Reklama

Japońska ostrzałka- oczywiście w ich stylu :)

Zaczęty przez ToPioMa, 13-01-2017, 20:41:34

ToPioMa

Takiej jeszcze nie widziałem. Dosyć bliska ostrzeniu z ręki chyba, ale wymaga sporych nakładów na kamienie, też spore zresztą  :D:

https://www.youtube.com/watch?v=WwkwgNNBK6o
"Dubhenn haern am glândeal, morc'h am fhean aiesin"- Mój błysk przebije ciemności, moja jasność mroki rozproszy. A. Sapkowski: "Sezon Burz"

kamilgd

To mało widziałeś :P to zwykły Apex, tylko odwrotnie :)

Cytat: MECK w 02-06-2016, 01:25:06
Gównoburza jak zwykle, witam na knives.pl ;)

ToPioMa

Apexa oczywiście widziałem, mam nawet samoróbkę, ale Japończycy zrobili ją w swoim stylu, na odwrót i poruszasz nożem, a nie kamieniem. tak się zastanawiam, czy w ten sposób nauczyłbym się jak ostrzyć lepiej z ręki. Chodzi o wyczucie kąta ostrzenia. Miewam z tym problemy niestety  :(

"Dubhenn haern am glândeal, morc'h am fhean aiesin"- Mój błysk przebije ciemności, moja jasność mroki rozproszy. A. Sapkowski: "Sezon Burz"

Swirek89

Instagram: @znozemprzezswiat
http://znozemprzezswiat.pl/

ToPioMa

Prawda. Ale dosyć duża jest, kamień też potężny jak mi się zdaje. Ciekawi mnie jak ustawia się kąt ostrzenia. Niestety technicznie średnio jestem uzdolniony i to raczej w tym dolnym przedziale średniości  ;) Może mała rozkmina ze strony kolegów?

Masmudi

Cytat: ToPioMa w 14-01-2017, 10:03:51

Apexa oczywiście widziałem, mam nawet samoróbkę, ale Japończycy zrobili ją w swoim stylu, na odwrót i poruszasz nożem, a nie kamieniem. tak się zastanawiam, czy w ten sposób nauczyłbym się jak ostrzyć lepiej z ręki. Chodzi o wyczucie kąta ostrzenia. Miewam z tym problemy niestety  :(

Znajdź w domu jakiś stary zapuszczony nóż albo kup w markiecie nóż za 5 pln. Smaruj krawędź markerem i ostrz z ręki. Nauczysz się. A umiejętność ostrzenia z ręki jest warta wysiłku włożonego w naukę. Próbuj, choćbyś miał cały nóż zetrzec przy nauce...oczywiście jakiś badziewny

I pijak! Bo każdy pijak to złodziej!

Ajron

Cytat: ToPioMa w 14-01-2017, 10:19:33

Ciekawi mnie jak ustawia się kąt ostrzenia.

No ale to jest na filmie  :dodge:, na pionowym pręcie jest pierścień ze śrubą. Podnosząc go lub opuszczając uzyskujesz pożądany kąt. Można by też użyć pręta gwintowanego i nakrętki.

EDIT:
W sumie jak ktoś chce tak działać, to bardzo proste do wykonania. wystarczyłaby wiertarka, cztery nakrętki, pręt gwintowany, oczko, dwa kawałki sklejki, dwa płaskowniki i jakaś śruba motylkowa. A kamień wcale nie musi być taki masywny, wystarczy jakiś ogranicznik, żeby nie latał.