Reklama

piła tarczowa - badanie i hartowanie

Zaczęty przez hashtagP, 24-04-2016, 22:00:54

hashtagP

Mając przerwę w dłubaniu noży z chwilowego braku czasu, czasem sobie coś teoretyzuję :)
Kupiłem na złomie piłę - bez węglików oczywiście. Miałem szansę zbadać skład to zbadałem:
C(1,047%), Si(0,458%), Mn(0,463%), P(0,004%), S(0,038%), Cr(0,607%),  V(0,23%), W(<0,03%), Mo(<0,003%)

Ucieszyłem się na węgiel, ale nie potrafiłem dopasować do żadnej stali z ksiąg starych wypożyczonych z miejskiej biblioteki:). Ani to ncv1, ani nw1 (chyba, że to "nowe" nw1 ale wanadu jakby za dużo - jakie odstępstwa mogę przyjąć za akceptowalne żeby uznać gatunek stali?
Na inne gatunki brakuje chromu, albo węgiel się nie zgadza...
Dałem do pieca na 720*C - studzenie z piecem, zmiękło (czyt. było miękkie jak kupa).
Dałem więc to  do pieca na 820*C -> ciepły olej hartowniczy. Wyszło wg twardościomierza Rockwella po kilku pomiarach 62-64 HRC (raz 65 ale to odrzucam z urzędu).

Złamałem więc bez odprężania pilocik metodą: młotkiem pizdu w imadle.
Przełomy poniżej. łamałem kilka razy, nacinałem kątówką. Kruche to dość, nie zawsze pękało po linii nacięcia (co możecie zobaczyć na zdjęciu).

dałem do pieca na 150*C odprężania zostało 60HRC.
Dałem na 200*C - zostało 58-59. Tylko tutaj mam pewną uwagę. Próbka była szlifowana po hartowaniu, a na takiej powierzchni pięknie widać tlenki (barwy nalotowe stali). Wrzuciłem do pieca normalnie na dno jak sterownik pokazywał 200, ale próbkę wyciągnąłem piękną, fioletową - więc wg internetów było więcej niż 200.

Łamałem później tą odprężoną z karbem i bez karbu, przełomy podobne wyszły, zdjęć niestety nie zrobiłem. Łamanie bez karbu (próbka pewnie koło 3mm- nie wiem, nie zmierzyłem) poszło zaskakująco łatwo. Nie robiłem wcześniej takiego łamania więc nie mam porównania, może nie wstrzeliłem się w "pik udarności :))

Dlaczego w przełomie są tak jakby "wysepki"? Zły czas wygrzewania (nie byłem przy tym, ale podejrzewam że to było max kilka min, od czasu osiągnięcia temp), czy może zła temperatura?

Rzućcie okiem w wolnej chwili i skomentujcie cokolwiek, czy przełom fajny czy niefajny, czy temp. dobre dalem, czy macie pomysł na stal. Zawsze możecie napisać: ch***o się do tego zabrałeś, powinieneś:.... :)

Każde wsparcie może mnie do czegoś mądrego doprowadzi.

Pozdrawiam

mitryl

O kurde dziś sie dopiero dowiedziałem że istnieje taki dział Obróbka cieplna.
Gdzie sie to uchowało .

I rzekł do człowieka: Oto bojaźń Pańska, ona jest mądrością, a unikanie złego rozumem.Job. 28:28
Marana Tha

kno3

jeśli spektro na złomie to pewnie może przekłamywać, wklejam zdjęcie najbliższego co znalazłem, napisali, aby chłodzić wodą, ale pewnie ciepły olej też da radę, przy przekrojach nożowych, pochwalam za profesjonalne jak na domowe warunki podejście i więcej nie piszę bo nie czuję się kompetentny ;)

hashtagP

Hej.

Dzięki za info:) zwracałem uwagę na tą stal, ale grupa "zastosowanie" mnie odpychała... w końcu to 80cm średnicy szczęścia, więc nie taka mała zabawka...

Misiu_konkret.

ile te piły mają twardości fabrycznie? potrzebuje coś twardszego od mory zrobić, ale żeby nie za twarde bo to do bardzo cieżkiej pracy.

Albowiem z wnętrza, z serca ludzkiego pochodzą złe myśli, wszeteczeństwa, kradzieże, morderstwa, Cudzołóstwo, chciwość, złość, podstęp, lubieżność, zawiść, bluźnierstwo, pycha, głupota; Wszystko to złe pochodzi z wewnątrz i kala człowieka.
Mk 7:21-23

hashtagP

Pomiar robiłem na kawałku wyciętym obok otworu montażowego (czyli daaaaleko od zębów) - chciałem wiedzieć czy może da się w twardym robić bez obróbek na podniesienie twardości. Wyszło słabo powyżej 50. Były też pomiary na 49.
Mówimy tutaj o pomiarze twardościomierzem metodą Rockwella :)

Naczelnik

Nie będę zakładał nowego tematu bo w sumie dotyczy tego samego. Mam służbowy dostęp do spectrometru więc skorzystałem badając próbki 2 różnych pił tarczowych oczywiście bez widiowych zębów.

Oto wyniki

Piła 2,8 mm C - 0,680 Si - 0,246 Mn - 0,984 Cr - 0,07 reszta poniżej 0,05 więc się nie rozpisuje.

