Reklama

"Folder Idealny"

Zaczęty przez Tazor, 29-03-2016, 19:58:23

Tazor

Siema,
Jako że jestem całkiem świeży w temacie noży postanowiłem się zwrócić o pomoc do kogoś kto wie o nich co nieco. Mój problem polega na tym, że nie mogę znaleźć żadnego konkretnego modelu, który by mi przypasował. Mam nadzieję, że pomożecie mi znaleźć coś sensownego. Jako, że mam tylko vicka tinkera w wersji podstawowej to chcę kupić sobie coś o większym zapasie mocy  :D . Objaśniam oczywiście jakie są moje "wymagania" w stosunku do noża i jak będę go używał. Przede wszystkim musi być to folder, jeśli chodzi o rozmiar to ma być to coś mniejszego od rata 1 ale większego od 2. Nóż nie może być za ciężki bo latem będę go nosił w kieszeni krótkich spodenek. Nie musi mieć flipera, wystarczy kołek. Stal nie gra tu jakiejś ogromnej roli, ważne aby nóż w miarę długo trzymał ostrość. Blokada najlepiej liner albo frame lock. Okładki, wszystko oprócz aluminium i innych metali. Szlif najlepiej żeby był pełny płaski. Noża będę używał do otwierania paczek, strugania patyków, cięcia jakiegoś kartonu, sznurków albo paracordu. Ma mi służyć jako typowy edec. Mój budżet to 150 - 200zł. Z góry dzięki za pomoc i propozycje noży  ;> .   

InQuizitor

Po wrzuceniu w wyszukiwarkę idealny wyskakuje tylko doskonały...
https://forum.knives.pl/index.php/topic,70485.0.html

:D

fugaz

Cytat: InQuizitor w 29-03-2016, 20:07:22

Dobrze że nie Mora  :P
Buduje pazerny kapitalizm

demon

To może Spyderco Tenacious lub któryś z jego mniejszych braci?

Chwilowo nie mam czasu. Takie tam, różne...

Tu wrzucić jakiś mądry / szokujący cytat - najlepiej po angielsku lub po łacinie, ewentualnie nazwę zespołu o którym nikt nie słyszał.

Castillo

https://www.instagram.com/_castillo1_/ - moje nożowe fotki

to mam/miałem/będę miał

"Życie jest jak kot wytaczający arbuza z jeziora" - Paulo Coelho

shs

leif ericsson

Cytat: demon w 29-03-2016, 20:24:41

To może Spyderco Tenacious lub któryś z jego mniejszych braci?

A pewnie, noszę persistence'a i nie przypominam sobie sytuacji, w której mnie zawiódł w miejskim codziennym użytkowaniu.

robi97

kersioł link albo thistle?

"Jeśli boisz się używać swojego noża to zmień nóż"

Cytat: Dominicus w 12-03-2015, 17:56:51
Masz oryginalny gust. ;) [...] Poza tym każdy fix lepszy niż składak. :D

eddieiron

Castillo

Albo Oso Sweet. Wielkością między Ratami, liner, okładki nylonowe i 91 gram wagi więc kieszeni nie urywa

https://www.instagram.com/_castillo1_/ - moje nożowe fotki

to mam/miałem/będę miał

"Życie jest jak kot wytaczający arbuza z jeziora" - Paulo Coelho

Testral

Za 200 możesz wyrwać ciekawe Spyderco od Witolda- poszukaj na OLX.

Rise and rise again, until lambs become lions.
ZT 0770CF - nóż idealny!

ordo

Cytat: Tazor w 29-03-2016, 19:58:23

Blokada najlepiej liner albo frame lock

Jesteś świeży, to słuchaj starszych ;P
Cytat: kali w 07-01-2016, 18:33:37

Jak się chce chujowy nóż, to się robi framelock albo linerlock... ;P

Do 200 PLN, to bym brał:
-KA-BAR Dozier Folding Hunter
-Cold Steel Voyager

Zmacaj jak możesz, idź do sklepu, na lokalne spotkanie, a już najważniejsze - po prostu przeglądaj dział "sprzedam" aż będzie coś, co Ci się spodoba i będzie w dobrej cenie.

