Reklama

Słonki

Zaczęty przez Grotek76, 14-04-2016, 11:34:29

Grotek76

Witam wszystkich!

Mimo, że jestem na forum od kilku lat to dzisiaj po raz pierwszy prezentuje nóż zrobiony przeze mnie. Dotychczas zajmowałem się tylko zdobieniem i grawerowaniem broni, w tym noży. Dzisiaj debiutuję z własnym, mam nadzieję , że ciekawym nożem.

Założenie było takie, aby stworzyć ładny, praktyczny nóż, sprawiający wrażenie starej, gustownej roboty. Rękojeść zrobiona jest z poroża jelenia. Słonki na rękojeści zrobione są techniką scrimshaw. Jelec z alpaki z delikatnie wygrawerowanymi listkami dębu. Głownia noża to laminat ale jej parametry są nieznaną mi tajemnicą płatnerza :)

Wielkie dzięki za dobre rady dla kolegi Holsa oraz dla kolegi J. Bladowskiego za sprezentowaną głownie.

Bona

Miłego dnia i wszelkiego szczęścia życzę

Ajron

Player

Cytat: Grotek76 w 14-04-2016, 11:34:29

Założenie było takie, aby stworzyć ładny, praktyczny nóż, sprawiający wrażenie starej, gustownej roboty.

Moim skromnym zdaniem udało Ci się :)
Bardzo fajna praca!
.
.
.
.

Raptorartur

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia  :P

NKJ Stachu

fajny! jak zrobiłeś logo w dupce?

wrona003

Naprawdę śliczny, zwłaszcza kształt rękojeści  :)

Marek Muniak

Fajny myśliwek z klimatem. Nie dość, że pochewka i nożyk dobrane świetnie, to te dwie słonki na ciągach - rewelacja! Wczoraj na zasiadce takie nade mną ciągnęły i chrapały pięknie.... Mogę tylko pogratulować wyczucia myśliwskich klimatów. Brawo!!!!

Owoc żywota mojego je ZUS.

discovery

Bardzo ładny.Klimatyczny,wykonany ze smakiem.

"Lepiej siedzieć cicho i wyglądać jak idiota niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości"

https://www.facebook.com/Macknifemaker-288202528244342/?fref=ts

Moje złomki.
https://forum.knives.pl/index.php/topic,168659.0.html

rak

Prawdziwe wiosenne ciągi. Dobra robota.

Grotek76

Cytat: NKJ Stachu w 14-04-2016, 12:38:36

fajny! jak zrobiłeś logo w dupce?

Monogram wykonany jest techniką inkrustacji. Graweruję się litery a potem wklepuje się w nie złoty drut.

Dziękuję wszystkim za dobre opinie i cieszę się, że nóż się podoba. W przygotowaniu mam już następne, wszystkie w myśliwskim klimacie, ponieważ od 21 lat czynnie poluję i noże o takim przeznaczeniu interesują i podobają mi się najbardziej.

junasz

Ty po prostu udajesz świeżaka. Klinga Jasiowa (lub coś kole tego), reszta Twoja... i to właśnie ta reszta robi nóż!  ;)

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

NKJ Stachu

Cytat: Grotek76 w 15-04-2016, 00:57:39

Monogram wykonany jest techniką inkrustacji. Graweruję się litery a potem wklepuje się w nie złoty drut.

a jak grawerujesz?

kezsel

Czemu ja nie widzę zdjęć? ;>

ZbylR

Ma bardzo harmonijną linię. Podoba mi się.

@kezsel, nie wiem czemu, ja widzę :)

eddieiron

Klimat,wykonanie ,linia noża bardzo ale ti bardzo ładne ,tez mnie ciekawi te zdobienie .

matze

Ladny jest bardzo, praktyczny (znaczy uzytkowy) na 100% i pozatym to przylaczam sie do wypowiedzi @Marka bo nóz jak najbardziej mysliwski i temat bardzo dobrze trafiony. W zasadzie to po spojzeniu na fotke od razu skojarzyl mi sie wlasnie nóz mysliwski i to nie byle jaki tylko wlasnie taki wrecz artystyczny ale nie tracacy na utylitarnosci. Gratulacje i nie klam, ze debiut ;)

Stal jest stalą i zachowuje się jak stal.

szenkx

Bardzo fajny. Jasiowa głownia widać nie poszła na marne.

Cytat: Trollsky w 24-03-2018, 13:29:38
Jigi są dla pedałów, prawdziwy mejker wali z ręki.

------------------------------------------------------------------
The bird of Hermes is my name eating my wings to make me tame.

Grotek76

a jak grawerujesz?

Najpierw za pomocą kwadratowego rylca i młotka grawerujesz litery. Potem rylcem nożowym lub onglette ( względnie płaskim dłutem) podbierasz brzegi od środka. Na koniec wklepujesz drut. Poniżej linki do filmu jak to się robi.
https://m.youtube.com/watch?v=zECMFQOoaqc

https://m.youtube.com/watch?v=bAdUTqXioEc

Grotek76

Gratulacje i nie klam, ze debiut ;)

To naprawdę pierwszy nóż jaki zrobiłem w życiu samodzielnie :)