Piła 3,8 mm C - 0,676 Si - 0,294 Mn - 0,447 Cr - 0,574 Ni - 0,156 reszta poniżej 0,05 więc się nie rozpisuje.

No i się zgadza bo 3,8 mm poza ciutke za mała ilością C (moze za mało zebrałem po grubości) pasuje do NCV1.
Natomiast z tej 2,8 mm wyhartowałem blanka (z parametrami NCV1) i "wyciągnąłem" 56 HRC.
Biorę się za szukanie ale może ktoś z głowy powie co to za stal.

Edyta. Wychodzi mnie że to sprężynówka 65G....

michcio125

Można wiedzieć jaka ksiązka była sfotografowana?  :D

melonmelon

Dlaczego taka temp. hartowania?
http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/proba_metcalfa/

Dlaczego takie temp. odpuszczania?
https://forum.knives.pl/index.php/topic,123355.msg984761.html#msg984761

"Dałem na 200*C - zostało 58-59. Tylko tutaj mam pewną uwagę. Próbka była szlifowana po hartowaniu, a na takiej powierzchni pięknie widać tlenki (barwy nalotowe stali). Wrzuciłem do pieca normalnie na dno jak sterownik pokazywał 200, ale próbkę wyciągnąłem piękną, fioletową - więc wg internetów było więcej niż 200. "

Jaki czas tego wygrzewania w "200" st. C?

"Wysepki"
Taka ciekawostka: w książkach zawsze przełomy piękne, gładkie
a na forum wszystkie z "wysepkami"?

pozdro

edyta
dołożę więcej
Były tu zdjęcia przełomów po "przemysłowym" hartowaniu np. pił
i zdjęcia tej samej stali po "zmiękczeniu" i ponownej obróbce cieplnej

przełom pierwotny bez "wysepek"
przełom po hartowaniu "handmade" z wysepkami
ki diabeł te "wysepki" i o czym świadczą?

Nie ma mnie, w Łodzi siedzę.
Zapraszam na blog o obróbce cieplnej http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/

kluczyki robię, gitarki, mogę skrzypce

DORADZTWO W ZAGADNIENIACH OBRÓBKI CIEPLNEJ STALI I NIE TYLKO

kin241

Cytat: michcio125 w 14-07-2016, 02:13:56

Można wiedzieć jaka ksiązka była sfotografowana?  :D

Prawdopodobnie
"Stale narzędziowe i obróbka cieplna narzędzi" E. Żmichorski

kno3

bardzo chętnie bym się dowiedział skąd owe wysepki się biorą, jakby niejednorodności struktury, a może mikropęknięcia? ale dlaczego, skąd?

melonmelon

Powtórzę podpowiedź:
"Wysepek" trochu niet w literaturze,
"wysepki" trochu często na forum
i to raczej trudno "bezwysepkowy" przełom najść na forum.
Czyli to hartowanie w literaturze i hartowanie na forum różne jest
i można knuć teorie teraz:
dlaczego?

pozdro

Zapraszam na blog o obróbce cieplnej http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/

kno3

uf, tego się domyślałem i jedyne co mi przychodzi na myśl, to że na forum krócej austenizują

Flamberg

Z czasem austenityzacji coś może być, w końcu mamy tu do czynienia z przemianą dyfuzyjną (zbyt krótki czas i przemiana nie przebiegnie całkowicie - będzie jakiś ferryt, węgliki)
Mnie zastanawia natomiast metoda :

Cytat: hashtagP w 24-04-2016, 22:00:54

Złamałem więc bez odprężania pilocik metodą: młotkiem pizdu w imadle.

W normalnej próbie udarnościowej uderzenie młota następuje w osi karbu.

melonmelon

Ale pewien jesteś, że w każdej?

pozdro

Flamberg

No fakt w metodzie Izoda nie, jest chyba jeszcze jedna metoda ale nie pamiętam teraz.
Pytanie kto bada udarność stali tą metodą, raczej do badania udarności tworzyw sztucznych i chyba tylko do tego.

melonmelon

Ale tu nikt nie bada udarności ilościowo.
Tu się tylko sprawdza jakość hartowania jakościowo.
Na nieznormalizowanych próbkach.

pozdro

Flamberg

Wiem i rozumiem.
Daleki jestem od negowania samej metody w myśl zasady "bez młota to nie robota".
Zdarzało mi się też swego czasu w imadle coś nap... młotkiem w celach czysto poznawczych.
Po prostu zastanawiałem się czy mogło mieć to wpływ na charakter powstałego przełomu.

melonmelon

Na charakter przełomu bardziej wpływa kształt próbki i tu jest pies pogrzebany.
Ale o tym sza!

pozdro

czy3

Wybaczcie, że odkopię. Mam tarczę, 35cm promienia czystego szczęścia. Chcę pociąć i zmiękczyć do obróbki. Jak wrzucę komuś do centralnego i sobie ostygnie powinno być dobrze? A gdybym ostro najarał węglem w ułożonym z cegieł palenisku? Potem gotowy blank na pewno wyślę do hartowania ale ze zmiękczaniem wolałbym poradzić sobie sam. Pozdrawiam

Mówią: politycy to najgorsze gówno w mieście, jakby ich pozabijać to się może zmieni wreszcie
Ale ja mam wątpliwości, lecz jedynie co do metod
Lepsze gazy trujące od noży, pistoletów.

SMF spam blocked by CleanTalk