Reklama

Naprawa głowni bagnetu

Zaczęty przez Bizon95, 10-12-2016, 21:20:45

Bizon95

Witam,
Mam następujący problem. Dziadek chciał naostrzyć swój bagnet szlifierką kątowa i wyszło to tragicznie. Jestem ciekawy czy da sie to naprawić i czy ktoś mógł by mi podsunąć pomysł jak to naprawić ? Wstawił bym zdjęcie ale niestety nie doszedłem jak to zrobić. Bagnet ma głębokie rysy na głowni i jest lekko przypalony

HarSurModeller

Nie wiem czy jest sens. Po naprawie I tak bedzie cial jak kartofel...

Bizon95

To pamiątka, nie musi ciąć dobrze. Chciał bym żeby trochę lepiej wyglądał

HarSurModeller

Pokaz zdjecie :-) niestety raczej nic go juz nie uratuje (zameczysz sie naprawiajac)

Bizon95

Mogę się zmęczyć ale chce dziadkowi niespodziankę na gwiazdkę zrobic

discovery

Trochę mało czasu,jezeli sam się weźmiesz to na gwiazdkę będzie.
Ja bym próbował fleksem ,tarczą z takimi piórkami z papieru sciernego te większe rysy usunąć (trzeba mieć trochę wprawy),a potem to już ręcznie.

Cytat: Bizon95 w 10-12-2016, 21:34:04

na gwiazdkę zrobic

"Lepiej siedzieć cicho i wyglądać jak idiota niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości"

https://www.facebook.com/Macknifemaker-288202528244342/?fref=ts

Moje złomki.
https://forum.knives.pl/index.php/topic,168659.0.html

pj26

Współczuje w naprawie :cry: ja się nie znam ale przychodzi mi na myśl bagnet w imadło i papier ścierny na klocek i jazda na coraz większą gradację ale to będzie męka i mnóstwo pracy.
Ja przeprofilowywałem KT Ontario Air survival pilot a teraz robię bagnet M7 ale używam tylko ostrzałki diamentowej o stałym kącie. Trwa wieki z Ontario się męczyłem z tydzień po 2-3 godziny dziennie ale efekt super  :D teraz męczę bagnet m7 i szlifierki trzymam z dala od niego.

Bizon95

No to czeka mnie ciężki tydzień. Jutro wizyta w sklepie po papier i zaczynamy. Dziękuję za pomoc :)

Ajron

Po pierwsze to nie bagnety tylko nóż, dokładnie to polski wz 92 albo 98. Jak to wz 92 (a tak mi się zdaje) to trochę szkoda bo są dość wartościowe i rzadkie.
Jak dziadek się tak zna  :alien:, a czasu mało to ja bym się posunął do małej brudnej sztuczki i kupił zamiennik
http://allegro.pl/kultowy-noz-gerlach-wz-98n-stal-nierdzewna-pochwa-i6043051803.html

Ten za to oddał do renowacji. No nie wróci do normalnego staniu, ale po położeniu nowego szlifu może być w miarę ok. nie robiłbym renowacji samemu bo to wbrew pozom wymaga cholernie pewnej ręki.

Cytat: discovery w 10-12-2016, 22:03:56

Ja bym próbował fleksem ,tarczą z takimi piórkami z papieru sciernego te większe rysy usunąć (trzeba mieć trochę wprawy),a potem to już ręcznie.

Tobie to by się pewnie nawet nieźle udało ;), ale to torchę wprawy wymaga.

Jorgos69

Pilnik, papierki, filc ;) Da się!

pj26

Faktycznie Ajron toż to wz. 92 widoczne iniciały EP - Emil Pąsiek popieram kolegę kup mu jakiś wz 98 i po sprawie.

brony_

Kup dziadkowi jakąś droższą Morę na prezent - na pewno będzie to bardziej wszechstronny i wygodny nóż.

Ten wz.92 wymaga dużego nakładu pracy ( jeśli nie ma się dostępu do taśmówki )...Gra IMO nie warta świeczki.

Ewentualnie jak wyżej - kup wz.98 i po sprawie.

...a kątówką to się wycina obrys blanka a nie "oszczy" !   :P

K O Ł O B R Z E G   ---> www.rezydencja.fajnewczasy.com

Ajron

Cytat: pj26 w 10-12-2016, 23:00:25

Faktycznie Ajron toż to wz. 92 widoczne iniciały EP - Emil Pąsiek popieram kolegę kup mu jakiś wz 98 i po sprawie.

Dzięki, przez lata się zastanawiałem od czego EP.
a jako nóż dowolna Mora o niebo lepsza, prawda to.

SMF spam blocked by CleanTalk