Reklama

Jaki trzonek do siekiery?

Zaczęty przez tomek_68, 13-08-2016, 11:00:13

tomek_68

Witam
Panowie  ;) mam pytanie jaki trzonek do siekiery; drewno czy włókno szklane. Chodzi mi o siekierę o wadze obucha ok. 600g. Jakie będziemy mieli plusy i minusy.

WojtekimbieR

Włókno szklane jest lżejsze, wytrzymalsze i fiskars daje gwarancję
Drewniany możesz wymienić

tomek_68

Witam
Moja największa obawa to to, że w najmniej oczekiwanym momencie trzonek drewniany może się obluzować lub nawet złamać.Wygląd to oczywiście klasyka i drewna nic nie pobije. Upatrzyłem sobie siekiery Stalco seria Pefect o masie 600g.
http://www.sklep.rt-bud.pl/zhiu_tombud_roman_tomzik_iwaszkiewicza_18,2?seaBrnId=1&seaAdv=1&pageId=29
Ewentualnie Hultrafors H 006 SV 600 g. Tylko coś w niej wydaje mi się wąskie ostrze  :cry:
Piszcie jakie macie zdanie na temat materiałów, jakie niespodzianki i rozczarowania...

yeti65

Te stalco to na 99% chinol, ale główne moje zastrzeżenie to masa siekierki. Funkcjonalna mała siekiera powinna mieć masę ok 1kg. A zamiast takiego malucha lepsza będzie jakaś grubsza maczeta(przekonałem się o tym niedawno, a zawsze byłem przeciwnikiem maczet). Mała siekierka będzie miała przewagę nad maczetą tylko przy zastosowaniu pieńka. Drewniane stylisko lepiej wygląda, no i łatwiej znaleźć przyzwoitą siekierę,w przyzwoitej cenie na drewnie niż na plastiku.
Złamać można oba rodzaje styliska, ale naprawisz samodzielnie(nawet w lesie), tylko drewniane. Drewniana obluzować się wprawdzie może, ale na pewno nie nagle :)

tomek_68

Witam

Cytat: yeti65 w 14-08-2016, 17:02:02

Te stalco to na 99% chinol

No toś mnie pocieszył :mad:
A tak wydawało się, że są solidnie wykonane, te z drewniana rączką mają po dwa stalowe kliny. A jednak to nie wszystko. Co do wagi to...sam nie wiem ma ona służyć do drobnego "wyrębu" lasu na wyjazdach.:rotfl: A tak poważnie to w zasadzie tylko przygotowywanie drewna na ognisko.
Bardzo słuszne uwagi zawarłeś w poście...dzięki wielkie dały mi dużo do myślenia.

pj26

Z Polskich klasycznych siekier polecam firmę Juco to wyczytałem na forum kupiłem 600g. i jest super fajna stal i wykonanie jeden sezon rąbania drewna na rozpałkę i nic się nie dzieje. Polskie tanie i dobre (da się) zastanawiałem się też nad Szwecką Bahco

tomek_68

Witam
Tego producenta również biorę pod uwagę. Choć w tej chwili na topie jest siekiera Krumpholz...
https://sklep.lasogrod.pl/NARZEDZIA-LESNE/145/3

yeti65

tomek_68

Wojciech_Re

Ja wypatrzylem u znajomego starą, połamaną siekierę w trawie.  Wyczyścilem papierem na błysk,  stylisko obsadzilem samodzielnie (jesionowe - koszt razem z pierscieniem rozporowym ok 10 zl). Stylisko zaimpregnowalem olejem lnianym. Polecam - przy okazji pobawisz sie w obsadzanie.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

tomek_68

Witam
Mam już dwie przygotowane do czyszczenia...ale zawsze chciałem mieć tą jedną zrobioną profesjonalnie i trwale.

pedrodepaca

Jako, że spotkałem się z obydwoma rodzajami stylisk to się wypowiem. O drewnie wszyscy już napisali, ale od siebie dodam jeszcze jeden plus - złamane stylisko z dużej siekiery można skrócić i wsadzić do mniejszej. Co do tych sztucznych to kupiłem RAZ siekięrę z takim, i porąbało około 10 metrów drzewa, po czym klej przy ostrzu się wykruszył i po stylisku. Miałem siekierę z długim trzonkiem  i przy pracy z twardym drewnem rączka nieprzyjemnie sprężynowała( w tym egzemplarzu w stylisku był stalowy drut) Są wygodne i mają pewniejszy chwyt od drewnianych ale polecał bym je tylko do małych i sporadycznych prac a nie do robot.

raffcio

Będziesz miał profesjonalnie i trwale, jak zrobisz to sam. W castoramie są trzonki hikorowe i nic lepszego do tego nie znajdziesz.

