Reklama

Początki - parę pytań (6).

Zaczęty przez temakan, 26-12-2015, 22:58:54

temakan

Cześć, to mój 1 post tutaj (parę słów wstępu, można pominąć). Interesuję się nożami, survivalem, militariami, bushcraftem, sportem, enduro i pochodnymi od tych rzeczy.
Mam parę noży i zawsze ,któryś biorę ,gdy się gdzieś wybieram. Teraz chciałbym mieć nóż stworzony przeze mnie. Wiem mniej więcej jak go wykonać, ale potrzebne mi jeszcze parę pytań.
->>
Gdy już będę miał wykonany nóż, wiem ,że trzeba go zahartować w odpowiedniej dla stali z jakiej jest wykonany temperaturze.
1. Ciecz w jakiej nóż musi być schładzany musi być w jakiejś temperaturze czy po prostu normalna "pokojowa"?
2. Nóż wystarczy pionowo włożyć i wyciągnąć czy potrzymać jakiś czas - jak trzeba to ile?
Po zahartowaniu trzeba nóż odpuścić i znormalizować.
3. Co pierwsze z tych dwóch rzeczy zrobić?
4. Ile czasu trzeba odpuszczać stal i ile trzymać ją w temperaturze odpowiedniej dla tej stali?
5. Jak schłodzić stal po odpusczaniu - też w cieczy czy zostawić ,aż sama się schłodzi?
6. Jak normalizować stal? Na ten temat wiem najmniej - Przeczytałem gdzieś, że stal normalizuje się poprzez nagrzanie jej do 50C i się ma sama schłodzić.


junasz

Na takie pytania nie da się sensownie odpowiedzieć. Nie napisałeś o wielu istotnych kwestiach... poczynając od gatunku stali, z której chciałbyś zrobić nóż.  ;)  Najpierw poczytaj --> http://forum.knives.pl/index.php/board,13.0.html - tutaj znajdziesz wszystkie odpowiedzi... a jak jeszcze będziesz miał wątpliwości, wróć z konkretnymi pytaniami.

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

shs

Każda stal ma swój indywidualny przepis, a miejscowi kucharze dorzucają czasami coś od siebie :-)


temakan

O to co wiem, to nie pytałem, a stal to D2.


octobear

1. Lepiej podgrzana, ok 50-70 stopni (olej).
2. Można "mieszać" żeby się szybciej ochłodził.
3. Po hartowaniu się nie normalizuje, a tylko odpuszcza.
4. Temperatury i czasy są charakterystyczne dla danej stali.
5. Nie odpuszcza się w cieczy.
6. Źle przeczytałeś, każda stal ma inny przepis.

Generalnie - chwilę temu na forum była rozmowa o tym, że D2 nie zahartujesz "chałupniczo" bez sprzętu i wiedzy, więc najrozsądniej (i sam tak robiłem) wpakować w paczkę i wysłać np. do Jamalla. Sam tak zrobiłem. W przeciwnym wypadku grozi Ci zwyczajne spierdolenie blanka, nad którym wcześniej długo pracowałeś. Wiem, że każdy chciałby zrobić nóż w 100% własnoręcznie, ale D2 jest wymagającą stalą jeśli chodzi o obróbkę cieplną. Nie warto eksperymentować :)


temakan

Cytat: octobear w 26-12-2015, 23:45:19

1. Lepiej podgrzana, ok 50-70 stopni (olej).
2. Można "mieszać" żeby się szybciej ochłodził.
3. Po hartowaniu się nie normalizuje, a tylko odpuszcza.
4. Temperatury i czasy są charakterystyczne dla danej stali.
5. Nie odpuszcza się w cieczy.
6. Źle przeczytałeś, każda stal ma inny przepis.

Generalnie - chwilę temu na forum była rozmowa o tym, że D2 nie zahartujesz "chałupniczo" bez sprzętu i wiedzy, więc najrozsądniej (i sam tak robiłem) wpakować w paczkę i wysłać np. do Jamalla. Sam tak zrobiłem. W przeciwnym wypadku grozi Ci zwyczajne spierdolenie blanka, nad którym wcześniej długo pracowałeś. Wiem, że każdy chciałby zrobić nóż w 100% własnoręcznie, ale D2 jest wymagającą stalą jeśli chodzi o obróbkę cieplną. Nie warto eksperymentować :)

Dzięki wielkie!
Hmm to jaką dobrą stal polecacie, którą mogę przyrządzić "chałupniczo"?

