Reklama

handmade by Lefo - neck w zieleni

Zaczęty przez LEFO, 11-07-2016, 13:50:02

LEFO

Blisko połowy życia szukam swego miejsca na ziemi i rozwijam wszelakie pasje, aż do tej pory. Zachorowałem, m.in. przez takich jak TK Tomek i korzystając z jego rad powoli zaczynam tworzyć własne noże, pasja która zawładnęła mnął całkowicie. Ale powoli. Najsamprzód musiałem wybudować miejsce do pracy i tym na początek chcę się pochwalić, bo jest piękne, choć nieukończone.
MS

MS

nemesis

No i pieknie :)
warsztat Masz wiekszy niż mój
o porządku nie wspomnę
Dawaj nożydła :)

jackdaniels11

Porządek jest bo nie zaczął jeszcze robić noży :)

Nie lękaj się chodzić ciemną doliną bo jam jest częścią Tej Siły, która Zła pragnąc - Dobro wszelkie czyni...

dyzio

No ładnie, teraz tylko dedra i ogień  ;)

nemesis

żadna Dedra ;) niech na początku nabierze szacunku do stali przy pilniku
cierpliwości się nauczy itd ;)
a nie od razu na dwie godziny do warsztatu i z gotowym wychodzi
jak łokcie trochę pobolą to i podejście do tematu będzie właściwe :)

Ajron

Starzy ludzie nie powinni sobie zamęczać łokci. No a przynajmniej ja wyszedłem z takiego złożenia  :shades:.

eddieiron

Cytat: nemesis w 11-07-2016, 14:33:12

a nie od razu na dwie godziny do warsztatu i z gotowym wychodzi
jak łokcie trochę pobolą to i podejście do tematu będzie właściwe :)

+1
Stawy trochę rozrusza  ;P

leif ericsson

Ekstra warsztacik, pozazdrościć. Hełmy importowane ze Skyrim czy sam robiłeś?  ;)

Marek Muniak

Dobrego masz mistrza, dobrze trafiłeś. Na efekty nie trzeba będzie długo czekać... Tomek to spoko gość.. No i wypić potrafi.... Kiedyś trzeba będzie to powtórzyć....

Owoc żywota mojego je ZUS.

Bashirr

LEFO

Cytat: nemesis w 11-07-2016, 14:33:12

swięte słowa
początkowo chciałem pójść na skróty i swój pierwszy szlif za pomocą czołgu zrobić - spierdoliłem blank aż miło. Dokończyłem pilnikami i w tedy poczułem to coś czego maszyna dać nie może, satysfakcję z wysiłku i pracy jaką włożyłem aby powstał. Jak dla pracującego urzędasa to było zaskakująco relaksacyjne i odprężające, choć ręce pobolewały. Szczególnie paluszki pobolewały przy satynowaniu. Wrzucę trzy fotki pierwszego i jedynego w pełni wykończonego.
Stal AEB-L 3mm, 61HRC, długości nie pamiętam
rękojeść to własnej roboty mikarta papierowa obecnie zalana cjanoakrylem, jej twardość odpowiada średniej klasy rękojeści drewnianej.
Służy mi za kuchenniaka  :D

MS

LEFO

Cytat: leif ericsson w 11-07-2016, 15:44:41

Ekstra warsztacik, pozazdrościć. Hełmy importowane ze Skyrim czy sam robiłeś?  ;)

Skyrim, star wars, wiedźmin, ect.
Kilka hełmów zrobiłem, kilka jesze zrobię  ;P
na FB mam kilka fotek; https://www.facebook.com/marek.markowski.75491856

MS

nemesis

pierwsze koty za płoty :)
z każdym kolejnym będzie lepiej :)

LEFO

Cytat: nemesis w 12-07-2016, 09:00:46

pierwsze koty za płoty :)
z każdym kolejnym będzie lepiej :)

to pierwszy ten poharatany przez czołg, stąd tylko kilka słabych zdjęć. Przynajmniej poćwiczyłem, to z pilnikiem, to z grawerką, to z rękojeścią.
Co do niego krytyka jest zbędna, wkrótce zamieszczę ukończony blank (przed hartowaniem) i przyjmę wszystko na klatę, a przy setnym POGADAMY  ;)
Mistrzu

MS

Voriz

Ten pierwszy całkiem  zgrabny :)
pozazdrościć warsztatu i porządku w nim, ja jakoś nie umiem go utrzymać :P

Każdy człowiek ma prawo być głupi, ale niektórzy nadużywają tego przywileju

LEFO

zrobiłem je "na kolanie", bo jeszcze nie miałem gdzie i leżały w zapomnieniu przez wynikłe remonty, w tym mój warsztacik. Z uwagi na nie i ciśnienie małżonki  :] mój wolny czas dopiero nastąpi - jeszcze tylko pokój syna i salon  :special:. Na hartowanie tych dwóch, co ich przedstawię, wstępnie umówiony jestem na sierpień i dopiero w tedy je dopieszczę. Proszę o dobre słowo jak i bezlitosną krytykę.
Prezentuję blanki przed hartowaniem,
1. ten duży, znajomy nazwał go "sierp tatowy", choć koło sierpa to nie leżał, stal NC6 - 6mm - wiem że muszę popracować nad linią szlifu, co by była wyraźniejsza
2. kurdupelek, pozostałość blaszki AEB-L - 3mm, szkoda żeby miała się zmarnować, syn jest w nim zakochany, taki neck knife. Tu chyba największy problem miałem z wyjściem szlifu, ciężko obrobić coś tak małego  :)

MS

LEFO

a tak prezentują się w dłoni

MS

Jerzy z bagien

Cytat: Ajron w 11-07-2016, 14:51:21

Starzy ludzie nie powinni sobie zamęczać łokci. No a przynajmniej ja wyszedłem z takiego złożenia  :shades:.

Popieram kolegę! Tu chodzi by nóż zrobić a nie dydolić godzinami - chyba że ktoś lubi ... ;)

eddieiron

Popracuj w przyszłości nad wyjściami szlifu i satyną ,jak narazie jest dobrze ,z każdym kolejnym będzie tylko lepiej . chełmy fajne.

gotrek18

Ha. Mamy podobne nazwiska. Fajnie sobie radzisz. Zazdroszczę mentora. Trzymam kciuki.

Wysłane z mojego D2403 przy użyciu Tapatalka

SMF spam blocked by CleanTalk