Reklama

Wielozadaniowy nóz do lasu.

Zaczęty przez minimalista, 13-12-2016, 12:42:35

minimalista

.

Redux

No to pełnym płaskim w lesie możesz tylko ciąć. A do cięższego użytkowania poszukaj coś ze szlifem skandynawskim lub płaskim częściowym ewentualny convex. Ile chcesz wydać ? Za jakieś 300-350zł możesz mieć Tlima bushcrafta.

HarSurModeller

Tylko ciąć>? yyyy gwarantuję, że rąbać, batonować itd sie da (patrz Mad Dogi  :I )

Ed: Polecam nożyki kolegi Killrathi- naprawdę sympatyczne są bushcrafty (wiem, bo używam jako jedyny nóż terenowy), ma  też głownie do samodzielnego oprawienia, a na bazarku  kilka gotowych nożyków z pełnym płaskim

Fred

Cytat: HarSurModeller w 13-12-2016, 12:52:53

Tylko ciąć>? yyyy gwarantuję, że rąbać, batonować itd sie da (patrz Mad Dogi  :I )

Złamać też się da (patrz Mad Dogi)  :rotfl:
Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje - Stefan Kisielewski

Redux

Zależy od grubości blanku, kt, oc, itd. Ja ratem też batonowalem ale większość moich popsutych noży z pełnym płaskim poległo. Spróbuj 3 mm płaskim batonowac. Powodzenia :D . To noże z przeznaczeniem cięcia.

HarSurModeller

Cytat: Fred w 13-12-2016, 12:55:53

Złamać też się da (patrz Mad Dogi)  :rotfl:

Jak wszystko\ każdy nóż
:rotfl:
A jak często MUSISZ batonować?
Ta dyskusja zmierza w dziwnym kierunku :P
Wiadomo, że jak będziesz chciał to przebatonujesz, ale zależy czy to ma być zabawa, czy niezbędna do wykonania praca
Bo do częstego batonowania oczywiście Scandi lepszy

cortezjwrz

Popatrz na Schrade SCHF32 - ostatnio mnie ten model zainteresował - taki w miare uniwersalny. Większy to Tlim Obozowiec duży - ale to musiałbyś na bazarku szukać raczej.

Chok dee

bieraj

Cytat: minimalista w 13-12-2016, 12:42:35

Witam wszystkich.

Poszukuję noża który dobrze tnie i jest uniwersalny. Zielony w temacie nie jestem i mam sprecyzowane wymagania, niestety nie potrafię dorwać modelu który mi odpowiada.

Potrzebuję coś na kształt CS Western Hunter ale to nie do końca to (obecnie nie do zdobycia niestety bo bym zakupił)
musi mieć:
-długość 100-150mm
-grubość 2,5-3mm
-szerokość 25-30mm
-szlif pełny płaski
-najlepiej fulltang
-no i lubię węglówki, ale nierdzewka w ostateczności ujdzie

Wszelkie propozycje mile widziane.

Krug popełnił swego czasu kilka nożyków w podobnym stylu, może do niego zagadaj :idea:

pawelpluta

A poważnie tak pekały te MD ? Nie mogę znaleźć na YT ani Google żadnych zdjęć z tym. Taki sławny nóż i takie rzeczy ;)

Redux

Mad Dog ma 1cm grubości i jego trochę trudno zepsuć ale pełny płaski nietylko może peknac podczas batonowania ale i klinuje się w drewnie.Taka geometria.

Krogulec

@minimalista przede wszystkim ile chcesz na taki nóż wydać? 100, 300, 500, 800+...?

Land of the Free and Home of the Depraved

pawelpluta

Grubość Mad Dog ów zależy od modelu. Pygmy Atak ma 4,7 mm lub 6mm. ATAK chyba 6mm, więc do 1cm jeszcze trochę brakuje. RAT 7 ma chyba 4 mm grubości i jest do ciężkich prac .

marcin90-70

@WAR złamał mad doga wieszajac sie na nim.

Sprzedam:
http://forum.knives.pl/index.php/topic,148745.0.html

Naprawiam wszelakie noże. Wegliki klade. Ostrze i dopieszczam.

Mój FB
https://m.facebook.com/KnifeHospital/

KnifeHospital-moje prace

Krzyk71

minimalista

.

bieraj

O cenę trzeba zapytać autora - https://forum.knives.pl/index.php?action=profile;u=33

Tego z fotki kupiłem za kwotę niższą niż wymienione przez Ciebie, ale kilka lat temu i na aukcji, więc nie wiem jak sam Krug by go dziś wycenił.

Redux

Proponuję fix i jakiś Opinel do papu. Tak trochę ciężko znaleźć wielozadaniowy nóż, bo jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.

minimalista

.

WOJPAP

Rademenes.

SMF spam blocked by CleanTalk