Pytanie do odpowiedzi 3: W takim razie kiedy się stal normalizuje?


dyzio

Stal polecam NCV1, w piecu CO można z nią zdziałać cuda   :D
Normalizacja to np. po kuciu
http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/stale_nadeutektoidalne/odprezanie_zmiekczanie/


junasz

Masz zadatki na bycie bystrym uczniem tego Pana --> http://forum.knives.pl/index.php?action=profile;u=181
O ile zdzierżysz dobrotliwą złośliwość wpisaną w charakter onego - nauczysz się o stali duuużo więcej niż wiem ja i większość forumowych nożowników.  ;)

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

Luminous65

A nie chodzi ci czasem o odpiszczanie normalizujące?


temakan

Cytat: Luminous65 w 27-12-2015, 00:31:42

A nie chodzi ci czasem o odpiszczanie normalizujące?

Tak o tym czytałem, tylko ,że pisali o tym pod nazwą "normalizacja" nie wyżarzanie czy właśnie to co napisałeś.
Czyli wyżarzanie stosuje się po odpuszczeniu?

Misiu_konkret.

tu jest pięknie opisane jak odpuścić stal w cieczy xd

https://www.youtube.com/watch?v=dUhDQzmsvYo
Albowiem z wnętrza, z serca ludzkiego pochodzą złe myśli, wszeteczeństwa, kradzieże, morderstwa, Cudzołóstwo, chciwość, złość, podstęp, lubieżność, zawiść, bluźnierstwo, pycha, głupota; Wszystko to złe pochodzi z wewnątrz i kala człowieka.
Mk 7:21-23

temakan

Cytat: Misiu_konkret. w 27-12-2015, 01:09:57

tu jest pięknie opisane jak odpuścić stal w cieczy xd

https://www.youtube.com/watch?v=dUhDQzmsvYo
Na tym filmiku prawie nic nie było o tym, ale z niego trafiłem na ten https://www.youtube.com/watch?v=bPe0-CM59iM
i tutaj już fajnie opisane, więc dzięki :D
Z tego co zrozumiałem jest po prostu parę metod odpuszczania. 

junasz

Dobrze radzę - poczytaj Melona. Podejście do stali "na skróty"zawsze źle się kończy.

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

Luminous65

Rodzajów odpuszczania i wyżarzania jest pełno.
Przy czym są to niemal takie same procesy, z tą różnicą że wyżarzanie masz pod odlewaniu i kuciu najczęściej, a odpuszczanie po hartowaniu. Przynajmniej tak mnie w szkole uczą.


temakan

Przeczytałem :D A o stali NC6 co powiecie?


junasz

Mniej więcej to samo --> http://forum.knives.pl/index.php/topic,43962.msg173873.html#msg173873
Powtarzam - czytaj forum. Znajdziesz tutaj odpowiedź na niemal każde pytanie.  :)

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

jackdaniels11

Cytat: temakan w 27-12-2015, 18:09:13

o stali NC6 co powiecie?

A co chcesz wiedzieć?
Fajna stal na początek. I nie tylko. Tylko trzeba mieć trochę oleju w głowie. Na klindze też.
Nie lękaj się chodzić ciemną doliną bo jam jest częścią Tej Siły, która Zła pragnąc - Dobro wszelkie czyni...

Barni

Kolega napisał

Cytat: octobear w 26-12-2015, 23:45:19

2. Można "mieszać" żeby się szybciej ochłodził.

wg mnie to najlepszy przepis na to żeby nóż z chłodziwa wyszedł krzywy szczególnie po "mieszaniu" na boki

"Kolejny przedmiot wprawia w lot, gwałtowny mojej ręki ruch na trajektori lotu ściana, a wciąż jest tyle do rozjebania"
---------
--------
Poroże jelenia z różą kupie!!!

kos

Cytat: dyzio w 27-12-2015, 00:26:18

Stal polecam NCV1, w piecu CO można z nią zdziałać cuda   :D
Normalizacja to np. po kuciu
http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/stale_nadeutektoidalne/odprezanie_zmiekczanie/

Jesteś pewien, że NCV1 każdy se w piecu CO dobrze uhartuje?
Ja bym tego nie polecał jednak...
Pozdrawiam Krzysiek

octobear

#19
Cytat: temakan w 27-12-2015, 00:03:38

Hmm to jaką dobrą stal polecacie, którą mogę przyrządzić "chałupniczo"?

Polecam wydanie 20-30zł i wysłanie do hartownika :) Szkoda zabawy :)
Cytat: Barni w 27-12-2015, 19:14:17

Kolega napisałwg mnie to najlepszy przepis na to żeby nóż z chłodziwa wyszedł krzywy szczególnie po "mieszaniu" na boki

Być może, czytałem o tym gdzieś na forum, nie mówię że tak nie może być. Niemniej - moja rada ogranicza się do powyższego :) Nie warto kombinować :)

SMF spam blocked by CleanTalk