Reklama

Części noża japońskiego, nazwy, prośba o pomoc.

Zaczęty przez pawelmomo, 21-05-2016, 22:00:00

pawelmomo

Panowie pomóżcie z japońskimi nazwami poszczególnych części noża , a szczególnie tej zaznaczonej na zdjęciu.

Mikko

pawelmomo

Bardziej mi chodziło o nazwę tego konkretnego typu jelca na japońskich nożach myśliwskich, nie kuchennych.
Trzepię internety od dobrego miesiąca jak nie od dwóch żeby znaleźć coś na temat metod wytwarzania tychże jelców i nigdzie nic nie znajduję.
Pomyślałem że na japońskojęzycznych stronach może coś znajdę ale nie wiem jak to nazwać?

PS. Wątek zatytułowałem dość ogólnie żeby każdy mógł go znaleźć...w końcu nie tylko mi się to przyda.

Jerzy z bagien

To może napisz do jakiegoś japońskiego makera. Przecież nazewnictwo nie jest tajemnicą a dla takiego człowieka to że w Polsce ktoś chce zrobić myśliwiaka w japońskim stylu może być miłe i chętnie coś Ci podpowie. :)

O! Może do nich: http://www.kanetsune.com/index.php?id=108

szenkx

Cytat: Trollsky w 24-03-2018, 13:29:38
Jigi są dla pedałów, prawdziwy mejker wali z ręki.

------------------------------------------------------------------
The bird of Hermes is my name eating my wings to make me tame.

pawelmomo

Cytat: Jerzy z bagien w 22-05-2016, 11:41:43

To może napisz do jakiegoś japońskiego makera. Przecież nazewnictwo nie jest tajemnicą a dla takiego człowieka to że w Polsce ktoś chce zrobić myśliwiaka w japońskim stylu może być miłe i chętnie coś Ci podpowie. :)

O! Może do nich: http://www.kanetsune.com/index.php?id=108

Poważnie myślisz że chciało by się jakiemuś Japończykowi odpisywać takiemu malutkiemu mi ? :shy:
Spróbuję.

Cytat: szenkx w 22-05-2016, 15:23:09

A może @Kaminari Coś podpowie ?

W sumie to pisałem do Nazira ale on rzadko na forum bywa.
Jeśli nikt tu nie podpowie to napisze do Patryka.

Jerzy z bagien

Cytat: pawelmomo w 22-05-2016, 16:22:04

Poważnie myślisz że chciało by się jakiemuś Japończykowi odpisywać takiemu malutkiemu mi ? :shy:
Spróbuję.

Tylko pamiętaj o etykiecie. :D A po za tym trzeba próbować! :)

Mikko

Możesz też zadać pytanie w ogólnym dziale na bladeforums.

Bies

Cytat: pawelmomo w 22-05-2016, 11:24:54

Pomyślałem że na japońskojęzycznych stronach może coś znajdę ale nie wiem jak to nazwać?

ヒルト

Tu jest wszystko opisane:http://pichori.net/Knifes/knife_contents.html
Ciekawe czy pierścień i bolster to całość czy oddzielne części?

EDC:  Shaman, Para 3, Delica

pawelmomo

No właśnie jeśli są to oddzielne części to jakoś tam podołam żeby to wyrzeżbić ale jeśli jest to odlew to już będzie gorzej.
Dzięki za link, zawsze to jakieś naprowadzenie, jednak z japońskim jest jakoś tak że co byś nie wpisał w wyszukiwarkę to i tak wyskoczy manga  ;P

szenkx

Cytat: pawelmomo w 22-05-2016, 20:52:02

jednak z japońskim jest jakoś tak że co byś nie wpisał w wyszukiwarkę to i tak wyskoczy manga  ;P

Albo lepiej...  :rotfl: :rotfl:
Cytat: Trollsky w 24-03-2018, 13:29:38
Jigi są dla pedałów, prawdziwy mejker wali z ręki.

------------------------------------------------------------------
The bird of Hermes is my name eating my wings to make me tame.

pawelmomo

Jerzy z bagien

Cytat: pawelmomo w 22-05-2016, 20:52:02

No właśnie jeśli są to oddzielne części to jakoś tam podołam żeby to wyrzeżbić ale jeśli jest to odlew to już będzie gorzej.
Dzięki za link, zawsze to jakieś naprowadzenie, jednak z japońskim jest jakoś tak że co byś nie wpisał w wyszukiwarkę to i tak wyskoczy manga  ;P

A to nie jest takie kakumaki z jelcem? Wez jakas rurke dospawaj kawalek "czegos" oszlifuj i po sprawie. Mi to wyglada na odkowke....

pawelmomo

Też tak myślałem żeby pospawać a potem oksydą to poczernić, i chyba tak zrobię, jednak szlag mnie trafia że nie mogę znaleźć tego co chce znaleźć, tak jakby była to wielka tajemnica twórców  ;)