Reklama

TiClassic – kolejny victorinox classic

Zaczęty przez Kubitron, 20-10-2016, 17:26:14

Kubitron

Vicków classiców przerobiłem kilka na różne sposoby, lecz ten jest nieco inny. Miałem trochę tytanu i Jumbo miał pomysł :D a to już bardzo dużo.

Na początku lipca powstał projekt, mający na celu upodobnić scyzoryk Victorinox Classic do znanego folderka od CRK zwanego Sebenzą. Miał być otwór technologiczny, listek blokady, śrubki, znane hasło oraz niebieski akcent.

W czasie zbierania reszty materiałów do wykonania rozmyślaliśmy nad procesem technologicznym scyzoryków oraz Jumbo wpadł na pomysł niebieskiej cyrkonii jako charakterystycznego elementu niebieskiego, przypominającego kołek do otwierania w Sebenzie.

Scyzoryki powstawały stopniowo, wpierw skupiłem się na wykonaniu prawie w całości jednego, żeby sprawdzić "jak idzie" aby kolejny powstał nie gorzej niż pierwszy. Przy okazji dowiedziałem się trochę o obróbce tytanu, i podszkoliłem się w montażu scyzoryków.

W planach były śrubki z tulejkami, lecz ostatecznie scyzoryk złożyłem na mosiężne nity, ze względu na łatwy ich dostęp.

Kształt okładek wycinałem szlifierką kątową, otwory  na wiertarce stołowej natomiast resztę prac wykonałem pilnikami i papierami ściernymi plus piaskowanie tytanu.

Klipsy dobrane przez Jumbo  :kosunia:

Chciałbym serdecznie podziękować Jumbo za projekt, i wiele rozmów spędzonych przy nim a także podziękowania lecą do Yahoo za pomoc praktyczną i teoretyczną.

Vicki będę miał ze sobą na zlocie.

Wielkopolski Klub Miłośników Noży
Mój instagram

kgrzesiek

Cyrkonia wygląda bazarowo, pozbyłbym się. Jako niebieski akcent lepsze byłoby kółko. No i sam klips, mógłby kształtem nawiązywać do oryginału.
Po za tym wszystko super. Chylę czoła i czapki z głów za pomysł i włożoną pracę :)

Osos

Mi się podoba. Oryginalny pomysł z jajem, tzn. z cyrkoniami.

Moje recenzje i opisy nożowe: www.kosa.net.pl

BYKOM-STOP! Tępmy e-analfabetyzm w Internecie.

Kubitron

Na wcześniejszych zdjęciach nie widać  :D ale one są niebieskie.

Mój instagram

Maciek.K

Jakby mu wypadła ta cyrkonia to zdjąłbym ten wielki klips i nosiłbym go przy kluczach, zarąbisty jest, chciałbym takiego.
Jak to leciało... tej daj mi go?

InQuizitor

maba

depravedsouls

Czasy inne - pomidorka nie tnie , oj a 500 stów dałem . Tam się żyło nożem i nikt nie biadolił . Orcanus

Krzysztofon

sqchy

,,Najlepszym sposobem na pokonanie problemu jest sprawienie, by działał dla Ciebie". - A. MacGyver

polspaw84

NEPENTHE

Bez cyrkoni byłby kompletny, lecz nie ma co utyskiwać-miodziasty  :)

eddieiron

olsenik

Cytat: polspaw84 w 20-10-2016, 19:53:49

Mucha nie kuca  :shades:

+1

A reszta się nie zna. Przeca to żaden bazarowiec a orydzinalny:
Viktor Swarovsky Tytan Edition by Kubitron  :D

I dodatkowo posiada... ten... no...  :? Ktoś już wymyślił jak się nazywa fałszywy listek blokady??
Chcesz go odblokować by złożyć narzędzie a tu zonk! On jest cały czas odblokowany :rotfl:
Otwór na zamontowanie kalamitki - przekomiczny.

Świetna robota. Fajny gadżet na prezent.  :)

Zbudowałem dwa domy, mam dwóch synów a do lasu, który posadziłem chodzę zbierać grzyby, więc nikomu nie muszę nic udowadniać. Nawet sobie.

Kubitron

Cytat: olsenik w 21-10-2016, 10:15:54

I dodatkowo posiada... ten... no...  :? Ktoś już wymyślił jak się nazywa fałszywy listek blokady??

To jest najbezpieczniejsza blokada, nie będzie się nic wycierać, a i samo na palce się nic też nie złoży :D

Mój instagram

Vigo

Po samym tytule myślałem, że już coś w Ibach drgnęło, ;> a to "tylko" custom,  ;-) gratulacje ładna robota, szczególnie biorąc pod uwagę to, że ręczna, fajny i elegancki maluch wyszedł, acz "dizajn" raczej taki damski. :)

PS Razi mnie tylko trochę ten napis, albowiem "Polacy nie gęsi...", chyba, że w planach podbój rynków anglosaskich.

Narzędzia WERA, WIHA, BAHCO, KNIPEX, itp.: https://forum.knives.pl/index.php?topic=165495.msg1714279#msg1714279

sadyslaw

Świetnie wyszło ;) Mogłoby być fajnie gdyby ten otworek od strony 'blokady' był adapterem do bitów. Tylko może wyszłoby to zbyt ALMowo ;)

urko

Podoba mi się to maleństwo ☺

Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka

Silek1

Świetny pomysł i wykonanie, piękne są  :)

McKern

Jak coś jest zrobione porządnie, spójnie, a w dodatku za ideą stoi poczucie humoru to tylko brawo bić :)

Na szpadach z Albacete jest napisane: "Soy de un dueno", co znaczy "Mam tylko jednego pana".
To są piękne słowa, godne niezawodnej stali

WEKCz Member

"Całe to hobby to jest jakieś oszukaństwo, kupujesz sobie jeden nóż, a potem czytasz posty Maby i musisz kupować kolejne." - Villemo

SMF spam blocked by CleanTalk