Co mi przywodzi na myśl, że widziałem na bazarku Kershawa Skyline ~200 zł - LL (:rzyga:), piaskowana klinga (:rzyga:), ale made in USA ('Murica, fuck yeah!). Rozmiar i masa też by dobre były.

Reality has a well known liberal bias

HarSurModeller

Paramilitary 2- tnie lepiej chyba niż wszystko wyżej wymienione  :grin:

ordo

Za 200 zł biorę 10.

HarSurModeller

Panie, są rzeczy o których się filozofom nie śniło... wszystko możńa dorwać

Element

Cytat: InQuizitor w 29-03-2016, 20:07:22

A wiesz może, gdzie uda się dostać we wskazanej cenie?  :)
Biorę od razu z 10 kilo  :P

tomi2000

Przy tych wymaganiach chyba Tenkowi najbliżej do ideału. Zastanawia mnie tylko fakt, że nie potrzebujesz dobrej stali, byleby dobrze trzymała ostrość. Znaczy potrzebujesz. Ale Tenka fajnie się ostrzy.
Lepszy tylko Ganzo 710, ale to graal  ;)

kapfryd

Co do tematu to brałbym coś z oferty Kershawa, mają masę modeli w tym przedziale cenowym - jeśli do lekkich zadań to mogę model Chill polecić, lekki jak piórko, flipper, przewygodny, lubię go i nadal czasem noszę, mimo że mam noże dużo droższe.

Cytat: ordo w 29-03-2016, 21:49:37

Jesteś świeży, to słuchaj starszych ;P

I co? Każdy dziadek powie, że slip joint do wszystkiego wystarczy. Ale może coś w tym jest faktycznie. Hm.
"Wszelkie zbieractwo jest dobre dla kobiet i homoseksualistów" - Marian Paździoch

ordo

@kapfryd
Czy w tym, co zacytowałem jest coś o slip-jointach?
Nie ma.
Czy było pytanie o slipa?
Nie było.
Czy opinia, z którą się zgadzam, dotyczyła współczesnych folderów (jednoręczne otwieranie, klips, blokada), czyli takich o które pyta się tematu założyciel?
Dotyczyła.
Czy są na forum obszerne wątki dotyczące problematyki konstrukcji LL i wyjasniające czemu jest on popularny w tanich nożach?
Są.
Czy, co można wywnioskować z kontekstu, chodziło nie o wiek, a o doświadczenie ze współczesnymi folderami, czyli takimi, o jakie padło pytanie?
Chodziło.

Upraszczając - czep się kogoś innego.
Inaczej: jeśli chcesz dyskutować z czymś, czego nie napisałem, to mnie nie cytuj. Wprowadza to niepotrzebny nieporządek :)

Rzeczony Skyline:
https://forum.knives.pl/index.php/topic,179254.0.html
Przy czym zapisałbym sobie szybko namiary na sprzedającego i aukcję allegro.
Kiedyś nie można było podawać linków do allegro w dziale "sprzedam".

IMO znacznie lepszy "deal" niż chińskie Kershawy, choć nie ukrywajmy, wykończeniówka identyczna, a może i szlify mniej równe ;)

kapfryd

Hehe, zbyt łatwo trafić fana CS slipjointem  :-*

Edzia: co do cytowanego przez Ciebie tekstu kalego to polemizowałem z nim już w tamtym temacie i myślałem po prostu, że nie będę musiał się powtarzać.

Cytat: kali w 07-01-2016, 18:33:37

Jak się chce wygodny nóż, to się robi framelock albo linerlock... ;P

Cytat: kapfryd w 07-01-2016, 18:56:34

FTFY

Można cały rok w walonkach chodzić, bo wiadomo - może się zimno zrobić. Ale po prostu niewygodnie ;)
"Wszelkie zbieractwo jest dobre dla kobiet i homoseksualistów" - Marian Paździoch