Reklama

Stół warsztatowy, wykończenie blatu

Zaczęty przez guma, 10-01-2016, 21:04:12

guma

Cześć,

Mam taki problem, nie wiem do kogo się zwrócić o pomoc. Temat z innej beczki niż noże, ale jestem pewien, że jakoś pomożecie :rolleyes:
zrobiłem z blachy czarnej węglowej grubość 3mm, blat stołu warsztatowego
blacha miała ten nalot z huty by nie zardzewiała za szybko (chyb zendra na to mówią) zeszlifowałem ją szlifierką kątową z krążkiem 120
teraz się właśnie świeci, błyszczy, lusterko miejscami i rysy są pół okrągłe (nierównomierne wykończenie)
blat ma wymiary 2000x750. Pytanie brzmi jak  zrobić jednolite matowe wykończenie, albo jakiś równomierny satin.

jackdaniels11

:rotfl: :rotfl: :rotfl:
Blat warsztatowy chcesz utrzymać w lustrze?
Walnij sobie z nierdzewki, kilka kg pasty polerskiej szlifierkę kątową i krążki filcu do polerowania.

Nie lękaj się chodzić ciemną doliną bo jam jest częścią Tej Siły, która Zła pragnąc - Dobro wszelkie czyni...

guma

Jakbyś doczytał do końca, to byś widział jak brzmiało pytanie.

jackdaniels11

nie chciało mi się czytać do końca.

Nie lękaj się chodzić ciemną doliną bo jam jest częścią Tej Siły, która Zła pragnąc - Dobro wszelkie czyni...

Podczas

Czołgiem, ewentualnie wypiaskować, odpada kierunkowość powierzchni.

Facebook : https://www.facebook.com/PodczasKnives/

Drobne usługi knifemakingowe; pochewki kydex/skóra/abs. Dorabianie rękojeści, blanki na zamówienie.

Bies

guma

O czołgu myślałem, ale chyba ma za wolne obroty, najlepiej satyniarką by bylo, ale nie mam dostępu...
Piaskowanie biorę pod uwagę, myślałem jeszcze o jakimś kwasie, trawieniu, coś tu nieraz czytałem o takich metodach...?

Jeszcze jakieś pomysły ? :shy:

Mordeczka

Nigdy nie widziałem blaszanych stołow w warsztacie, nawet u nas w szkole były z desek okolone kątownikiem. Przy pilnikowaniu, wierceniu, młotkowaniu będzi to wibrować i chałasować. Widze że masz ładne deski, wyłóż deskami, będzie przyjemniejszy w pracy i będzie gdzie dobrze imadło zamontować.

hashtagP

Piaskowanie czarnej spowoduje że ruda się nią zainteresuje w mgnieniu oka

Podczas

Można poczernić na zimno, psiknąć lakierem, pomalować chlorokauczukiem, tylko czy jest sens ? Nawet jak posmaruje olejem maszynowym i co jakiś czas odnowi będzie git.

Drobne usługi knifemakingowe; pochewki kydex/skóra/abs. Dorabianie rękojeści, blanki na zamówienie.

jamnik22

No właśnie jak chcesz utrzymać czarną blachę w stanie surowym bez rdzy ? Zamiast satyny farba się kłania  ;)

Ciech

Kiedyś stoły warsztatowe tak robiono pokrywając czarną blachą, wszystkie w fabryce tak były wykonane.
.... i były nie do za....nia
Nie rdzewiały bo ciągle coś na nich robiono, przesuwano, rozbierano, montowano, smar i olej był wszechobecny i to on je konserwował.
Satyna od tego robiła się sama ;)

guma

Cytat: Ciech w 10-01-2016, 22:39:19

Kiedyś stoły warsztatowe tak robiono pokrywając czarną blachą, wszystkie w fabryce tak były wykonane.
.... i były nie do za....nia
Nie rdzewiały bo ciągle coś na nich robiono, przesuwano, rozbierano, montowano, smar i olej był wszechobecny i to on je konserwował.
Satyna od tego robiła się sama ;)

No właśnie tak jak mówi Ciech, ten stół jest z 73r i oryginalnie miał taką blachę tylko cieńszą, zanim mój pokryje się satyną od roboty na nim, minie chyba z 10 lat, a to jak teraz wygląda strasznie mnie mierzi...

Desek nie chce bo, miałem inny drewniany i wkurzało mnie to jak łatwo było sobie w nim dziury porobić od wiercenia na nim, poza tym zdecydowałem się na blachę, też  tego powodu, że spawając na nim odrazu przedmiot będzie doziemiony (przewód od spawarki na stałe przykręcony do konstrukcji).

Chyba zdecyduje się na tę przystawkę do satynowania.

guma

Cytat: Podczas w 10-01-2016, 22:28:10

Można poczernić na zimno, psiknąć lakierem, pomalować chlorokauczukiem, tylko czy jest sens ? Nawet jak posmaruje olejem maszynowym i co jakiś czas odnowi będzie git.

Co to znaczy poczernić na zimno?
Olej odpada, bo kurz będzie się lepił..

Podczas

Oksyda na zimno ( do znalezienia na allegro), można kwasem i podobnymi środkami, nawet chlorkiem żelaza by coś dało

Ciech

Stołu zazdroszczę, mam podobny z podobnych lat, niestety bez blachy,
jeno pokryty ty pancernym PRL-owskim gumoleum i też następne 40 lat wytrzyma.
Niczym nie maluj, ty bardziej nie oksyduj na zimno - to substytut oksydy i wyrzucone pieniądze.
Po jakimś czasie będzie porysowany i pokancerowany wyglądał jeszcze gorzej jak teraz,
wyobraź sobie powstałe podczas użytkowania  liczne metaliczne rysy i krechy na ciemnym tle.

Barni

jak chcesz robić satyne na sporej powierzchni to polecem najpierw ściernica listkowa na szlifierke kontową gradacja 80-120 max potem ściernica garnkowa  np taka
http://matiw.pl/pl/p/SCIERNICA-GARNKOWA-WLOKNINA-CF-MB-S-MED-90X50-M14/3846

"Kolejny przedmiot wprawia w lot, gwałtowny mojej ręki ruch na trajektori lotu ściana, a wciąż jest tyle do rozjebania"
---------
--------
Poroże jelenia z różą kupie!!!

kolec7

A tak z czystej ciekawości się zapytam - w jakim celu została usunięta zendra walcownicza z "oryginalnej" blachy?

SMF spam blocked by CleanTalk