Reklama

moj pierwszy custom KOMPANION #1

Zaczęty przez GrzechuLDZ, 19-07-2016, 11:47:01

GrzechuLDZ

a to fotka surowqego ostrza

jackdaniels11

Pojadę po bandzie.
Ile masz lat? :)
Bo to może dużo wytłumaczyć. Serio.

Nie lękaj się chodzić ciemną doliną bo jam jest częścią Tej Siły, która Zła pragnąc - Dobro wszelkie czyni...

rolo129

Nie ważne ile :) Pomijając materiał i projekt, to ma za sobą naukę wycięcia i nadania kształtu blankowi.
Jak ma mało lat, to fajnie, że nauczy się tego wcześniej :)

Całkowicie pomijam koncepcją "noża" :)
"Dupka może być szeroka, o ile pochwa będzie
wąska... Tak uważam."

GrzechuLDZ

1. tak jak pisalem jest moje pierwsze ostrze, chcialbym zobaczyc wasze naprawde pierwsze ostrza, ale co mi tam i tak bede lepszy od was, boicie sie konkurecji - normalne :P
2.  mam 33 lata- nie ma w tym nic dziwnego ze zacynam dopiero teraz bawic sie we wlasne wytwory
3. robie tylko ze zlomu lub innych OSTRZY ( np. udzkodzone, zlamane itp)
4. gdyby tak po calemu jechac po waszych nozach to customow nie ma, wszystkie maja podobne ksztalty, a kolory no cos, mozna i dac przedszkolakom do malowania

WIECEJ HEJTOW - I LIKE THAT- MOTYWUJE MNIE TO :D

jackdaniels11

Żadnego hejtu tu nie ma.

Fajnie że chcesz się bawić w robienie noży, witaj w klubie :)
Dlaczego robisz tylko ze złomu?

Jak na pierwszy raz-duży szacun za próbę hiddena.
Osobiście proponowałbym fulltanga.
Dlaczego? bo łatwiejszy (nie znaczy łatwy)
Kształt Twojego blanka, hmmmm- powiedzmy że mocno kontrowersyjny :)
Jakbyś chciał coś zrobić w stali do ulepszenia cieplnego(hartowania) to walnij PW.
Na okładki i piny  też coś się znajdzie...

Nie lękaj się chodzić ciemną doliną bo jam jest częścią Tej Siły, która Zła pragnąc - Dobro wszelkie czyni...

rolo129

Cytat: GrzechuLDZ w 19-07-2016, 18:01:24

1. tak jak pisalem jest moje pierwsze ostrze, chcialbym zobaczyc wasze naprawde pierwsze ostrza, ale co mi tam i tak bede lepszy od was, boicie sie konkurecji - normalne :P
2.  mam 33 lata- nie ma w tym nic dziwnego ze zacynam dopiero teraz bawic sie we wlasne wytwory
3. robie tylko ze zlomu lub innych OSTRZY ( np. udzkodzone, zlamane itp)
4. gdyby tak po calemu jechac po waszych nozach to customow nie ma, wszystkie maja podobne ksztalty, a kolory no cos, mozna i dac przedszkolakom do malowania

WIECEJ HEJTOW - I LIKE THAT- MOTYWUJE MNIE TO :D

1. Chętnie bym się podzielił, ale zdjęcia się wcięły z hostingu :( A że będziesz lepszy, to wszyscy Ci serdecznie życzą :) Zacznij od porządnej stali a nie brzeszczotu, bo się nie nadaje.
2. Oczywiście, i starsi zaczynali :)
3. Fajnie, jakbyś zrobił coś, co będzie porządnym narzędziem ( nie mówię, że stal z odzysku jest zła, ale np brzeszczot od piłki do stali się nie nada ).
4. Chyba jeszcze mało widziałeś. Fakt część jest tutaj podobna, ale znajdziesz cały repertuar noży. Od sztyletów, przez kuchenniaki i 'skurwinoksy" po miecze i art'y. Po prostu więcej pokazuje się tych, które się częściej robi :)

Co do hejtu, to jeszcze go tu nie ma, uwierz :)

"Dupka może być szeroka, o ile pochwa będzie
wąska... Tak uważam."

Voriz

Chłopie nie spinaj się tak ;> ta są tylko dobre rady a nie żaden hate :D
pomijając kwestie materiałów to przy projektowaniu zwróć uwagę żeby przejście głowni w tang zrobić łagodnymi łukami, bo ze zdjęcia wynika ze masz wcięcia, a to bardzo osłabia to miejsce, i prawdopodobnie właśnie tam pęknie pod wpływem naprężeń

Każdy człowiek ma prawo być głupi, ale niektórzy nadużywają tego przywileju

LEFO

Cytat: Voriz w 19-07-2016, 21:36:37

... prawdopodobnie właśnie tam pęknie pod wpływem naprężeń

Chyba każdy z nas był pod wrażeniem pierwszego handmade noża, dopóki nie zrobił drugiego. Wiele można zyskać i nauczyć się na swoich błędach ale lepiej poznać je wcześniej - korzystając z rad tych, co wiele noży mają za sobą.
Zrób nóż i go zaprezentuj

