Reklama

CAHIR KNIVES

Zaczęty przez Cahir95, 05-05-2016, 10:25:36

Cahir95

No więc ten dłuższy to zmodyfikowane nawiązanie do Japońskiego Shirasaya (ŁH15 hartowana selektywnie w bejcowanym orzechu, 34cm samej głowni przy 50cm całości)
Mały to przerobiony pilnik, również oprawiony w orzech bejcowany + niebejcowany, 15cm ostrza i 28cm całość.

pecado

Ten na dole bardzo w moim typie, a za hamon +10pkt (nie wiedzieć czemu od pewnego czasu jest zaniedbywany, jakby był tylko i wyłącznie estetyczną fanaberią).

Ładne wejscie, mam nadzieję, że zagoscisz u nas na stałe :)

pozdrawiam
pecado
Fanklub Taktycznej Rusałki |#| Barankom mówię moje stanowcze nie :mad:
hokka hey hadree hadree succomee succomee
PGK swoich i świadków nie zostawia.

Hickock

Piękny hamon, a wrzucisz zdjęcie tego nożyska z Twojej miniaturki/avatara na YT?

octobear

Drugi, o ile osobiście nie leży mi forma rękojeści, to ostrze i dobór materiałów 10/10! Mocne wejście, gratuluję :)

Ostap

Bardzo ładne :)

Jak się hartuje selektywnie w bejcowanych orzechach? :P

mitryl

Dobra robota obydwa fajne, ale jak panowie wyżej naj naj jest ten drugi z hammonem

I rzekł do człowieka: Oto bojaźń Pańska, ona jest mądrością, a unikanie złego rozumem.Job. 28:28
Marana Tha

Madmartigen

Cytat: mitryl w 05-05-2016, 10:58:54

ten drugi z hammonem

Też się czepię, a co :). Hamonem. ha mon, w miarę dosłownie (choć w odwrotnej kolejności) wzór/znak ostrza.

Nóż rzeczywiście bardzo ładny, a pewnie jeszcze zyskałby na urodzie gdyby yakiba była biała, nie szara (czyli bardziej tradycyjnie). Ale to drobne czepialstwo z mojej strony, kwestia stylu, nic więcej.

Nie jestem próżny. Próżność to wada, a ja nie mam wad.

Cahir95

Jest i ten z YT. Nie pamiętam dokładnie, ale on miał coś około 40cm.

Cytat: Ostap w 05-05-2016, 10:55:56

Jak się hartuje selektywnie w bejcowanych orzechach? :P

Nie mam pojęcia co tam chciałem napisać, ale z pewnością nie tak miało to brzmieć  :D Może "oprawiona w bejcowany orzech"
Jeszcze co do linii yakiba, zawsze jak trawię Łh15 to dziwne rzeczy wychodzą jak tutaj właśnie. Ten nóż miał być z N12E, ale ani na hurtowniach nie mieli, ani na złomie pilnika dorwać nie mogłem. Wtedy linia byłaby jak na tym małym, jasna i wyraźna.

Madmartigen

Jak już brniemy w nazewnictwo, to hamon to jest właśnie ta biała linia rozdzielająca strefy hartowania (martenzyt i perlit, przeważnie), a yakiba to obszar między hamon a ostrzem - cała utwardzona strefa.

Tak, wiem że w niektórych kręgach mianem hamon określa się całą yakibę, z tym zjawiskiem walczyć niepodobna.

https://en.wikipedia.org/wiki/Hamon_%28swordsmithing%29

Tak naprawdę chciałem tylko zwrócić uwagę że dla większości węglówek gdzie przez trawienie uzyskuje się schemat kolorystyczny jak na zaprezentowanym nożu (czyli obie strefy mniej lub bardziej szare a linia rozdzilająca biaława), również przez trawienie i delikatną polerkę można uzyskać bardziej tradycyjny wygląd, tzn w dowolnym stopniu metaliczna (nie szara) strefa nieutwardzona, oraz biała strefa utwardzona (yakiba) z widocznymi strukturami krystalicznymi.

Kwestia tak naprawdę designu noża i pomysłu makera - do jakiego celu wizualnego dąży i absolutnie nie mówię że coś tu jest źle, tak tylko wtrącam że w sumie można i tak i tak.

Nie jestem próżny. Próżność to wada, a ja nie mam wad.

shilach

Mocne wejście Panie Rycerzu  :D

CICHY_S

Ładne :) nie masz pilnika z n8e czy 12 ?? Ja mam :) Jeden mogę sprezentować :) poniemiecki stary DICK :)

_______
https://www.facebook.com/cichyknives/
www.ostrze.com.pl

junasz

Wielce zacnie wykonane! Naprawdę dobre wejście.  :)
Masz może fotki wcześniejszych swoich noży?

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

asik007

To bardzo moje klimaty.
Podpinam się pod prośbę Junasza.

noxos

No i nie ma czego miażdżyć! :cry: Nożyki bardzo fajne. :) Też podpinam się pod prośbą Junasza.

Cahir95

Po długiej przerwie wrzucam zdjęcia santoku powstałego ze starego łożyska. Długości głowni 19cm i rękojeści 12,5cm.

Powstawał na szybko, w najbliższym czasie pojawi się coś znacznie bardziej ambitnego.

noxos

Podoba się! 8D   Po cichu przypomnę o naszej prośbie o zdjęcia starszych noży. :)

Cahir95

No mi podoba się tak średnio bo nie do końca wygląda tak jak miał wyglądać.
W takim razie po cichu wrzucam zdjęcia tych pierwszych, nie wszystkie na raz a i tymi pierwszymi to za bardzo nie ma się co chwalić, choćby dlatego co widać poniżej.

Tutaj już z nieco późniejszego okresu, gdy nauczyłem się tego i owego.

PS: No i jakby CICHY był ciekaw co z pilnikiem to powiem że przez ten czas co nie miałem czasu leżał i nabierał mocy, aktualnie jest już przekuty i w sumie to jeszcze tylko wydobycie hamonu i oprawienie zostało.

noxos

Jak to mówią -pierwsze śliwki robaczywki,ale koncepcja słuszna. :)  Zabrakło trochę wykończeniówki,ale doświadczenie zdobywa się z każdym następnym egzemplarzem.Na forum były pokazywane 1-sze noże o wiele gorsze i nikt nikogo za to nie powiesił. ;)  Prawie każdy początkujący robi błędy i jeśli chce się rozwijać przyjmuje krytykę  na klatę,słucha porad wyjadaczy i wciela je w życie. Życzę powodzenia i wielu ciekawych pomysłów. :)

CICHY_S

No Ciekawym ciekawym i czekam :)

_______
https://www.facebook.com/cichyknives/
www.ostrze.com.pl

asik007

Fajny sztylecik.
Trochę cierpliwości i będzie fajnie :)

SMF spam blocked by CleanTalk