Cześć i czołem

Nie jestem specjalnie aktywnym userem, raczej czytam niż piszę, ale postanowiłem opisać sposób w jaki mój fabrycznie niebieski Ka-Bar Dozier Folding Hunter zazielenił się

Od dawna czaiłem się na ten fajny, budżetowy folderek EDC ale nie pasowała mi żadna dostępna opcja kolorystyczna. Nie chciałem zwykłej czarnej rękojeści, ale kolorowych nie ma za dużo i zazwyczaj występują w duecie z czarnym ostrzem. Nic mi nie pasowało. Jakimś wyjściem był niebieski, który imo na żywo robi dużo lepsze wrażenie niż na zdjęciach i jest nawet przyjemny, ale wolałbym zieleń. Trafiłem ostatnio przypadkiem na filmik o farbowaniu rękojeści za pomocą barwnika amerykańskiej firmy Rit Studio i pomyślałem, dlaczego by nie spróbować? Kupiłem niebieskiego Doziera i żółty barwnik, a dziś miałem czas by to wszystko "ugotować".
Przepis:Składniki:1x Niebieski Ka-Bar Dozier
1x Saszetka żółtego barwnika Rit DYE w proszku (u nas ciężko kupić, ale znalazłem jeden polski sklep który je sprzedaje (stonogi.pl)
1x Szklanka octu
Jak to zrobić krok po kroku:1. Rozebrałem Doziera, rozkręciłem śrubki (TORX T10), wyjąłem ostrze i sprężynę blokady, została sama rękojeść i metalowy element blokujący ostrze.
2. Założyłem gumowe rękawice, przygotowałem sobie papierowe ręczniki i małą szczoteczkę.
3. Zagotowałem wodę w małym garnku, dolałem octu, wsypałem barwnik i wymieszałem, można już na tym etapie wyłączyć kuchenkę.
4. Rękojeść Doziera z przeplecionym przez jeden z otworów luźnym sznurkiem zanurzyłem w roztworze.
5. Po zaledwie kilku sekundach (!) wyjąłem by sprawdzić czy coś łapie, nóż już był ładnie zielony, zanurzyłem jeszcze na chwileczkę i w sumie wyszedł fajnie, ale ten jaśniejszy na początku chyba był lepszy

Jeśli więc będziecie coś takiego robić pilnujcie czasu, wystarczy naprawdę chwila.
6. Rękojeść na ręcznik papierowy, później pod wodę i szczoteczką usunąłem ewentualne resztki barwnika, choć pewnie samo płukanie pod kranem wystarczy.
7. Złożyłem całość po wyschnięciu i mam teraz jedynego w swoim rodzaju zielonego Doziera

Kilka fotek przed i po:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Jak widać kolor jest jednolity, ładna głęboka zieleń, zachęcam do eksperymentów, można uzyskać naprawdę fajne efekty. Bałem się, że żółty barwnik nie chwyci na niebieskim, ale bez problemu się udało.
Pozdrawiam!