Reklama

Multitoole rowerowe i karty do portfela także z bitami

Zaczęty przez myedc, 13-06-2016, 13:46:25

myedc

Witam.
Przez ostatnie parę miesięcy pracowałem nad zrobieniem multitoola rowerowego, potem doszły do tego karty do portfela i breloczek rowerowy. Wszystkie elementy mają grubość 2mm, wykonane ze stali 440C o twardości 55-58HRC.
Chciałem zrobić coś dla siebie, ale projektowanie wciągnęło mnie i pomyślałem że mogę zrobić coś lepszego niż chińska karta survivalowa czy wallet ninja.
W skrócie.
Najwięcej czasu zajął mi multitool rowerowy, chciałem żeby miał jak najwięcej kluczy do nakrętek, 4 najpopularniejsze klucze do szprych. Musiał być nieduży, żeby bez problemu zmieścił się do kieszeni i być z bitami, bo głównie nimi trzeba coś przy rowerze odkręcić/przykręcić. Dużo czasu zajęło mi również to jak mają bity być zamontowane w środku i wtedy wpadłem na pomysł z oringami.

Karty do portfela. Musiały być o rozmiarze karty kredytowej, mieć jak najwięcej funkcji i być jak najbardziej poręczne.
Wpadłem na 3 pomysły:
1. 32w1 - klucze zamknięte 2,5-17, 2 śrubokręty, piła, ostrze, otwieracz do butelek i puszek, kątomierz, 4 klucze kwadratowe, gniazdo ¼ na bit, mini łom
2. 23w1 + 2 bity - klucze otwarte (najpopularniejsze rozmiary), 2 śrubokręty, otwieracz do butelek, piła, wejście na bit, gniazdo ¼ na bit, otwór na kółko do breloczka, mini łom
3. 31w1 - klucze zamknięte i otwarte (od 2.5 do 19, zabrakło 5,5), 2 klucze kwadratowe, 2 śrubokręty, kątomierz, otwieracz do butelek i puszek, piła, mini łom

Breloczek rowerowy 24w1, zrobiłem jako ostatni. Pomyślałem, że spróbuję swoich sił w jego zaprojektowaniu z myślą - jak najwięcej funkcji w jak najmniejszym opakowaniu.
Klucze 5-15 (nie ma 5,5), 4 klucze do szprych, mini łom, 2 śrubokręty, mini piła

Powierzchnia jest zmatowiona, niedługo również będą pomalowane proszkowo na różne kolory.

Większy + 6 bitów (rowerowy). Wymiary 98x60mm

Mniejszy do portfela

Podwójny do portfela

Otwarty do portfela + 2 bity, do portfela, kieszeni, do kluczy

Breloczek

Proszę powiedzcie co o tym wszystkim myślicie. Sugestie mile widziane. Jeśli ktoś chce zobaczyć kluczyki na żywo to tylko w Zabrzu.

theredel

BHP - tym zajmuję się zawodowo

Focie ciekawych scyzoryków (nie moje)

nielet

Fajne pomysły i wykonanie. Zapisuję się, aby śledzić wątek. Dopisuję się do pytania @theredel-a  :D

MÓJ ULUBIONY TOOL PALADIN TOOLS PT 540 (SOG): https://forum.knives.pl/index.php/topic,158729.msg1550576.html#msg1550576

SPRZEDAM:

franio1991

Cytat: ahaswer w 21-09-2011, 20:56:10
Rozmawiajmy, a nie obrzucajmy się gównem jak małpy.
Jeden multitool to stanowczo za mało!!!
Komuś customowe przecinaki do Leathermana?

nielet

Franio Ty zawsze wszystko znajdziesz. Zapamiętałem, że toole wyrywasz w najniższych cenach  :rotfl: Jaki jest Twój stan na dzień dzisiejszy  :question:

MÓJ ULUBIONY TOOL PALADIN TOOLS PT 540 (SOG): https://forum.knives.pl/index.php/topic,158729.msg1550576.html#msg1550576

SPRZEDAM:

franio1991

Są lepsi ;) 19 o ile nie pomyliłem się w liczeniu. Ale w tym kilka w drodze ;)

Cytat: ahaswer w 21-09-2011, 20:56:10
Rozmawiajmy, a nie obrzucajmy się gównem jak małpy.
Jeden multitool to stanowczo za mało!!!
Komuś customowe przecinaki do Leathermana?

myedc

Dziękuję. Wystawiłem już na olx i allegro. Zrobiłem po parędziesiąt sztuk z każdego rodzaju. Teraz jeżdżę po miejscowych sklepach narzędziowych i rowerowych czy byliby zainteresowani sprzedażą.

jakobym

C̴͍̟̯̲̤̩̤͛̍͒̂͛̄Ơ̸̟N̷͓̄͌͑̓̄̆͝T̷̰̲̬͍̯̾̏͝Ṛ̸̩̥͛̔̾̒̆͝À̴̤̣̞̮̥̻̪͑̚ ̸̢̭̌͗̍O̷̔́͋͑̉͜͠M̴̩̟͇̘̙̱̉́́N̷͕̘̦̜͗̿̔̐̀͜ͅË̸͎͍͓̜̠͇̥́͂͊̚S̴̥͇̣̬̹̈́̐̉̄̽

myedc

Pracownicy tak, ale wszystko zależy od właścicieli. Dostanę odpowiedź z 3 sklepów w tym lub przyszłym tygodniu. Powiedzą jakie jest zainteresowanie produktem. Jutro przejadę się po sklepach gdzie sprzedają survivalowe gadżety i dam znać jak poszło.

bfxXx

A można jakieś zbliżenie na ostrzę i piłę? Bo mam wątpliwość co do ich użyteczności <ale oczywiście co do projektu jestem pozytywnie nastawiony>  :D
Pozdrawiam J.

myedc

Piłą gałązki ciąłem, a ostrzem się zaciąłem. Ostrze i śrubokręty robione były na frezarce. Staram się "cienie" po frezowaniu zminimalizować poprzez szlifowanie ostrza papierem ściernym 1000. Dodam jutro zdjęcia przed i po szlifowaniu.

myedc

Zdjęcia przed i po szlifowaniu papierem ściernym. Wiecie jakim urządzeniem mógłym to zrobić? Myślałem nad Dremelem 200, tylko on ma najmniej 15k obrotów. Nic innego poręcznego do tej pory nie znalazłem.

Hetman

Tego, a co przyświecało tym kwadratowym otworom? Jakieś wkręty ciesielskie są z takimi łbami? Bo nie widzę zastosowania jak na razie :) .

myedc

Kwadratowe otwory to klucze do zaworów, stosowane w niektórych butlach, np. tlenowych, acetylenowych.

Rademenes.

SMF spam blocked by CleanTalk