Reklama

Ostrzenie brzytwy w Poznaniu

Zaczęty przez Endymen, 07-02-2017, 14:35:36

Endymen

Witam, czy jest ktoś kto ostrzy brzytwy w Poznaniu?

Kozak

@Kubitron lubi ostrzyć i uczynny z niego chłop :D, zagadaj na PW, raczej nie odmówi  ;-)

Kubitron

Endymen już do mnie pisał. Niestety nie chcę się uczyć ostrzyć brzytew na jego brzytwie :P

Wielkopolski Klub Miłośników Noży
Mój instagram

Endymen

Naprawdę nie ma nikogo kto ostrzy brzytwy w Poznaniu? :P
@Kubitron na jakiej gradacji kamieniach ostrzysz, jeśli można wiedzieć?

Kubitron

Z kamieni które są opisane to w granicach 80 - 2000, ale wyższe gradacje też mam, ich wartości nie znam, natomiast wiem w jakiej kolejności są.

Wielkopolski Klub Miłośników Noży
Mój instagram

WOJPAP

Zaglądnij na forum o tradycyjnym goleniu z brzytwą w nazwie .
Chłopaki tam na pewno podejmą się naostrzenia profesjonalnego brzytwy .
Wbrew pozorom trza umić dobrze naostrzyć brzytwę .

Endymen

@WOJPAP tam niestety też nikogo takiego nie ma :/ Chyba będę musiał zmienić taktykę i po prostu ją komuś wysłać do naostrzenia.

Kozak

Pisz @Endymen do usera Yahoo - robił nie jedno kamisori, Tormeka ma i uczynny z niego gość :D

WOJPAP

Ja nie twierdzę że w Poznaniu są chłopaki z brzytwy ,tylko że tam znajdziesz kogoś co Ci to profesjonalnie zrobi .
A wysyłka to przecież nie problem .
@Kozak kamisori to specyficzny rodzaj brzytwy ,@Yahoo owszem ma duże umiejętności ale Tormek na pewno nie jest najlepszym pomysłem do ostrzenia brzytwy

Kozak

@WOJPAP
Kompletnie nie rozumiem o co Ci chodzi z tym "specyficznym rodzajem" w odniesieniu do ostrzenia i nie pogniewam się jeśli pozostanie to Twoją słodką tajemnicą.  :dodge:

Większość brzytew, które miałem w ręku miało wklęsły szlif i Yasiowe kami nie odbiegało ani o jotę. Przy okazji naostrzone były właśnie na Tormeku do takiego poziomu, że z okolicznych kiosków poznikały ze wstydu żyletki i jednorazówki Gillette ;P

Na pewno kluczowym jest, jakie użytkownik posiada umiejętności (Yasiu na tej maszynce cuda wyprawia  8D 8D 8D) ;-) Z resztą nie tylko na tej.  ;-)

Jest też możliwość, że jesteś konserwatystą w zakresie ostrzenia brzytew i cokolwiek bym nie napisał nie będzie to zgodne z Twoimi przekonaniami - świat jest tym piękniejszy im bardziej różnorodny  :D

WOJPAP

@Kozaku
Kamisori jest specyficznya tzn . jest zupełnie inna od typowej europejskiej brzytwy .
Nota bene to co pokazałeś na fotkach to jest bardzo piękna brzytwa Yahowe custom ale to nie jest kamisori .
To jest jednoczęściowa nie składana brzytwa w typie kamisori .
Wiem że Yahoo wyczynia cuda na Tormeku ,i pełen szacun Mu za to .

Kozak

@WOJPAP

Jedno się dla mnie wyjaśniło - inność polega na kształcie a nie ostrzeniu. Mogę postawić kropkę. Chyba.

Jak Yahoo nazwał swoja pracę i czy jest to luźna interpretacja czy konserwatywna kopia kompletnie nie ma znaczenia - koleś zrobił coś z tak cienką KT, że jego kuchenniaki z 0,1 mm nad KT wyglądają przy nich jakby w ogóle nie cięły. Nic. Tępe. Takie ci to żelastwo ostre zrobił, że strach się bać. Robiłem pochewkę do jednej z nich (nie miała jeszcze KT) i musiałem bardzo uważać żeby paluchów nie pokaleczyć. Poważnie.
I do takiego majstra posyłam Kolegę @Endymen. Majstra co umie zrobić ostrze w brzytwie, wyszlifować, regrindować czy naostrzyć.

