Żegnamy Jumbo i Testrala

Reklama

2 blokady

Zaczęty przez Silarox, 31-03-2016, 23:17:38

Silarox

Cześć, czy są noże mające 2 blokady ostrza? Jeżeli tak to znacie przykłady?

pecado

znam noże mające blokadę blokady, ale podwójna blokada... nic nie przychodzi mi do głowy.
naświetlisz szerszy kontekst - skąd się wzięło Ci to pytanie?

pozdrawiam
pecado
Fanklub Taktycznej Rusałki |#| Barankom mówię moje stanowcze nie :mad:
hokka hey hadree hadree succomee succomee
PGK swoich i świadków nie zostawia.

Pitt

Uwaga - nieogarniam paczkomatów, wysyłam tylko DPD

tomi2000

Nie wiem czy o to Ci chodzi, ale system LAWKS w niektórych nożach CRKT można podciągnąć pod dwie blokady.  Hammond Cruiser, M21, M16 chyba też. Dodatkowo niektóre Victorinoxy, liner lock + slip joint

Silarox

Widziałem kiedyś noże mające liner locka + kołek (guzik) czy jak tam go nazwać trzeba było przesunąć kciukiem, coś jak chyba axis.

Ostap

To właśnie dodatkowe zabezpieczenie blokady (LAWKS) tak jak pisze @tomi2000

Silarox

Czyli to jest zawsze z liner lockiem? Swoją drogą jest to mocniejsze np. od frame locka?

Testral

Benchmade 581 Barrage ma dodatkową blokadę, chociażby. Czyli Axis z dodatkowym zabezpieczeniem.

Rise and rise again, until lambs become lions.
ZT 0770CF - nóż idealny!

Gorszkof

W sumie Daghetta ma slipjointa blokowanego axisem. Jeśli dobrze rozumiem co włosi tam zrobili.

Silarox

A czy zastosowanie takich rozwiązań pomaga w większej wytrzymałości noża, np. nie powstawanie luzów?

pecado

czyli blokada blokady, nie zaś druga blokada jako taka. Znaczy to jest druga blokada, ale... no mniejsza :)

Wspomniany LAWKS (CRKT), Slide SecurLok (Spyderco), Beta-Plus Lock (Real Steel), wszelkiej maści bezpieczniki do plunge/button locka

i pewno jeszcze parę, których w tej chwili nie pamiętam.

Cytat: Silarox w 31-03-2016, 23:42:45

A czy zastosowanie takich rozwiązań pomaga w większej wytrzymałości noża, np. nie powstawanie luzów?

Nie powinno, bo zazwyczaj nie jest związane z mechaniką samej klingi. Większość tego typu rozwiązań skupia się na unieruchomieniu lub zabezpieczeniu przed nieumyślnym zwolnieniem blokady jako takiej

pozdrawiam
pecado

Silarox

Ok, dzięki za odpowiedzi.

Jot

Extrema Ratio seria RAO oprócz wbudowanej blokady ma możliwość wkręcenia bolca w rękojeść, który uniemożliwi złożenie rub rozłożenie noża.

pecado

Cytat: Jot w 01-04-2016, 04:48:53

Extrema Ratio seria RAO oprócz wbudowanej blokady ma możliwość wkręcenia bolca w rękojeść, który uniemożliwi złożenie rub rozłożenie noża.

Zas serie BF2 i MF(x) mają blokadę linersa.

pozdrawiam
pecado

Vigo

Blokada blokady = upierdliwość przy składaniu noża, szczególnie jedną ręką.

Narzędzia WERA, WIHA, BAHCO, KNIPEX, itp.: https://forum.knives.pl/index.php?topic=165495.msg1714279#msg1714279

pecado

Dlatego cenimy rozwiązania manualne gdzie jej stosowanie jest opcjonalne ;P

pozdrawiam
pecado

fugaz

Jest jeszcze lionsteel Sr1, sr2
Posiadający blokadę "dyskową"  frame locka

Buduje pazerny kapitalizm

horzuff

Ale to wciąż blokada blokady, a nie druga blokada głowni. Ja kojarzę tylko RAO z dwoma blokadami, bo tam był jeszcze ten kołek wkręcany przez rękojeść w głownię czy jakoś tak