Reklama

I jak ma być normalnie?

Zaczęty przez olsenik, 30-01-2017, 22:08:54

olsenik

Artysta a jednak ograniczony:
http://ksiazki.onet.pl/wiadomosci/artysta-stworzyl-rzezbe-ze-100-tys-nozy-przejetych-przez-policje/cdy85h

Ciekawe z czego zrobiłby rzeźbę gdyby jego kolega został potrącony na pasach (sporo zgonów) albo zmarł z powodu przepicia (równie duży odsetek)?
Pewnie z ulicznych zebr albo etykiet napojów wyskokowych (ciekawe co na to producenci).

Myślę, że od kogoś, kogo to artystyczne wizje świata oglądamy i mogą one mieć realny wpływ na widzenie go przez innych, możemy wymagać niefałszowania tych wizji.

Przypomniał mi się niedawno oglądany reportaż gdzie wysoki funkcjonariusz Policji w Stanach opowiedział jak w latach 1950-70 celem ochrony dzieci przed niebezpieczeństwami wpajano im lęk przed obcymi "nieznajomymi" w płaszczu i okularach przeciwsłonecznych. CAŁKOWICIE BEZPODSTAWNIE gdyż tylko 2-3% ofiar doznało przemocy ze strony obcych a w zdecydowanej większości byli to znajomi, sąsiedzi i członkowie rodziny dziecka! Fiasko i hańba dla organizatorów i zwichrowane dzieciństwo dla najmłodszych.

Nie chcę by moje i nie tylko moje dzieci bały się noży, bo ktoś nie potrafi się wyrazić.

Zbudowałem dwa domy, mam dwóch synów a do lasu, który posadziłem chodzę zbierać grzyby, więc nikomu nie muszę nic udowadniać. Nawet sobie.

kapfryd

Ogólnie się zgadzam, ale co do samej rzeźby to lepiej tak, niż jakby mieli te noże sprasować czy zmielić.

"Wszelkie zbieractwo jest dobre dla kobiet i homoseksualistów" - Marian Paździoch

olsenik

Nie potrafię dojść czy te noże zostały zajęte jako narzędzia przestępstw albo wykroczeń (mają dziwne prawo na wyspach), jak to podają w nagłówku artykułu czy jakaś akcja typu "oddaj broń ocal życie" itp. co może sugerować tytuł dzieła.

W pierwszym przypadku i tak nikt by nie używał np. tasaka po morderstwie więc zniszczenie to chyba tylko jedyne wyjście.
A drugiego to nie rozumiem. Mam oddać wszystkie noże z domu i będę bezpieczniejszy?  :I  Dupa tam.

ps. "Oddaj fartucha"  :rotfl:

PS2. I nie zgadzam się, że cel uświęca środki. Jak nie potrafi poprawnie to niech nie robi w ogóle (vide szkaradne pomniki Papieża w całej Polsce).

Ofiar gwałtów jest równie wiele ale nie upoważnia mnie to do stworzenia przeogromnej, budzącej przerażenie rzeźby męskiego prącia we wzwodzie i oddziaływania nią na młode dziewczyny zasłaniając się moja wizją i traumą po gwałcie na koleżance.

Zbudowałem dwa domy, mam dwóch synów a do lasu, który posadziłem chodzę zbierać grzyby, więc nikomu nie muszę nic udowadniać. Nawet sobie.

MICHALL

Trzeba zdobyć więcej zdjęć tej rzeźby, i tak z ciekawości sprawdzić z jakich noży została zrobiona :) Mory, kuchenniaki, może jakiś custom albo sebenza? Co tam widzicie?

kapfryd

@olsenik, ktoś Ci broni zrobienia rzeźby z penisem?  :dodge:

"Wszelkie zbieractwo jest dobre dla kobiet i homoseksualistów" - Marian Paździoch

tomi2000

Fotografię tej rzeźby artysta wrzucił zresztą na nasze forum, do Noż, który miałeś dzisiaj przy sobie, ale szybko wyleciała za brak podpisu  :D

kamboras

:D  "... anioł waży od 7 do 10 ton i ... Artysta ma nadzieję, że rzeźba będzie podróżować po Wielkiej Brytanii." Już chciałem powiedzieć, chciałbym to zobaczyć, ale dalej jest "... Bradley jest również autorem ogromnego monumentu zrobionego z 40 tys. łyżeczek do herbaty. Wielki goryl ma prawie 4 metry i obecnie odbywa tournée po brytyjskich szpitalach dziecięcych." Na tym świecie wszystko jest możliwe.

HarSurModeller

Ja tam idealnie posrodku widzę hultaforsa gk- nje ma bata, zeby to nie byl on :-)

olsenik

Cytat: kapfryd w 30-01-2017, 22:51:21

@olsenik, ktoś Ci broni zrobienia rzeźby z penisem?  :dodge:

Wielu!
Byłbyś pierwszym gdybym ją postawił przed przedszkolem Twojej córki, bo ja położyłem nacisk na oddziaływanie a nie na stricte stworzenie.

Wychodzę z zasady, że każdy powinien robić to na czym się zna. Inaczej to będzie prowizorka i poruta, . Autor tej rzeźby najwidoczniej nie do końca jest tej zasadzie wierny. Zrobił już goryla z łyżeczek do herbaty i jeździ z nim po szpitalach(?). Tu już całkowicie odjechał z przekazem. No chyba że ten goryl niespotykanej urody i ma wzruszać to rozumiem.