MS

Szegi

Cytat: LEFO w 20-07-2016, 08:41:23

Chyba każdy z nas był pod wrażeniem pierwszego handmade noża, dopóki nie zrobił drugiego. Wiele można zyskać i nauczyć się na swoich błędach ale lepiej poznać je wcześniej - korzystając z rad tych, co wiele noży mają za sobą.
Zrób nóż i go zaprezentuj

Również zaczynam z tworzeniem noży i mogę potwierdzić - każdy kolejny powoduje, że patrzysz na poprzedni z mniejszym entuzjazmem niż jeszcze dzień wcześniej :)

A odnośnie blanka to z czysto użytecznego punktu widzenia, pomijając już nawet materiał, uzębienie piły powinno być odwrotne. Lepiej ciągnąc niż pchać, zwłaszcza przy tak małej pile.

lawenda1975

Witaj

Ech, mam trochę wolnego do południa to sobie popiszę - a co. :)
No cóż - brawo za chęci i odwagę (na falę hejtu musisz jeszcze kilka godzin poczekać ale spokojnie, jeszcze wszystko przed Tobą prawdopodobnie). Fajnie, że Ci się w ogóle chciało, jest mnóstwo  osób - nawet na forum - kótre przymierzają się do zrobienia noża i przymierzają i przymierzają...

Kilka moich uwag jako laika (nie zajmuje się wytwarzaniem noży) ale też kucharza i użytkownika oraz zbieracza.

Mnie osobiście wygląd Twojego noża się totalnie nie podoba ale z drugiej strony wątek "najbrzydsze noże" przez czas pewien wyglądał jak "wszystkie noże świata" więc o gustach... wiadomo.
Czy to jakiś zaplanowany projekt czy tez poszedłeś na żywioł na zasadzie - "aaa spróbuje, co mi tam, na pewno coś wyjdzie"?

Wiesz, w używaniu złomu nie ma nic złego, w ogóle w przetwarzaniu innych przedmiotów na noże - możesz chociażby poszukać noży, które Trollsky zrobił z kluczy oczkowych.
Ale też to nie jest tak, że jakikolwiek kawałek stali zdobędziesz, to warto z niej zrobić nóż. Przecież jak skleisz "Kropelką" dwa blistry po tabletkach "Sylimarol", powycinasz jakieś kształty z kapsli po piwie i wsuniesz je między blistry razem z cienkim  gwoździem to masz Swisscard.
Poczytaj, czego tutejsi twórcy używają do wyrobów noży a w sklepach z materiałami kupisz kawałki dobrej stali za naprawdę nieduże pieniądze. Bo prawda jest taka - że podobnie jak w przypadku innych rzemiosł - z piasku bicza nie ukręcisz (zamiast słowa piasek można tu wstawić słowo ogólnie uznawane za wulgarne).

Ja rozumiem pierwszy projekt ale dlaczego taki niestaranny? Zwróć uwagę jak nieregularny jest łuk między tymi koszmarnymi ząbkami a czubkiem noża. Popraw to. A jeśli to szczyt Twoich możliwości to przed Tobą praca, praca, praca...
Projekt jest jaki jest (pierwszy więc testowy - niech tak będzie) ale należało by się przyłożyć i dopracować go co do ułamków milimetra. Tutaj ludziska naprawdę to docenią.

Czy to jakiś przemyślany projekt? Pytam poważnie. Bo na forum, popularne jest stwierdzenie, że nóż to narzędzie. Do czego więc będzie przeznaczony Twój? No z pewnością da się nim coś upiłować ale czy o to chodzi?
Zrób taki eksperyment - postaraj się go ładnie wykończyć (znaczy nie zniszczyć w widowiskowy sposób, tylko doprowadzić - w miarę możliwości - do perfekcji w każdym detalu). Wyrównaj wszelkie babole, opraw porządnie i pokaż raz jeszcze. Nie spiesz się. Już niech zostanie w takim kształcie ale rzeczywiście dopracowany w szczegółach.
A potem spróbuj nim popracować - patyki, cięcie kartonów, szykowanie kolacji, takie tam. I koniecznie wrzuć fotki jak Ci poszło. I podziel się wrażeniami.

Polecam poprzeglądać tutejszy wątek "może myśliwskie ręcznie robione". Oprócz licznych "achów" i "echów" (klepiemy się tu po pupciach aż miło)  znajdziesz mnóstwo świetnie zrobionych noży i uwagi i ich funkcjonalności (albo wątpliwości co do takowych).
Pamiętaj, że to forum miłośników noży i tutaj nawet kolejne arcydzieło autorstwa meteo budzi tylko trochę "achów", ze dwie emotki o ślinieniu się i marudzenie, że "podobny do poprzednich". :)
Dlatego będziesz musiał się mocno postarać

I na koniec:
mógłbyś rozwinąć swoje twierdzenie:
"4. gdyby tak po calemu jechac po waszych nozach to customow nie ma".
Znaczy w pojęciu, że "custom" - "niestandardowy"? Bo jeśli tak, to chyba powinieneś jednak forum poprzeglądać.
Bo "custom", to też "na zamówienie" o czym nieśmiało przypomnę.

