Reklama

EDC do 120zl (ale z otwieraczem)

Zaczęty przez Witeq, 17-12-2015, 15:41:54

Witeq

Witam.

Tylko mnie nie zjedzcie. Słyszałem ( na forum broni palnej), że tu jest bardzo ostro  :D

dwa słowa o mnie:
38 lat, od dawna jako głównego, jedynego, turystyczno-wędkarskiego alllrounda używam z powodzeniem Gerlacha z lat 90ch (chyba model 611) - taki "myśliwski" scyzor, raczej solidny, blokada na tyle mocna że baba go nie złoży nawet jak chce ;).
jego wadą jest grubość i waga, nie bardzo nadaje się jako do codziennego noszenia.

dlatego po latach "dorosłem" do zakupu  czegoś mniejszego, jakiegoś foldera klasy EDC.
na tyle mocnego by mi go szlag nie trafił przy struganiu patyków na ognisko, czy awaryjnym otwieraniu konserwy "na chama' ostrzem głównym.
i żeby KONIECZNIE  miał  dodatkowo otwieracz do kapsli.
ja wiem że to może dziwny wymóg ale realnie przez tych kilkanaście lat doszedłem do wniosku że  używam albo ostrza głównego (70%) albo otwieracza (30%).

trochę poczytałem i wiem, że budżetowo to poleca się sanremu  i pewnie byłyby OK, ale ten wymóg otwieracza sprawia że jednak mam kłopot ze znalezieniem konkretnego modelu.

moje potrzeby to:  głownia ok 7-10 cm, solida blokada żeby mi nie ucieło palców +  ma być ten  "cholerny" otwieracz.
czy do 120 zł, znajdę coś sensownego?

pvtshifty

Do głowy przychodzi mi od razu Kershaw Shuffle II. Nieco mniejsza głownia niż 7cm, ale sam obadaj, czy o coś takiego Ci chodziło. Osobiście jednak to szukałbym jakiegoś fajnego Victorinoxa - oprócz ostrza i otwieracza będziesz miał też inne przydatne narzędzia.

revolta

Edit troche sie wyrwałem , czytajac poprzedniego posta ale podtrzymije

Teraz ja dostane w łeb za chinczyka no ale
Sanrenmu M21

SoDek

Ja proponuję jakiegoś większego Victorinoxa, np. VIctorinox Nomad, albo coś jeszcze bardziej wypasionego, Victorinoxa Rangergripa. Spory wybór, zależy czy chcesz np piłkę drewna, śrubokręt philipsa i tak dalej. Wpisz w allegro Victorinox i masz tego od groma. Fajna stal, dożywotnia gwarancja. Na pewno nie pożałujesz.

Witeq

dzięki panowie za propozycje.
to chyba rejony które mnie inetresują.
jakby ktoś mial jeszcze jakeiś sugestie to zapraszam :)

scyzoryki odpadają. przynajmniej póki mam gerlacha.

M19

Na twoim miejscu bym zabrał jakiegoś Kershawa ze Speedsafe. Fajne zabawki. :)
Klucze od domu albo od wozu nosisz na pewno, więc funkcja otwieracza w karabińczyku IMO zrobi robotę np. Nite-Ize S-Biner Ahh. ;)

mamcar

Enlan EL-19 sprzedawany też jako Boker Magnum

Bee L02-1 w sumie to chyba ostrze do lin, ale w ogłoszeniach piszą bottle opener, więc może się da.

Sanrenmu 763 też miał patent na otwieracz. ( nie mogę znaleźć zdjęcia). więc być może również większy Real Steel E963.

slayers dance

tu była propozycja scyzoryka (nawet dwóch i to fajnych).
Popatrze, może uda mi się znaleźć jakąś ciekawą propozycje to dam znać.
A tak właściwie - to po co ten otwieracz?
Piwo da się wszystkim otworzyć, a na pewno wystarczy do tego grzbiet noża,
nóż złożony (okładzin troche szkoda), ja otwierałem na przykład odpowiednio złożoną chusteczką higieniczną :D

Cytat: baw w 23-12-2020, 22:30:07
Tyle lat na forum, a widzę, że gdzieś tam wewnętrznie łudzisz się, że Twoja argumentacja (czy też dowolnie inna) w jakikolwiek sposób wpłynie na decyzję w sprawie :shy:

mamcar

Cytat: slayers dance w 18-12-2015, 11:27:59

proponuje to co sam chcę kupić w najbliższym czasie:
Scyzoryk Boker Plus Tech-Tool Outdoor 2 (chodzi w okolicy 140-150,
może w podanej przez Ciebie cenie uda się coś znaleźć)

