pewnie wymieniłam cechy noża doskonałego! Nie mam pojęcia jak powinno wyglądać ostrze, widziałam, że niektóre są specjalnie zakrzywione (np. talwar), charakterystycznie spiłowane... Czarna magia :( Czy mogą udzielić odpowiedzi na jakieś pytania, które pomogą Wam pomóc mi z decyzją, czy brać już poprostu na czuja? Najczęściej powtórzył się Code 4... Tylko clip point, tanto? Talwar taka ładna linia...

Jesli nadużywam uprzejmości krzyczcie ;)

Dzięki raz jeszcze!

*Dorzucam do listy Spyderco Endura :)

dyzio

Code 4 - clip Point lub spear point, ale ja nie lubię ząbków, powłok, recurv i tanto  :P

PS. Code zapewne wytrzyma więcej niż Endura, ale folder to folder i nie będzie nikt nim rąbał

mamcar

Może jestem dziwny ale na początek to bym kupił Code, ale z gorszej stali, nie wyjebolitu.

kgrzesiek

Cytat: mamcar w 13-12-2015, 22:21:03

Może jestem dziwny ale na początek to bym kupił Code, ale z gorszej stali, nie wyjebolitu.

Nie nie jesteś dziwny, bo po co na początek wyjebolity? Lepsze stale można testować po zapoznaniu się z tymi podstawowymi, a w przypadku większości użytkowników te podstawowe wystarczają :-)
Tanto odradzam. Szlif lansiarski, mało użytkowy. Spear lub clip point sprostają wszystkim zadaniom. Code to mocny folder ;-)

SMF spam blocked by CleanTalk