Reklama

Micarta Canvas Blok ----poszukuję...ktoś pomoże?

Zaczęty przez pawelmomo, 22-11-2016, 22:13:29

pawelmomo

Poszukuję Olive Canvas Micarta ale w postaci bloku nie płyt.
Czy ktoś trafił na coś takiego gdzieś?
Czesi na Jataganie mają ale tylko w brzydkim zielonym kolorze i w dodatku Linen Micarta.
HELP!

Mikołaj Szałek

Może głupio zapytam...

Dalczego nie skleisz kilku płytek?

pawelmomo

Widać będzie klejenie...wolałbym blok.
Ewentualnie jeśli nic takiego nie znajdę to będę kleił.

killrathi

pawelmomo

Cytat: killrathi w 22-11-2016, 22:35:45

https://www.nordisches-handwerk.de/griffmaterialien/micarta/bloecke/3133/canvas-micarta-block-schwarz-35mm

edzia:
sorry, nie doczytałem że chodzi o olive... ale niech zostanie, może komuś się przyda

Dzieki za trop Kill  :D
Może i skuszę się na czarną.

Fred

Cytat: Mikołaj Szałek w 22-11-2016, 22:27:33

Może głupio zapytam...

Dalczego nie skleisz kilku płytek?

A wiesz jak wyglada kilka sklejonych płytek?
No to Ci powiem - niefajnie wygląda, po oszlifowaniu wcale nie tak samo jak monolityczny klocek. Wytrzymałość takiej kanapki już pomijam.
Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje - Stefan Kisielewski

Mikołaj Szałek

Cytat: Fred w 22-11-2016, 22:42:30

A wiesz jak wyglada kilka sklejonych płytek?
No to Ci powiem - niefajnie wygląda, po oszlifowaniu wcale nie tak samo jak monolityczny klocek. Wytrzymałość takiej kanapki już pomijam.

Myślę, że to zależy od tego, czym się klei i w jakich warunkach (nacisk, itp).

Koniec końców przecież to te same materiały  ;>

Marcin_mk

Jak jest duży nacisk to nie widać łączenia, jak mały to widać.

Rękojeść klejona z 4 kawałków. Środkowe łączenie widać bo był oklejone na gotowo z małym naciskiem. Pozostałych dwóch łączeń nie widać.

Cytat: Fred w 22-11-2016, 22:42:30

...
Wytrzymałość takiej kanapki już pomijam.

Jak się sklei na ślinie to na pewno nie wytrzyma. Na epoksydzie ma wytrzymałość taką samą jak pełny bloczek. Micarta to materiał + epoksyd... ;>

karud

Cytat: Marcin_mk w 22-11-2016, 23:20:54

Micarta to materiał + epoksyd... ;>

Naprawdę? Akurat epoksyd chyba dosyć rzadko ....

zapraszam do sklepu www.birkashop.pl

жизнь, как посмотришь с холодным вниманьем вокруг –
такая пустая и глупая шутка...

Mikołaj Szałek

Nie chciał bym być niemiły, ale mikarta to znak towarowy (należący do jednego przedsiębiorstwa), którym oznaczane są różne laminaty.

Marcin_mk

Cytat: Mikołaj Szałek w 22-11-2016, 23:40:01

Nie chciał bym być niemiły, ale mikarta to znak towarowy (należący do jednego przedsiębiorstwa), którym oznaczane są różne laminaty.

Zwał jak zwał. Jak napiszesz micarta to wiadomo o co chodzi ;)
Cytat: karud w 22-11-2016, 23:30:38

Naprawdę? Akurat epoksyd chyba dosyć rzadko ....

Poliester?

karud

Nie chciałbym być niemiły ... spodobało mi się  :rotfl:
no te ze strony producenta, którego znaku towarowego tak broni Mikołaj Szałek - "

Sheet grades are available in a variety of substrates and compounded resin combinations. We also offer products in which unlike Pre-Pregs are pressed together usually to achieve surface characteristics that differ from a material made solely from the core material.

The fiberglass based sheet offering consists of woven glass fabric combined with phenolic, epoxy, melamine or silicone resins. We offer products complying with MIL-I-24768/ and NEMA FR-4, FR-5, G-3, G-5, G-7, G-9, G-10 and G-11 requirements.

The cotton based sheet offering consists of canvas or linen grade fabric combined with phenolic or melamine resins. We offer products complying with MIL-I-24768/ and NEMA C, CE, CF, L and LE requirements.

The paper based sheet offering consists of kraft paper or cotton linter combined with phenolic or epoxy resins. We offer products complying with MIL-I-24768/ and NEMA X, XX, XP and XPC requirements."
Jak widać w przypadku wyrobów opartych na tkaninie stosowane są żywice melaminowe i fenolowe  ;P epoksyd (czy jeszcze gorzej poliester) to raczej w przypadku materiałów robionych w zaciszu domowym ....

Marcin_mk

Widocznie epoxyd się nie opłaca i/lub materiał tak go nie wchłania. Co nie zmianie faktu że epoxyd jest wytrzymały. Większość klei epoxydem.

karud

Marcin nie zawsze się da, miałem papierową ivory z zJantz Supply i o ile kleiła się epoksydem do blanka bez problemu, to próba sklejenia kilku warstw żeby dostać grubszy materiał dał raczej żałosne rezultaty... Akurat ta green canvas, która była pokazana klei się nieźle.

Marcin_mk

No, ja w sumie kleiłem tylko ta zieloną :D Ale o takiej mowa w wątku to się wypowiadam ;). A nie, jeszcze black paper micka z knife.supply, też kleiłem (tak nawiasem, najlepszy materiał w jakim pracowałem ;) ).

Kleiłem też G10 i poza tym że w jasnych kolorach widać miejsce łączenia, to wszystko się pięknie trzyma. Tylko odtłuścić trzeba dość porządnie :)

pawelmomo

Dzięki Panowie za sporą dawkę interesującej wiedzy. Jeśli będzie mnie stać na eksperymenty to spróbuje klejenia. Nie mniej jednak gdyby ktoś gdzieś namierzył bloczki we wspomianym przezemnie kolorze to proszę o info.

Fred

No własnie, Karud wyklarował to, czego mi się nie chciało pisać
A z reguły doradzam/odradzam tylko to czego sam doświadczylem, a nie to co mi się wydaje.

Mikołaj Szałek

To, że najczęściej występują papierowo fenolowe, nie znaczy że w z takich płyt się wcale nie korzysta.

Nazwa to PCE (nie pamiętam według któtej normy, ale można wygóglować) i jak napiszecie do izoergu, lub kogo chcecie (pewnie nawet do tego przedsiębiorstwa, co ma mikarte ;> ) to kupicie.

killrathi

Cytat: Mikołaj Szałek w 23-11-2016, 10:03:36

To, że najczęściej występują papierowo fenolowe, nie znaczy że w z takich płyt się wcale nie korzysta.

Nazwa to PCE (nie pamiętam według któtej normy, ale można wygóglować) i jak napiszecie do izoergu, lub kogo chcecie (pewnie nawet do tego przedsiębiorstwa, co ma mikarte ;> ) to kupicie.

Oczywiscie w ilosciach detalicznych...? Tak wlasnie jeden bloczek? I nie o powierzchni 2m2

Fred

Cytat: Mikołaj Szałek w 23-11-2016, 10:03:36

Po co mieszasz do tego laminaty papierowo-fenolowe. Od początku jest mowa o "canvas micarta" czyli o laminacie bawełniano-fenolowym.
Z mojej strony koniec tematu.

SMF spam blocked by CleanTalk