Sama rzeźba anioła bez głupiej (bo całkowicie zafałszowanej) ideologii jest niezła.

Widać tam jakieś tasaki, opinele fioletowe, hulatfors pomarańczowy był a skrzydła to chyba same kuchenniaki  :)

kapfryd

Napisałeś "młode dziewczyny", a takie to nie w przedszkolu chyba.

I tak, takie już wiedzą co to jest penis, mają lekcje biologii w szkole AFAIK ;)

olsenik

To są te straszne noże, które ludzie oddawali i które musiały zniknąć z angielskich ulic by obywatele mogli się czuć się bezpieczni  :rotfl:

Wydawało mi się że amerykanie są głupim narodem (mało inteligentnym) ale Anglicy przez chów wsobny nie oddają pola. Po Brexicie nawet zaczną przodować.

Już mi wstyd że to napisałem

Ciech

Powszechny trendem wśród "artystów " jest jedynie szokować tym co zrobią  :special:
Im bardziej od czapy pomysł lub forma tym lepiej, bo jest szansa że zostanie to zauważone.
Cóż nie mają innego wyjścia skoro nie potrafią prawidłowo obsługiwać pędzla,  dłuta itp.

Kubitron

A nie lepiej oddać każdy z nich na aukcje charytatywne? Z pewnością jest tam kilka perełek kolekcjonerskich które by jakąś kwotę uzbierały.

Wielkopolski Klub Miłośników Noży
Mój instagram

piomic

Nie ma takiej opcji, przecież pomysł zakładał oddanie noża żeby ratować życie które ewentualnie mógłby on odebrać. Aukcja zwróci go do obiegu uśmiercania wszystkiego wokół. ;)

Cytat: Ciech w 31-01-2017, 01:03:03

Powszechny trendem wśród "artystów " jest jedynie szokować tym co zrobią (...) nie mają innego wyjścia skoro nie potrafią prawidłowo obsługiwać pędzla,  dłuta itp.

W punkt trafione. To samo powtarza znajomy malarz – jak nie masz warsztatu tylko to zostaje. Inna sprawa że dziś już tego warsztatu nie uczą jak kiedyś.

Krzysztofon

Uczą, uczą, ale artyści z warsztatem są wypierani przez "performerow" bo ci przyciągaja media i kółko sie zamyka - tak przy okazji, tego gościa oglądamy bo zrobił szum medialny, nie dlatego że ma warsztat...
Widzieliście oststnio w tzw mediach po prostu dobry obraz lub rzeźbę, ...a panią co zacznie wydalać w Zachęcie zobaczą wszyscy... ( pana zreszta też )

Castillo

Mnie to zastanawia od strony prawnej. Ludzie rozbroili się na rzecz policji a ta powinna chyba "broń" zniszczyć, prawda? Tymczasem na niejasnych zasadach została przekazana cywilowi (ciekawe ile sobie zachował na lewo). Trąci trochę przekrętem

https://www.instagram.com/_castillo1_/ - moje nożowe fotki

to mam/miałem/będę miał

"Życie jest jak kot wytaczający arbuza z jeziora" - Paulo Coelho

killrathi

a mi się podoba :D
przypomina mi to wystrój Marinmuseum w Karlkrone gdzie wiele fajnych rzeźb zrobionych jest z pistoletów skałkowych i muszkietów itp...
nie ma co popadać w jakieś skrajności

Hubix7

Ja trochę nie rozumiem, o co Wam chodzi, ze co brzydkie, czy ze "świętych nozy" ? Na sztuce sie nie znam, ale ta rzeźba bardzo mi sie podoba. Ja rozumiem , ze uwielbiamy noze , ale to juz podchodzi pod pierdolca do kwadratu, awantura bo gość pospawał noze  :rotfl:

olsenik

Cytat: killrathi w 31-01-2017, 20:37:43

a mi się podoba :D

Cytat: Hubix7 w 31-01-2017, 20:44:57

Ja trochę nie rozumiem, o co Wam chodzi, ze co brzydkie, czy ze "świętych nozy" ? Na sztuce sie nie znam, ale ta rzeźba bardzo mi sie podoba.

Rzeźba jako taka również mi się podoba!
Cytat: Hubix7 w 31-01-2017, 20:44:57

Ja rozumiem , ze uwielbiamy noże , ale to już podchodzi pod pierdolca do kwadratu, awantura bo gość pospawał noże  :rotfl:

Nie podoba mi się próba dodania do rzeźby przez nie najwyższych lotów artystę ideologii nie dość że fałszywej (to nie noże są niebezpieczne ale ich właściciele) co społecznie szkodliwej (zobaczcie ile osób ginie od noży = oddajcie obieraczki i te największe, do chleba).
Zobacz stronę akcji, którą on reklamuje, oszołomów zbierających kuchenniaki i wierzących że stali się bardziej bezpieczni a będziesz wiedział co chciałem przekazać. Ich należałoby najpierw wychować bo chyba tego im najbardziej brakuje a nie zaostrzać prawo odnośnie broni białej.

Hubix7

W kwestii wychowania i uświadamiania ludzi zgadzam sie bezapelacyjnie  ;) ja staram sie edukować całe moje otoczenie, ze noz to zwykle narzędzie, groźne ? Ok , ale w rękach idiotów nawet gumowa piłeczka może być groźna !

SMF spam blocked by CleanTalk