Reklama

EDC do 60zł

Zaczęty przez Rizer, 13-12-2015, 12:19:56

Rizer

odkrywca

Bierz co ci się podoba,we wszystkich jest taka sama stal

Non facere alteri quod non vult sibi-

Rizer

Skoro takie samo... to wybieram sanremu 710  :) Ale będzie dopiero po świętach  :(

Generic

710 jest jak najbardziej ok.
Ale jak piszesz:

Cytat: Rizer w 13-12-2015, 12:19:56

najlepiej jakby to była składana finka

to mi się od razu kojarzy drewno i klasyczny wygląd, więc może podpasuje ci Opinel?

fenei

Na twoim miejscu wybrałbym Ganzo710. To nóż spełniejący wszelkie możliwe wymagania. Chcesz finki? G710 perfekcyjnie się nada  ;)

Rizer

Opinel troche za wątły do moich wymagań ;) A ten ganzo troszku budżet przekracza.

Rizer

Opinel troche za wątły do moich wymagań ;) A ten ganzo troszku budżet przekracza.

Generic

Kurczę, co wy tymi nożami robicie, ze opinel jest za wątły?
Ja wiem, że cieniutka głownia i trzeba na to zważać. Ale ja, choćby ostatnio w porywie zimowych warunków, kiedy w terenie robiliśmy ognisko, żeby podjeść kiełbasy zagoniłem Opinela do strugania patyków. No i niby to "tylko struganie". Ale na mrozie, w rękawicach, haratałem te żywe krzaczory (w porywach grubości prawie na dwa palce) przykładając ile tylko siły mi starczyło i węglowa 9'tka nie miała obiekcji. Nie złamał się, nie wyszczerbił, nie ugiął, nie złapał luzów. I nie wyobrażam sobie jak można taki nóż uszkodzić KROJĄC/TNĄC cokolwiek.

Rizer

No wiesz, może wyjaśnie to tak: Wraz ze swoim miejskim edc często ląduje w lesie :)

witeg

Jakoś tak mi się skojarzyło, odnośnie wątłości i zapasu mocy -

https://www.youtube.com/watch?v=i6CJbMpLChQ   11-16 minuta filmu.

Generic

I co w tym lesie robisz nożem?
Tzn. chcę zrozumieć co da się srn710 a nie da się opinelem o-)

slayers dance

Cytat: witeg w 20-12-2015, 19:09:26

Jakoś tak mi się skojarzyło, odnośnie wątłości i zapasu mocy - 11-16 minuta filmu.

Chyba sobie kupie śrucika...
Cytat: baw w 23-12-2020, 22:30:07
Tyle lat na forum, a widzę, że gdzieś tam wewnętrznie łudzisz się, że Twoja argumentacja (czy też dowolnie inna) w jakikolwiek sposób wpłynie na decyzję w sprawie :shy:

Tatarq

Jeżeli chcesz drewno na okładkach to opinel powinien dać rade :)
Jeżeli niekoniecznie to może coś z tego ci się spodoba http://www.gearbest.com/sanrenmu-7010-_gear/  (osobiście mam LUC-SA i jestem zadowolony tym bardziej że nożyk kosztuje ok 30 zł taniej niż na militariach  ;)

Rizer

Opinele jak mory - podobaj

lawenda1975

Jeśli nadal aktualne - to spokojnie Opinelem dasz radę.
Używałam 3 lata w domu i w sklepie ewentualnie na weekendowych wyjazdach z mężem i córką, podarowałam kumplowi bo strasznie mu się podobał - używa jako EDC i na ryby.
:grin:

Co Ty tak z tym nożem wszędzie chodzisz?
Przecież i tak Cie nie zgwałcą!

witeg

O to mi chodziło, gdy wrzucałem linka. Mamy ( sam też się na tym łapię)  tendencję do szukania rzeczy z "zapasem mocy", podczas gdy prawidłowo używany sprzęt nawet pomimo rachitycznego wyglądu spokojnie podoła niby przerastającym go zadaniom. Z drugiej strony wytrzymałość zależy od najsłabszego ogniwa. Opinel nie ma grubego ostrza, czym zachęca do zachowania zdrowego rozsądku. Z kolei jeśli folder będzie kusił los grubym ostrzem, a najsłabsza w nim będzie np. blokada.....

Rizer

To w opinelu blokada jest dość licha :)

depravedsouls

Czasy inne - pomidorka nie tnie , oj a 500 stów dałem . Tam się żyło nożem i nikt nie biadolił . Orcanus

SMF spam blocked by CleanTalk