Co Ty tak z tym nożem wszędzie chodzisz?
Przecież i tak Cie nie zgwałcą!

GrzechuLDZ

oj sobie poczytalem :D
co do jakosci wykonania ksztaltu - to jest tylko zarys wygladu, wszystko jeszcze do zrobienia, wyprowadzenie lagodnych lub ostrych krawedzi itd, material jest twrdy bardzo- moje obawy co do niego nie polegaja ze nie przetnie czegos w lesie, bardziej jego trwalosc jesli chodzi o uderzenie bokiem (moze peknac, zlamac sie).
co do spinek  :P, ciezko wyrazac emocje na forum, ale naprawde nie irytuja mnie "złe" komentarze, czerpie z nich nauke, wiem ze macie o wiele wieksze doswiadczenia z wyrobem ostrzy, dlatego kazda uwage biore do serca, i bede sie staral wprowadzac je w zycie.

i coby nie trollowac (bez aluzji do pewnych osob :P )tematu bardzo licze na wasze uwagi itp, jestem swiadom ze ten "noz" zostanie wrzucony gdzies w szafe i po czasie bede wstydzil sie w ogle go pokazac.
a z materialami nie ma problemu, jest tyle zakladow metalowych ze mozna w cenie zlomu kawalki odkupic praktycznie kazdy gatunek, a i na zlomie lezy multum tego. brzeszcot jest ze stali HSS,twardosc w HRC 62-65, nie wydaje mi sie zeby byl stala zla na noz. ojciec kiedys zrobil tasak w robocie do domu z tego, mamy go do dzis i dziala, trzeba uwazac przy uzywaniu, jest to krucha stal wiec kazde trafrienie boczne moze spowodowac zlamanie . Twardosc postaram sie zmierzyc osobiscie i wtedy podam wartosci ktore uzyskalem.

Fred

Brzeszczot maszynowy, to zdecydowanie nie jest materiał na nóż do lasu.
Nie jest to też material na pierwszy nóż, szczególnie jeśli nie dysponujesz taśmówką (choćby małą Dedrą) i pasami z nasypem ceramicznym.
Polecalbym jednak mimo wszystko zacząć od kawałka jakiejś prostej narzędziówki w stanie zmiękczonym - to naprawdę nie jest ogromny wydatek
http://damast.com.pl/index.php?id_category=7&controller=category
Hartowanie też nie jest jakimś kosmicznie drogim procesem - kilku chłopaków z forum hartuje usługowo.

Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje - Stefan Kisielewski

kozik43

Siema,
Podejrzewam ze jesteś z Łodzi , dam Ci kawałek 50hf , na nóż do lasu na pewno sie nada , a i wrzucę Ci go do pieca jak bede swój wsad hartował , ale jest jeden warunek.
Zaczniesz od projektu ( projekt to podstawa w knifemakingu )  który zaakceptuje w tym wątku kilka osob tak by nie było ze tylko ja podejmuje decyzje , nóż użytkowy to nie nóż w stylu rambo , do lasu zdecydowanie fulltang , poprzeglądaj forum , watki w PCK , grafikę w Google.projelt możesz zrobic w inkaspace- program graficzny , moze być kartka i ołówek .

Podejmujesz sie ?  ;P

GrzechuLDZ

jasne ze tak, poslucham waszych rad i zmienie material oraz stylistyke, zaraz zabieram sie za tworzenie rysunku. szkoda czasu na rozpisywanie sie, lepiej zaczac rysowac.

Raptorartur

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia  :P

GrzechuLDZ

Ba, ale bez noza nie podchodz hahaha :rotfl:

piotrknives

kolego początki są zawsze kiepskie lepiej trenować na tanim żelastwie ,wystrugaj karambit to zobaczysz jak cię zjadą odniechce ci się robić własne zabawki odrazu

Raptorartur

Przesadzasz, ja zrobiłem i zjebów nie było :)

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia  :P

GrzechuLDZ

zdawalem sobie sprawe zaczynajac ze stworzyc noz tylko z pozoru jest proste- czy mnie zniecheca?? nie- najwyzej sie nie bede chwalil, ale nadal bede dazyl do tego zeby uzyskac perfekcjonizm. projekt na ukonczeniu, wieczorkiem pewnie wstawie. pozdrawiam :D

GrzechuLDZ

projekt zrobiony- odlozony na polke, fajnie wyglada, ale jako noz roboczy chyba zbyt wymyslny, narysuje jeszcze jakis bo tamten bardziej na neck-a sie nadaje niz do "rabania" drewna (wiem ze noz nie powinien do tego sluzyc,  no ale bartkow przecierz rabac nie bedziem). postaram sie zrobic clip pointa lub dropka w podobnym stylu jak tamten, moze sie uda zrobic jakis komplecik.

SMF spam blocked by CleanTalk