Reklama

Skandynawska pochewka na morkę classic 2

Zaczęty przez pitersek, 20-03-2016, 19:05:31

pitersek

Czołem :kosunia:

Dziś podzielę się moją pierwszą skandynawską pochewką :D zawsze chciałem taką zrobić, ale do teraz nie trafiła mi się okazja. W końcu jest.
Szyta na bazie wielu materiałów dostępnych w internetach.

Skóra 3mm jucht garbowany roślinnie (w wielu źródłach tradycyjnie takie pochewki powstają ze skóry półsurowej). Skóra w wielu miejscach pocieniana, w najcieńszych ma mniej niż 1 mm (na szwie). Pochewka jest bez wkładki, poprawnie używana powinna dać sobie spokojnie radę. W przeznaczeniu do głównego noszenia jako neck, stąd szlufka do opcjonalnego zamocowania na nit skręcany i długi rzemień na szyję. Zamocowanie szlufki z D-ringiem tradycyjną sięgającą jeszcze wieków średnich metodą ;). Całość szyta na mokro. Skóra malowana farbą fiebiengs oil dye, olejowana neatsfoot oil i zakończona acrylic resolene.

Ciekaw jestem Waszych opinii :).

Sporo zdjęć:

Pozdrawiam :kosunia: :)

Sziva

elrond33

Podoba się. Jedyne co, to wydaje się trochę za głęboka. Wygodnie się z niej wyciąga nóż?
Ta średniowieczna metoda - te przewleczone elementy są jakoś wklejone, czy trzymają się tylko przez ciasne spasowanie?

Mr Mruk - chusteczki EDC (póki co) i nie tylko (niebawem).

slawol

Zupę swojej kobiety chwal zawsze,choćby przesolona lub przypalona była.Gdy dwakroć zupę taką pochwalisz,piwo dostaniesz i pokój będzie z Tobą :-)

pitersek

Dzięki :)

@elrond jest głęboka bo mora ma rękojeść w postaci obłego kołka i musiałem chociaż górę kołnierza uformować powyżej najszerszego miejsca rękojeści inaczej nóż by swobodnie wypadał, tak się trzyma. Jak się dobrze złapie to wychodzi bez problemu, jak się chce łapać po pijaku albo paluchami w karkówce to lepiej przewiercić dupkę i dodać rzemyk. :) Troczki przeciągnięte przez otwory nie są wklejane ani złapane w żaden sposób. Miałem duży problem, żeby na mokro je przeciągnąć, potem rozklepałem je z nożem w środku i jak całość wyschła jest jak zabetonowana.

elrond33

Mr Mruk - chusteczki EDC (póki co) i nie tylko (niebawem).

miguel

Świetnie wyszło, bardzo fany kołnierzyk i mikropłetwa :)

Michał

Moje prace na Instagramie: www.instagram.com/michaldms/

gladiator

Dominicus

pawelmomo

SMF spam blocked by CleanTalk