No i te Swizy - takie ładniutkie :slini:

Cytat: Witeq w 17-12-2015, 20:33:51

scyzoryki odpadają.

adamadam01

Proponuje jakikolwiek folder który Ci się podoba z wyglądu + zaplaniczka za 5 zł w ramach otwieracza :)

Można też przerobić Svorda jak lubisz proste i klasyczne kształty
http://s118.photobucket.com/user/FGYT/media/Sharps/Folder/Dsc_5060.jpg.html

EDC Review - portal dla prawdziwych facetów :) https://www.facebook.com/edcreview/
http://edcrev.blogspot.com/

grzess

Leatherman Crater C33X, osobiście proponuję wersję trochę droższą C33L

tomi2000

Miałem bardzo podobny problem kiedyś. Rozwiązaniem może być jakiś "jednoręczny" Victorinox, ale ja polecam coś innego. Wiadomo, że fajne foldery nie mają otwieraczy. Kup folder, który ci się podoba a na szlufce od spodni zawieś np. Nite Ize Doohickey. U mnie ten system się sprawdza, a i szacun na dzielni mam   ;)

Witeq

witajcie,

piszę żebyście nie myśleli, że jestem kolejnym przypadkiem, który wpada na forum, oczekuje pomocy i potem znika.

oczywiście potarfię otworzyć butelkę bez otwieracza ale zamarzyła mi się odrobina kultury :)

spodobał mi się proponowany Leatherman Crater C33X (wersja C33L poza budżetem)
ale faktem jest że jak się zrezygnuje z otwieracza to dochodzi sporo porządnych nożyków.
obecnie mam taki mętlik, że jednego dnia podoba mi się  C33X, drugiego jakiś sanrenmu, potem kershaw chill, itd itp.
nie wykluczam nawet srm 710, choć jest brzydki jak  pałac kultury.  ;)

tak, że jeszcze raz dzięki za propozycje.
nie będę już wam zawracał głowy, sam muszę wybrać.

pozdrawiam

adamadam01

Polecam po prostu wejść na stronę jakiegokolwiek sklepu jak Militaria, CQB czy Kolba. Tam wybrać odpowiednią kategorię i widełki cenowe i już możesz przeglądac pełen katalog folderków.

EDC Review - portal dla prawdziwych facetów :) https://www.facebook.com/edcreview/
http://edcrev.blogspot.com/

Witeq

na stronach e-sklepów (i forum) zarwałem kilka ostatnich nocy.

dziś po pracy po prostu pojechalem do militariów (tego sklepu raczej nie szanuję - ale akurat miałem po drodze).

trochę pooglądałem i pomacalem to co było: srm 710 (nieco siermiężny), 6029 (jednak za mały), c33x (4 liter nie urywa)
i wziąlem tego najzwyklejszego 710 - jeszcze kiesoznkowy a jest już namiastką noża.
aż sam się z siebie śmieję bo zawracałem Wam 4 litery ... po czym wziąłem to co większosć newbie.  :rotfl:

no nic, fodler w kieszeni, w drugiej zaoszczędzona kasa.

ps
a sympatii do wiekowego gerlacha nie straciłem.

fenei

Mam wrażenie, że wkrótce kupisz bezkonkurencyjnego Ganzo710 :slini:

HarSurModeller

Ganzo?! Wiesz, co ci powie moja mora?! :D Te chińczyki z otwieraczami są spoko. Na alle widziałem takiego za 50 zł nieużywanego praktycznie :)

fenei

Gumiaki nie gadają  :P
Natomiast napełniony Mistyczną Mocą Pokonywania Wrogów w Każdej Pozycji Ganzo710 (  :slini: ) może opowiedzieć wiele.
O.

Piniolski

Z tego co piszesz wychodzi Victorinox Nomad. Wiem, że nie chciałeś scyzoryka, ale kup sobie taką wersję i będzie prawie jak folder http://www.filofiel.com/tiendaonline/images/victorinox%200.8353.mw3%20noman%20one%20hand.JPG

Jeśli koniecznie musi być to folder z otwieraczem to będzie duża szansa, że kupisz jakieś gówno. Szanujące się firmy zwyczajnie nie mają czegoś takiego w ofercie.

Większość pieniędzy wydałem na noże i alkohol. Resztę po prostu zmarnowałem ;-)

lawenda1975

Posłuchaj dobrej rady, i zrób jak pisze Piniolski , w Victorinox-ach masz taki wybór, że bez problemu ustrzelisz coś odpowiedniego.

Co Ty tak z tym nożem wszędzie chodzisz?
Przecież i tak Cie nie zgwałcą!

SMF spam blocked by CleanTalk