Przez błoto i krew ku zielonym polom

przemo12

W Skarżysku-kam., Radomiu i Kielcach nie mają hikorowych, więc nie wszystkie castoramy mają je w ofercie. Wszystkie mają natomiast bukowe. Jedynie obi w Radomiu ma jesionowe, ale koszt ok 45zł. to trochę za dużo.

frotto

Jeśli drewniany to akacja lub jesion ,  za grosze kupisz na lokalnych targowiskach , niedzielnych giełdach . Kupiłem niedawno trzonek z akacji za 4 złocisze , a chickorowy w Juli od 30 zł. w Castoramie jeszcze droższy . Ideałem byłby klocek drewna o przebiegu słoi zbliżonym do kształtu trzonka - łuk, kształt litery s.

wojtekn

Cytat: raffcio w 24-09-2016, 12:55:19

Będziesz miał profesjonalnie i trwale, jak zrobisz to sam. W castoramie są trzonki hikorowe i nic lepszego do tego nie znajdziesz.

juz nie,
albo dostawa sie skonczyla albo wycofali z oferty

NIE ROBIE NOZY NA ZAMÓWIENIE
koń roboczy nie musi być uwalony gównem po samą grzywę, żeby był roboczy[pecado]
Cytat: Dagorn w 10-05-2006, 08:55:16
Nie każdy chce żeby jego wiedza (i niektóre kruczki podnoszące jakość i estetykę) wyszła, że tak napiszę - na jaw!

tomek_68

Witam

Cytat: pedrodepaca w 24-09-2016, 12:08:31

Co do tych sztucznych to kupiłem RAZ siekięrę z takim, i porąbało około 10 metrów drzewa, po czym klej przy ostrzu się wykruszył i po stylisku. Miałem siekierę z długim trzonkiem  i przy pracy z twardym drewnem rączka nieprzyjemnie sprężynowała( w tym egzemplarzu w stylisku był stalowy drut) Są wygodne i mają pewniejszy chwyt od drewnianych ale polecał bym je tylko do małych i sporadycznych prac a nie do robot.

I to jest właśnie to! :)
Tak z ciekawości pożyczyłem jakąś marketową siekierę od kolegi z trzonkiem syntetycznym...miała 800g...fakt przy rąbaniu gałązek i małych szczapek było wszystko ok. ale prawdziwy cyrk zaczął się kiedy przystawiłem sie do uschniętej sosenki o grubości pnia jakieś 13/15cm. W momencie wbijania siekiery w pień bardzo nie miło wpadała w dziwne drgania powodując ból dłoni.
Co do Castoramy to w Rzeszowie wybór stylisk żaden...pozostanie rynek i kupno u rodzimych "producentów"... :)

Zirkau

masz jeszcze Jula - tam można dostać Hikorowe. A unikaj bukowych czy dębowych trzonków do naszych siekier - za twarde, parzą. akacja, jesion - to dobre styliska.

tomek_68

W tym "wspaniałym" mieście Jula nie występuje, no chyba że wczoraj ja otwarli. :D

przemo12

Nie masz czego żałować. Tam też mają trzonki pod konkretne siekiery, więc jak chcesz dobrać do innej to pewnie nie będzie pasować. Ja mam min. HB 1,75 i ochsenkopf 1,6 kg. I bujam się z ich oprawą ponad rok. Na giełdach, targach też mają, ale jeden wzór. Jakby przynajmniej zostawiali tą część co wchodzi w ucho nieobrobioną, to może i by dopasował. Zostaje jedynie dotrwać suchą akację ( nie mylić ze spruchniala), ściąć i zrobić samemu.

SMF spam blocked by CleanTalk