Reklama

Kershaw Link - foty i wrażenia

Zaczęty przez misiojedzie, 13-12-2016, 21:52:47

misiojedzie

Post wydzielony z wątku o Knockoucie. Temat przyszłościowy ponieważ Linków pojawiło się u nas na forum ostatnio sporo. Mam więc nadzieję, że właściciele zarówno wersji podstawowych jak i tych "wypasionych" podzielą się nieco opiniami na temat tego fajnego noża.

rotpin

Temat co prawda o Knockoucie a fotki już wrzucałem do odpowiedniego działu ale co tam..

8D

Livlian

Zajefajny jest. I niebieski dużo ładniejszy. Na początku dostałem czerwonego, ale w realu wygląda dużo gorzej niż na zdjęciach. Wykonanie perfekcyjne, mechanika perfekcyjna, stal, no każdy wie co potrafi S35vn. Goli w stylu cut of. :D

Kershaw Link HoB Blue by Mateusz Matuszewski, on Flickr

"Wreszcie przyszli po mnie,
i nie było już nikogo, kto wstawiłby się za mną."

Martin Niemöller

misiojedzie

Bardzo fajnie że został wydzielony wątek o Linku, na pewno się rozwinie :) Zdjęć reklamowych nie mam czym robić niestety choć pewnie postaram się z czasem coś wrzucić na miarę moich skromnych możliwości. Mam nadzieję że nożyk zostanie ciekawie zaprezentowany na foto przez ludzi co maja o tym pojęcie bo jest jeszcze bardziej fotogeniczny niż wersja Grey Alu. Na drugim zdjęciu które wrzuciłem przez niedopatrzenie załapał się pod klipsem włos mojego kota ale fotka robiona na szybko drżącymi rękami chwilkę po wizycie listonosza więc sami rozumiecie ;) Więc co mogę napisać po tylko dwóch dniach wrażeń... stal s35vn to coś niesamowitego choć sprawdzałem póki co tylko tradycyjnie (no i mogę być nieobiektywny bo mam porównanie tylko z Endurą i chińsko-taiwańskich stalach) , na kartkach, warzywkach i włosach na przedramieniu. Nie mogę się doczekać żeby przetestować nóż w outdoorowych warunkach. S35vn ciacha papier bez zająknięcia z duużo większą łatwością niż choćby vg-10, pomidora i jabłko tnie bez problemu na cieniutkie plastry o łatwości golenia włosów z przedramienia nie wspominając. Mechanicznie jest bardzo dobrze, mój Link jest idealnie wycentrowany. Klips deep carry mający na celu maksymalne schowanie noża w kieszeni jest faktycznie deep carry jeżeli spojrzeć z boku bo błyszczy tylko sam klips ale patrząc od góry na kieszeń świeci pięknie niebieskim, srebrnym i w środku czerwonym kolorem. Mnie to nie przeszkadza a wręcz przeciwnie :)  Co do niebieskiego koloru, po prostu piękny. W rzeczywistości wygląda dużo lepiej niż na zdjęciach moich czy Livliana. Przy okazji fajne jest to że jeśli zdecydujemy się na noszenie noża w takich "wesołych" kolorach przy wyjęciu go w towarzystwie nie związanym z tematem nie budzi jakichś złych skojarzeń. Swoją drogą ja też wolę noże w kolorach innych niż oklepany smutny schemat srebrno/czarny. Jakoś po prostu bardziej mi się podobają. Kiedy zdecydowałem się na zakup HOBa miałem nadzieję na wersję niebieską z blackwashem po tym jak kupiłem Linka Grey. HOBa kupiłem od użytkownika który napisał mi że stonewash w tym Linku prezentuje się lepiej. Nie lubiłem stonewasha, oglądałem wcześniej kilka noży z tym wykończeniem ale kolega @kojak w tym przypadku miał rację. Fajny jak się okazało stonewash + kolor okładek tworzą spójną całość, taka elegancką. Blackwash jest moim zdaniem super wykończeniem, ale jak się okazało akurat nie tutaj. Miłą niespodzianką jeżeli chodzi o okładki jest również sama powłoka. Ja nie wiem bo się nie znam :P ale aluminium w HOBie mimo że to cały czas aluminium jest w dotyku w porównaniu do Greya jakby bardziej hmm.. szorstkie? matowe?  dzięki czemu nóż mniej ślizga się w mokrej dłoni i lepiej "lepi się" do suchej. Nie jest to tylko moje zdanie, to samo bez moich pytań czy sugestii zauważyła osoba nie związana z tematem której pokazałem obydwa egzemplarze. Chociaż jeśli ktoś ma wielką łapę, rękojeść może być troszkę krótka. Dla mnie jednak jest idealna. Podsumowując jednym zdaniem, Link HOB na pewno zapowiada się na moje dłuugoterminowe edc :) Jedynym tzw plusem ujemnym tego noża (bo typowych minusów moim zdaniem nie ma) jest to że tak jak pisałem już w innym temacie posiada speedsafe'a, z jednej strony to dobrze bo nóż świetnie się otwiera ale z drugiej torsion bar nie jest nieśmiertelny i nóż będzie kiedyś wymagał serwisu/maila do producenta z prośbą o nową sprężynkę. Coś za coś, moim zdaniem warto. Postaram się szybko dorzucić kilka fotek uzupełniających mój skromny opis, mam nadzieję że nie napisałem bzdur bo to moja taka pierwsza mini pseudo-recenzja.

