Reklama

Lansky Deluxe LCD5D - gradacja?

Zaczęty przez Iwan89, 04-06-2016, 13:22:10

Iwan89

Czesc, mam ostrzalke Lansky Deluxe LCD5D, czyli cztery ceramiczne prety i jestem zadowolony. Czy ktos sie orientuje jaka maja gradacje? Bo nigdzie nie ma takiej informacji. Ostrze nia glownie noz Mora Companion MG, ale ostatnio pojawil mi sie szczerb i brakuje mi niskiej gradacji do spilowania. Zastanawiam sie min. nad Lansky 120/280/600 LKC03, ale nie chce dublowac kamieni, dlatego licze na podpowiedz

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

kuba306

Brązowe chyba 600 a białe 1000 ale pewności nie mam.

Iwan89

Polecicie jakas ceramike/diament gradacji max 300 do 100 zl? Czy lepiej brac ten lasky LKC03

Migacz112

Cytat: Iwan89 w 04-06-2016, 17:16:40

Polecicie jakas ceramike/diament gradacji max 300 do 100 zl? Czy lepiej brac ten lasky LKC03

LKC03 Mory nie naostrzysz, a przynajmniej nie w imadełku. Będziesz musiał trzymać nóż w jednej a osełkę w drugiej, mało wygodne. No, chyba że chcesz ostrzyć morę jak nóż z szlifem płaskim, a nie skandynawskim, czyli wyrabiając kolejną krawędź tnącą, a tą od producenta pomijając :P

Iwan89

A czy sa dostepne do mojego turn boxa prety o mniejszej gradacji? Bo to by byla idealna opcja.

kuba306

Możesz kupić pręty diamentowe, prawdopodobnie o tej samej gradacji co brązowe ale diamenty szybciej zbierają.

Iwan89

Ale to nadal srednia gradacja. Co polecacie do zaczynania krawedzi jako uzupelnienie LCD5D?

Migacz112

Diamenty z lidla, albo taidę 360/600. Ja mam taideę 400/1000 i te 400 przyjemnie piłuje metal (obie taidee to też diamenty)

Wytapane z telefonu

Iwan89

Taidea chodzi mi po glowie. Ta ostrzalka z lidla jest niedostepna u nich od ponad roku i dostalem od nich info, ze w najblizszym czasie nie planuja jej w sprzedazy.

Migacz112

@Iwan89 ostrzałkę z lidla masz na aliepress.com jeśli dobrze pamiętam. I w tym gradacja 200/400/600/800 a że interesuje cię dolny zakres,to wiesz... :)

Wytapane z telefonu

waldekBB

warto mieć i pręty i system, z własnego doświadczenia widzę że szybko podostrzyć w kuchni czy na wyprawie "bo pomidor ślizga" to biorę pręty (mam co prawda diamentowy zestaw ale ceramika jest ta sama- w sensie gradacji)

ale do zrobienia ładnej równej kt i usunięcia szczerb to biorę system,

obydwa mam z lansky-ego

pozdro

customy rulez :)
Kosiarz, Siper, Jamall, Aleks, Killrathi i trochę ja ;)

SMF spam blocked by CleanTalk