Reklama

Takie noże wyskrobałem: Brisa nessmuk i Yakut

Zaczęty przez tymoteusz, 29-08-2016, 09:35:29

tymoteusz

Hej,
Noże robię jakieś 2-3 lata, to mój debiut na forum;).  Co sądzicie? W projekcie inspirowałem się neckiem kabara. Stal D2, hartowana próżniowo na 60 HRC. Długość całkowita około 23 cm (rękojeść 11, ostrze 10), grubość na grzbiecie 4 mm.
A róża wiatrów, to pomysł na moje logo/puncę, jest trawiona.

Raptorartur

Całkiem sympatyczny. Postaraj się fazować przelotkę.

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia  :P

tymoteusz

Dzięki:), myślałem nawet żeby ją fazować, ale wydawało mi się, że wyjdzie za wąska.

shilach

Bardo fajny, pochewkę też sam robiłeś?

tymoteusz

Tak, nie używałem żadnych barwinków, natarłem ją tłuszczem do skór (taki do butów) i o dziwo wyszedł kolor jak przy barwnikach brązowych ;)

tymoteusz

Taka najbardziej zaawansowana jaką zrobiłem to do rata 7.

tymoteusz

Grucha

2-3 lata powiadasz, taka informacja niewiele mówi, powiedz raczej która to realizacja no bo nie wiem czy chwalić czy się czepiać .... ;P

tymoteusz

Szósty nóż, pierwszy robiłem właśnie 2-3 lata temu, no ale różnie mam z czasem. Możesz się czepiać;), chciałbym wiedzieć na co zwracać uwagę.

Grucha

Jeśli szósty to wszystko w porządku. Co mi się w nim najbardziej nie podoba - bezosobowy, nudnawy projekt spotęgowany przez nudne drewno. Na Twoim miejscu zwrócił bym uwagę na sam design i detale (np. broda przy notchu - mogła by być bardziej finezyjna). Można też spróbować poszukać "swojego stylu" ale jeśli robisz 3 noże rocznie to nie będzie to łatwe. Zorganizuj ciekawsze drewienko , wtedy żeby go nie zmarnować bardziej wysilisz mózg do pracy koncepcyjnej i wyjdzie lepszy efekt.

tymoteusz

Popatrzyłem na Twoje noże i chyba złapałem o co Ci chodzi z nudnawym drewnem ;). Jakoś postawiłem na prostotę. Mimo wszystko od kilku osób usłyszałem, że jest dosyć "osobowy", że kojarzy się "marynarsko" itp., no ale dzięki za opinię. Na razie szukam inspiracji w różnych miejscach, dużo czytam i coś tam próbuję projektować.

czy3

Dla mnie nudny nie jest, kawałek fajnego noża bez udziwnień.

Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka

Mówią: politycy to najgorsze gówno w mieście, jakby ich pozabijać to się może zmieni wreszcie
Ale ja mam wątpliwości, lecz jedynie co do metod
Lepsze gazy trujące od noży, pistoletów.

Grucha

No cóż, jak zwykle w życiu nie ma aksjomatów, są jedynie subiektywne opinie. Patrzę na knifemaking przez pryzmat tego co sam chcę osiągnąć swoimi wyrobami i w tych kategoriach oceniam prace innych, a to rzeczywiście bez sensu i właśnie mi to uświadomiłeś. Wygląda na to że bezpieczniej oceniać techniczne aspekty 

czy3

Nie no, bez przesady. "Przede wszystkim nie popadajcie w panikę" :)

Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka

Mówią: politycy to najgorsze gówno w mieście, jakby ich pozabijać to się może zmieni wreszcie
Ale ja mam wątpliwości, lecz jedynie co do metod
Lepsze gazy trujące od noży, pistoletów.

bronuś67

Nóż fajny. Tylko ta gardka jest zbyt masywna. Ostrze jest konkretne i właśnie ono przyciąga wzrok, więc drugi punk przyciągania uwagi jest niepotrzebny. Oczywiście to tylko moje zdanie. Ogólnie jest bardzo dobrze, bo lubię takie "mięsiste" klingi.  ;)

tymoteusz

Kolejny wyskrobałem :D ...  Tym razem dla kumpla, jego pomysł z moją realizacją i modyfikacjami. Stal znowu D2, hartowana na około 58 HRC, długość ostrza lekko ponad 19 cm, grubość na grzbiecie 6 mm. Wyszedł kawał skurczybyka, no ale będzie zabierany w teren i ma mieć zapas mocy. Ciekaw jestem waszych opinii. Jutro porobię jakieś zdjęcia w świetle dziennym.

tymoteusz

Róża wiatrów trawiona (wyszła jak laser). Jelec, piny i przelotka mosiężne.

VerT

No niezłe te nożyki, powiem więcej - naprawdę ładne :)

tymoteusz

I jeszcze pochwa. Niebawem postaram się dorzucić jakieś lepsze foty.

SMF spam blocked by CleanTalk