@Livlian czy ja Ci przypadkiem niedawno nie sprzedawałem pszczoły?

pzdr!

Livlian

@misiojedzie a sprzedawałeś. ;) Z key washem na okładzinach. :D

Martin Niemöller

Piniolski

Misio dzięki za kilka słów, ale zwracaj uwagę na redagowanie tekstu. Więcej znaków interpunkcyjnych i jakieś odstępy by się przydały.
Ciężko przepłynąć przez taki potok słów, zwłaszcza na smartphonie.

Większość pieniędzy wydałem na noże i alkohol. Resztę po prostu zmarnowałem ;-)

cat.came.back

Fajny ten Link (właśnie niebieski). Kojarzy mi się z ZT 0770, którą baaardzo lubię.

Chyba na niego zapoluję (szkoda, że na bazarku jest tylko czerwony). :shy:

Nie wiadomo, dlaczego wszyscy mówią do kotów ,,ty", choć jako żywo żaden kot nigdy z nikim nie pił bruderszaftu.

tap

misiojedzie

Cytat: cat.came.back w 15-12-2016, 09:22:36

Fajny ten Link (właśnie niebieski). Kojarzy mi się z ZT 0770, którą baaardzo lubię.

Chyba na niego zapoluję (szkoda, że na bazarku jest tylko czerwony). :shy:

https://forum.knives.pl/index.php/topic,155445.0.html

albo nie zaktualizował posta albo ma ich więcej. zapytać warto.

eddieiron

Zrobiłem fotkę razem z pikutkiem dla zobrazowania koloru jaki ma mój czerwony link .
Posiadam go ok 2 mc i jak dla mnie najlepszy nóż jaki miałem ,mechanika super ,spasowanie równe ,kolor naniesiony jest bardzo trwały .
Jedyne co bym zmienił to z 0.5cm mógła by być dłuższa rękojeść , backspacer też .
Moim skromnym zdaniem Kershaw pokazał że stosunkowo za tanie pieniądze można mieć bardzo dobry nóż składany z super materiałów i bardzo dobrze wykonany .

misiojedzie

Cytat: Piniolski w 15-12-2016, 09:13:25

Misio dzięki za kilka słów, ale zwracaj uwagę na redagowanie tekstu. Więcej znaków interpunkcyjnych i jakieś odstępy by się przydały.
Ciężko przepłynąć przez taki potok słów, zwłaszcza na smartphonie.

