Reklama

Wygrzebany na bazarze

Zaczęty przez +SET+, 26-05-2016, 21:36:42

+SET+

Siemka
ostatnio na bazarze wygrzebałem taki scyzoryk

Może ktoś jest w stanie parę słów o nim napisać.

paratge

Wygląda na jakiś stary, niemiecki scyzoryk dla elektryka.
Polecam poszperać tutaj: http://www.archivingindustry.com/cutlers&toolmakers/cutlermarks-1.pdf.

KONTO DO LIKWIDACJI

fesler

Witam serdecznie, bardzo długo tu nic się nie dzieje , ale mam informacje dla Ciebie, to napiszę . Mam takie dwa scyzoryki , oba z flomarku w Hamburgu, długo nic o nich nie wiedziałem aż na forum estonskim znalazłem zdjęcie z opisem tegoż noża. Oni twierdzą ,że to nóż Wehrmachtu , a ja widziałem ten nóż w wyposażeniu Waffen SS . Mój ma inne punce ale zazwyczaj dla armii kilka zakładów produkuje to samo zamówienie. Jeden mam z epoki , a drugi stan magazynowy , jak dobrze poszkasz to też znajdziesz ciekawe informacje o tym niepozorny scyzoryku. Powodzenia.

+SET+

A mógłbyś wrzucić fotkę swoich scyzoryków?

fesler

Mogę Ci wysłać na PW , ale to jutro , ok?

leśny_

Może w tym kierunku trzeba iść?
Wybaczcie brak zdjęć, coś się pierdzieli.

http://www.svalbardrepublic.org/ebay/herbertz&meurer-img879_thumb.jpg

Może ktoś władający niemieckim napisze do nich i spyta o to czy to ich sygnatura? Czy oni wyprodukowali ten scyzoryk?

http://www.herbertz-meurer.com/index.php?option=com_contact&Itemid=3

Miłośnik i kolekcjoner scyzoryków marki Gerlach

+SET+

Dzięki za podesłane linki szwagierka włada niemieckim(nareszcie się kobita przyda) :D :D :D

leśny_

Jak dostaniesz odpowiedź, to daj nam znać co odpowiedział Herbertz & Meurer ;)

Miłośnik i kolekcjoner scyzoryków marki Gerlach

warhead

Ten wermaht musial izolacje z kabla sciagac na polu walki ? :)

takie cos wyszperalem:

"DO SPRZEDANIA NÓŻ/SCYZORYK PRAKTYCZNIE IDENTYCZNY Z TYM JAKICH UŻYWALI ŻOŁNIERZE NIEMIECCY W CZASIE II WŚ. IDEALNE WYPOSAŻENIA DO CHLEBKA DO SPOŻYWANIA KONSERW I KROJENIA CHLEBKA. BARDZO PODOBNY NOŻYK JEST W KSIĄŻCE ,,DEUTSCHE SOLDATEN" STAN DOBRY, DŁUGOŚĆ NOŻA 20 CM , POLECAM DO REKONSTRUKCJI I STYLIZACJI, ZAPRASZAM NA MOJE POZOSTAŁE OGŁOSZENIA, WYPRZEDAŻ KOLEKCJI"

----------------------
KFF - \"Knives For Fun\"
KSS - Knife Shadow System

jack

Saiz w w/w książce jednocześnie podaje że nie było regulaminowego scyzoryka dla WH ani dla SS  ;)
Natomiast scyzoryk jak najbardziej stanowił wyposażenie landsera z tym, że raczej były to zakupy prywatne.
Znalazłem kiedyś jeszcze informację że scyzoryki były fasowane w zestawach dla Pioniere, na zdjęciach były to tego typu scyzoryki:

Trza być twardym landsknechtem a nie miętką ninją

+SET+

witam
Napisałem do niemiaszków i czekałem cierpliwie na odpowiedz i co prawda straciłem już nadzieję na odzew ale okazało się że to solidna firma odpisali ale nie byłem w stanie tego przetłumaczyć więc może któryś z was mi pomoże
poniżej przesłana przez Niemiaszków odpowiedź

Sehr geehrte Damen und Herren,
ich besitze ein Messer, das ich auf einem Flohmarkt in Polen gekaut habe. Koennten Sie mir Bescheid geben, ob es bei Ihnen hergestellt wurde? Ich glaube, das ist moeglich, weil das Zeichen auf dem Messer ist aehnlich als im Namen Ihrer Firma. Wenn Sie ein Foto brauchen, kann ich es schicken, aber ich brauche eine Emailadresse. Ich sammle solche Messer und mich interessiert seine Geschichte.

Danke im voraus.
Mit freundlichen Gruessen

gottri

To nie jest przesłana odpowiedź z Niemiec, tylko to co "Ty" im wysłałeś   :D

... wklej jeszcze raz

+SET+

Faktycznie oto przesłany tekst

Sehr geehrter Herr Stasiak,

dieses Produkt stammt zwar aus unserem Hause, ist aber keine eigene Herstellung.

Das Messer ist ein EG-Import aus den 60er oder 70er Jahren. Das Zeichen H&M ist normalerweise –bei eigener Herstellung- gekoppelt mit dem Original Solingen Zeichen; in diesem Falle aber nicht, da es für Import-Produkte nicht zulässig ist (geschütztes Warenzeichen).

Mit freundlichen Grüßen
Anja Meurer

gottri

Szanowny Panie itd..  :D

Produkt pochodzi z naszej firmy - ale niestety nie własnej produkcji.
Nóż jest "importem" do Europy z lat 60 lub 70.  Znak (towarowy) H&M w naszej produkcji jest połączony z oryginalnym oznakowaniem Solingen. W tym przypadku tak nie jest bo dla produktów importowanych nie dozwolone jest używanie (znaku towarowego)

... ja to rozumiem - tak.    W latach 60-70 robili podwykon poza Europą stemplując własną puncą, ale nie mogli do tego użyć Solingen.

+SET+

Czyli H&M to podwykonawcy Solingena?

mamcar

Solingen to miasto. H&M to marka.
Noże robione przez H&M w solingen mają oznaczenie H&M Solingen. Noże robione np w Chinach dla H&M oznaczenia Solingen nie mają, bo nie są robione w tym mieście.
Tak ja to rozumiem.

+SET+

No i się wyjaśniło :D

Zlecanie roboty innym widzę jest starsze niż się wydaje :dodge:

SMF spam blocked by CleanTalk