Reklama

Nóż do torebki

Zaczęty przez Noor, 05-12-2016, 23:56:10

Noor

Witajcie,
Jestem tu nowa i od razu nowy wątek. Od dłuższego już czasu zabieram się za kupno noża, wygodnego, na każdą okazję.
Oczekuję, że będzie lekki, solidny, z jak najmniejszą ilością pseudo bajerów. Odpowiedni do kobiecej dłoni.
Ma mi służyć do wszystkiego. Do otwierania puszek, do cięcia patykow kiedy trzeba. Na biwak i do domu.
Wydać na ten szczytny cel planuje do 400zl, ale zaczęłam zastanawiać się nad o wiele tańszym ratem-1 i chyba przepadlam. Mało jest damskich noży, wiec liczę na profesjonalistów w doradztwie  :)

kapfryd

Jak ma służyć do otwierania puszek to jakiś Victorinox z otwieraczem do puszek.

Odpowiednie narzędzie do odpowiedniej pracy.

"Wszelkie zbieractwo jest dobre dla kobiet i homoseksualistów" - Marian Paździoch

tomi2000

A do tego RAT w damskim kolorze okładzin i torebkowy komplet jak się patrzy. A poważnie Vicek to doskonały wybór do torebki

Testral

Jeśli to ma być narzędzie w awaryjnych sytuacjach, to chyba lepiej sprawdzi się jakiś fajny  multitool. Za 400 zł. można przebierać w Leathermanach,  choć kobieta pewnie doceni urodę np. Victorinoxa Spirit.

No chyba  ze to ma być po prostu folder, ale to wyklucza otwieranie puszek i krojenie lin mostowych- żaden folder długo tego nie przetrwa.

Rise and rise again, until lambs become lions.
ZT 0770CF - nóż idealny!

miguel

Cytat: Noor w 05-12-2016, 23:56:10

Witajcie,
Jestem tu nowa i od razu nowy wątek. Od dłuższego już czasu zabieram się za kupno noża, wygodnego, na każdą okazję.
Oczekuję, że będzie lekki, solidny, z jak najmniejszą ilością pseudo bajerów. Odpowiedni do kobiecej dłoni.
Ma mi służyć do wszystkiego. Do otwierania puszek, do cięcia patykow kiedy trzeba. Na biwak i do domu.
Wydać na ten szczytny cel planuje do 400zl, ale zaczęłam zastanawiać się nad o wiele tańszym ratem-1 i chyba przepadlam. Mało jest damskich noży, wiec liczę na profesjonalistów w doradztwie  :)

Rat1 to dobry nóż i dobry wybór, tylko nie jest lekki (a to Twój wymóg) - waży koło 140 g. Znaczy to nie jest jakoś bardzo dużo, zwłaszcza jak ma latać w torebce w której i tak jest cały świat ;), no ale są lżejsze noże w tej kategorii wielkościowej. Choćby Spyderco Endura (choć nowy jest mocno za drogi, tu warto szukać okażji). Zastanów się też nad Benchmade Griptilianem, jest lekki i solidny i mieści się w budżecie. Generalnie zerknij na bazarek do działu sprzedam, bywają tam fajne okazje. Z marek na które warto zwrócić uwagę można też wspominieć o  Kershawie, Real Steel...

W sumie to nie wiem co rozumiesz przez "damski nóż" (zwłaszcza jeśli rozważasz rata1 ;)). Nóż to nóż. Jedyne co mi przychodzi do głowy z nożowych przeciwwskazań dla kobiet to blokada tri-ad lock stosowana w Cold Steelach, wymaga trochę siły i bywa na początku upierdliwa.

A victorinoxa warto mieć swoją drogą obok folderka, jedno drugiego nie wyklucza wręcz przeciwnie :) 

Michał

Moje prace na Instagramie: www.instagram.com/michaldms/

Swirek89

Ja proponowałbym Victorinox jaki model tylko Ci się spodoba lub leatherman, ten akurat wybór pozwoli Ci wykonać o wiele więcej. Fakt waga  może większa niż scyzoryka, ale kombinacji zawsze są mile widziane przy każdej drobnej naprawie.

Instagram: @znozemprzezswiat
http://znozemprzezswiat.pl/

czeka

Kershaw Chill, CRKT Persian lub z drogich Mcusta - jak gdzieś w necie znajdziesz z upustem to może zmieścisz się w budżecie. Lecz najwszechstronniejsze są  multitule np.  Leatherman Juice S2 Cinnabar i to chyba będzie najlepsze narzędzie dla dziewczęcia ;)

Tayniak

Moja Luba nosi w swojej torebce od jakiś paru lat Byrda Crow z G10 - chwali sobie, bo lekki, ostry i poręczny. No i żadnej roboty się nie boi...

krzem

Myslę, że scyzoryk w torebce to dobry pomysł ...zwłaszcza z nożyczkami :)

2 warstwy - Victorinox Compact 1.3405
3 warstwy - Victorinox Climber 1.3703
4 warstwy - Victorinox Mountaineer 1.3743.3

te modele nie są przebajerowane - są dobrze zaprojektowane, wykonane i mają gwarancję na całe życie :)

zobacz też SwissCard Classic - Black Red 0.7103 Victorinox - to taka wersja minimum, która zmieści się wszędzie

http://photos05.redcart.pl/templates/images/thumb/3764/700/600/pl/0/templates/images/products/3764/f3360857b233fa24b5c0ea9083e69f8c.jpg

To skromny człowiek, z byle gównem nie wyskoczy.

Ajron

Moja żona przykolegowała się do Manly Comrade i bardzo sobie chwali.

olsenik

Zbudowałem dwa domy, mam dwóch synów a do lasu, który posadziłem chodzę zbierać grzyby, więc nikomu nie muszę nic udowadniać. Nawet sobie.

depravedsouls

victorinox X pioneer

Czasy inne - pomidorka nie tnie , oj a 500 stów dałem . Tam się żyło nożem i nikt nie biadolił . Orcanus

krzem

X pioneer - nie....  pęseta się przydaje.... ;)

balberith

Jak folder to Boker Plus Urban Trapper...lekki, smukły :grin:

pj26

a hmm SRM 710?
zostanie na "waciki" :)

Rusty 63

a może Kershaw Oso Sweet, lekki niewielki i całkiem zgrabny. dla kobiety chyba bardziej pasuje niż RAT1.

johan80

krzem

o widzisz johan80 trafiłeś w cel!
szukałem tej endury fioletowej już wcześniej ..ale nie pamiętałem gdzie była :)

świetny nożyk EDC ...dostatecznie duży, a przy tym lekki i płaski... wygodny i przyjemnie się go ostrzy :)
Noor - to jest to!
[plus scyzoryk oczywiście ;) ]

Testral

Założycielka tematu jakoś straciła zainteresowanie sprawą.

Rise and rise again, until lambs become lions.
ZT 0770CF - nóż idealny!

FORESTER1973

Albo blokada w związku z natłokiem informacji  ;P

A w temacie ale nie mieszcząc się w budżecie to tak:
Vicek trailmaster i 940-1.
Pierwszy na "co dzień" a drugi do "wyjścia" .

SMF spam blocked by CleanTalk