Dzięki za uwagi, teraz jak to czytam jeszcze raz to wiem o co Ci chodzi. Nie mam jeszcze takiej wprawy jak Wy ;)
Cytat: Livlian w 15-12-2016, 09:05:22

@misiojedzie a sprzedawałeś. ;) Z key washem na okładzinach. :D

:)

@tap zdjęcia ładne, 3 wyjątkowo dobre :) to kilka moich fotek wersji Grey, były w "Naszych nowych zabaweczkach":

A wracając do Linka HOB, wrzucam jeszcze fotkę porównawczą klipsów z obydwóch wersji tego noża

i takie tam z kuchni ;)

BTW będę musiał chyba rozejrzeć się za jakimś normalnym aparatem :/

detritus

Ten link hob niebieski jest dostępny w pl ? Czy trzeba sprowadzać? Strasznie mi się podoba ten kolor, to że klips pozwala go głęboko schowac i ta stal...

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

maxiormchw

Użytkownik kojak w dziale giełda, zobacz, powinien jeszcze mieć.

https://forum.knives.pl/index.php?topic=155445.0

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

eddieiron

Jak by ktoś chciał zamienić się na backspecer niebieski od czerwonego ,na czerwony od niebieskiego zapraszam na PW.

depravedsouls

W tej cenie nie ma konkurencji biorąc pod uwagę materiały i pochodzenie.

Czasy inne - pomidorka nie tnie , oj a 500 stów dałem . Tam się żyło nożem i nikt nie biadolił . Orcanus

Livlian

Cytat: depravedsouls w 24-12-2016, 10:44:44

W tej cenie nie ma konkurencji biorąc pod uwagę materiały i pochodzenie.

Zdecydowanie nie ma. :)

Martin Niemöller

profesjonalista19

Witam
Zdjęcie wrzucę jak zakupię ale mam pytanka :)
Czy wersja ze stali s35vn jest ogólnodostępna? Bo na stronie kershawa jest tylko wersja z 420hc..
Wogole warto dozbierac do wersji hob? Czy 420 jest zupełnie wystarczająca? Podzielcie się wrażeniami :)

detritus

Cześć
Z tego co wygooglowałem:
Wersja HOB to wersja ekskluzywna dla House Of Blades (na początku myślałem że chodzi o Home Of the Brave, ze względu na kolory :) ) i tylko tam do kupienia.
I to jest ta wersja z S35VN oraz z deep carry clip i w kolorach. Na HOB jest też wersja z szarymi okładkami i ostrzem które wygląda na damast ale nie napisali co to za stal ?!
Co do tego czy warto, ja zbieram :) I w lutym, najpóźniej marcu będę zamawiał. Z samą stalą nie mam żadnych doświadczeń ale opinie ma świetne. Generalnie w tych pieniądzach nie ma noża z taką stalą i tak wyglądającego. A dodatkowo ten deep carry... Oryginalny Link tego nie ma i dla tego jest u mnie zdyskwalifikowany - nie mogę chodzić z nożem którego 1/3 wystaje z kieszeni.
pozdr.

profesjonalista19

O to jak będziesz zamawiał to daj znać . Może dozbieram i weźmiemy 2 szt jedna paczka jeśli chcesz. Wyjdzie trochę taniej za przesyłkę (chyba że jest free)

detritus

Pewnie, może jeszcze się ktoś zbierze. Co do zamówienia, nie jest free niestety.
Wiem że pare osób na tym forum z HOB zamawiało więc jest czas w razie czego zapytać co i jak załatwiali.
Mi przy zamówieniu zależy na FV zakupu, i najlepiej na uniknięciu cła itd :)
Napiszę jeszcze do http://www.forlessthanever.com/ w tej sprawie, zobaczymy jak to wycenią. Przez nich kupowałem ochronę słuchu strzelecką i dostałem FV, zakup był szybki i wygodny.
Fakt że było to zanim walutom odpierdzieliło.

eddieiron

Ten w damaście ma okładziny ciemno zielone , czaje się na niego tylko po co mi drugi link  ;P :rotfl: