Reklama

ZACHODNI PORADNIK ŁOWIECKI - Artykuł

Zaczęty przez Grucha, 25-08-2015, 09:37:09

Grucha

Z braku laku umieszczę se artykuł , żeby nie poszedł w zapomnienie jak już człowiek się narobił . Ten sam który można zlokalizować u Meteo w jego dziale bo to z nim miałem zaszczyt go opracować dla Zachodniego Poradnika Łowieckiego, przy wsparciu organizacyjnym i duchowym Marka Muniaka za co mu uprzejmie dziękuję.

image hosting free

image hosting 10mb limit

how to print screen on pc

20mb image hosting

dyzio

Tam jest dobrze płaz zaznaczony  ;> a tak poza tym fajnie że coś takiego powstało  ;)

noxos

Słoń

Ta! Dzinki! Nie można było tego śiakoś wieczorem wrzucić? :) Tera zamiast pracować, siedzę i czytam :) Przydatny artykuł: czynienie noża w pigułce. Udzielam Wam pisemnej pochwały:) Pozdrawiam

Grucha

Ta wczoraj mi wrzucarka zdjęć nie chodziła ....
dzięki

wojsuw

Tobie Pawle i Marcinowi gratulacje. Bardzo fajny artykuł, okraszony zdjęciami. Dla nożorobów niby nic nowego, ale dla kogoś kto nie ma pojęcia skarbnica wiedzy w pigułce, wszystko jasno i detalicznie opisane. Jeszcze raz wyrazy uznania, a w wątku "Noże myśliwskie...." mam dla Was i dla Marka jako mecenasa propozycje, może skorzystacie :D

"Doświadczenie jest jedyną rzeczą, której nie możesz dostać za darmo."
~ Oscar Wilde

Moje nożyki:
https://forum.knives.pl/index.php/board,366.0.html

Zapraszam na FB:
https://www.facebook.com/Wojsuw-handmade-knives-1692455937699208

meteo

Cytat: dyzio w 25-08-2015, 09:40:51

Tam jest dobrze płaz zaznaczony  ;> a tak poza tym fajnie że coś takiego powstało  ;)

Liczy się efekt końcowy  :)

Gratuluję redaktorre Grucha  :)
I przy okazji Dziękuję koledzy  za pochwałę  :-*

PanTadeusz53

sorki za x-a ale zmieniałem kompa i nie mogłem sie odnaleźć.

Artykuł bardzo ładny ,konkretny i pozwalajacy na odnalezienie sie nawet tym którzy juz zaczeli dłubać przy nożach. To dobrze,ze sa ludzie majacy wiedze i chcacy sie nia podzielić z innymi(laikami)
Małe pytanie Panie redaktorze Grucha- co ma Pan na myśli używajac słowa róg w tym artykule, ? i jak się tenże róg impregnuje??tak jak drewno?

Marek Muniak

Tam jest mowa o ,,rogach" Wyjaśniam- w  szerokim pojęciu chodzi i poroże jeleniowatych, rogi krowie, baranie, bawole, itp.W porożach jeleniowatych występuje , w różnym stopniu tzw. gąbka. Jest to porowata tkanka z pustymi przerwami . Tą gąbkę się stabilizuje, najlepiej podciśnieniowo. Końcówka rogu bawolego, czy krowiego jest pełna na końcu. Chociaż cały róg, za wyjątkiem końcówki jest pusty po wyjęciu kościanego środka (stąd nazwa pustorożce), to sama końcówka jest pełna.  Tą część stosuje się np  w bolsterach. Są jeszcze rogi nosorożców ( zakaz handlu) i ciosy słonia (zakaz handlu). Powyższy zakaz nie obowiązuje, jeśli jest do tego CITES.

Owoc żywota mojego je ZUS.

PanTadeusz53

Tak sobie własnie to tłumaczyłem, i w takim sensie kiedyś użyłem słowa rogi mając na myśli poroże jeleniowatych (choć nieprawidłowo użyłem nazwy możdzeń - mea culpa..)- no ale to byłem Ja więc dlatego niejaki Pavulon sie na mnie wyżywał ujawniając swoja wielkość i mądrość.

odnośnie CITES - pada wiele pytań-
{ CITES to jest konwencja  a nie pozwolenie ,a przywóz i posiadanie  ciosów słonia  i wyrobów  z kości słoniowej(termin ten odnosi się również do kłów morsa i hipopotama, zębów kaszalota, siekaczy narwala i dzikiej świni).(są zakazane i  generalnie niema  wyjątków poza okazami sprzed 1947 roku -udokumentowane pozwoleniem Ministra Środowiska.w Polsce za samo kupienie bądź posiadanie produktów z kości słoniowej, grozi kara do pięciu lat pozbawienia wolności.}

Artykuł jest zacny , przejrzysty i może po dostosowaniu mógłby zostać wklejony do forum jako obowiązkowa literatura. Wyjaśnia wiele spraw o które często pytają nowi forumowicze.
Gratki dla autorów.

Marek Muniak

Tadziu kochany, ja to wiem, tylko tak popularnie nazywa się pozwolenie. Cóż, na przyszłość będę pisał z zegarmistrzowską precyzją, ale mnie chodziło o sens. Chciałem ci możliwie krótko odpowiedzieć. Ja również gratuluję autorom!!!!!!

Owoc żywota mojego je ZUS.

SMF spam blocked by CleanTalk