Jeśli rzeczywiście wiesz co Yaś wyczynia na Tormeku to popraw, bardzo Cię proszę, wcześniejszą wypowiedź:

Cytat: WOJPAP w 09-02-2017, 12:04:35

... Tormek na pewno nie jest najlepszym pomysłem do ostrzenia brzytwy

i dołóż "gwiazdkę":

*powyższe nie obejmuje Tormeka z "przystawką" Yahoo

;)

PS
Jak odmieniasz nick (@KozakU) to powiadomienia nie działają  :(

WOJPAP

@Kozak
Sorki za brak powiadomienia .
Nie ma co bić piany ,wszak chodzi o naostrzenie brzytwy a nie opinie na temat @Yahoo.
Owszem podtrzymuję że do ostrzenia brzytwy lepsze są stosowne kamienie Coti ,BBW , itp , oraz spora wiedza i umiejętności .
Dla tego polecam praktyków ,ludzi co golą się brzytwą ,używają jej na co dzień i wiedzą co i jak .
Co do kamisori to owszem inność polega na kształcie ,geometrii ostrza a co za tym idzie na sposobie ostrzenia .

Kozak

@WOJPAP
Napisz proszę co w tej geometrii kamisori jest innego niż w europejskich brzytwach? Albo jakiś link do materiałów na ten temat?
Poważnie pytam/proszę.  :-*

WOJPAP

Kozak

Cytat: Kozak w 09-02-2017, 14:26:02

@WOJPAP
Napisz proszę co w tej geometrii kamisori jest innego niż w europejskich brzytwach? Albo jakiś link do materiałów na ten temat?
Poważnie pytam/proszę.  :-*

Dzięki za pomoc @WOJPAP:-*

Moja ciekawość została zaspokojona  :shades:
Cała różnica w szlifach między kamisori a europejską brzytwą, w uproszczeniu, sprowadza się do japońskiego obustronnie wklęsłego i niesymetrycznego.
Fajnie widać to tu na foto:

Jakby kogoś interesował temat, to na polecanym mi przez Wojpapa forum można znaleźć więcej info (fotka pochodzi właśnie stamtąd):
http://brzytwa.org/forum/index.php?topic=5292.0

Wracając do ostrzenia brzytwy "w ogóle" to refleksja mi się nasunęła taka: dziś do profesjonalnego ostrzenia brzytwy potrzeba kamienia z Marsa, umiejętności, które można zdobyć wyłącznie terminując u japońskich mistrzów (a i tak tylko jeden na tysiąc padawanów osiągnie poziom przeciętny), cierpliwości i masę kasy na to wszystko.
Dziadkowie moi ś.p. pojęcia o tym nie mieli i po prostu ostrzyli na osełce z szuflady ze sztućcami co kosę też "lizała" (sic!), polerowali na pasku wiszącym na gwoździku wbitym w ościeżnicę drzwi i golili się codziennie, nie bacząc jakich grzechów dopuszczają się w ten sposób. Normalnie horror!  ;-)

WOJPAP

I wszystko to prawda  @Kozak
Niestety dużo umiejętności tracimy nieraz bezpowrotnie ,na rzecz  nowego niekoniecznie lepszego .
Ale ta osełka to musiała być wyjątkowo delikatna ,że brzytwy nie zjadła . ;)

Kozak

Osełka w tamtych czasach nie wiedziała, że można brzytwę zjeść. Nie wiedziała więc nie jadła  ;-)

WOJPAP

Endymen

Też się czasami zastanawiam na czym ostrzyli nasi dziadkowie, skoro nie mieli Belgijskiego Coticule albo innych tego typu rzeczy, wydaje mi się, że było to spowodowane większym obyciem z ostrymi narzędziami (kosy, sierpy, siekiery), nie potrzebowali kamieni z "Marsa" bo po prostu mieli fach w ręku.
@BTT
To do kogo mam się zgłosić :P ?

SMF spam blocked by CleanTalk