Reklama

kontrowersje wokół noży Dan Woo

Zaczęty przez kasiek, 20-02-2017, 22:44:59

kasiek

Witam wszystkich,
przeczytałam kilka wątków i nadal nie mogę zdecydować się na zakup jednego, konkretnego noża. Nóż ma być ze stali damasceńskiej i w granicach cenowych max 350zł. Mam do was pytanie: używaliście noża http://mediajet.pl/pl/p/Dan-Woo-Santoku-300mm-Damast-VG10-DK005-Steel/2230? W opisie jest stal VG10 (nie jestem tego pewna po tym, jak w przypadku innego noża Dan Woo okazało się, że rdzeń mimo zapewnień na stronie nie jest z tego rodzaju stali). Jednak chodzi mi o to, czy nóż jest wart swojej ceny 285zł? Muszę kupić nóż na prezent osobie, która trochę na nożach się zna i chce mieć taki ze stali damasceńskiej. Ktoś miał do czynienia z nożem z linka?

HarSurModeller

O ile dobrze ogarniam- vg10 może być skladnikiem damastu, chyba o  to chodzi

kali

To nie jest stricte stal damasceńska, to jest kanapka - twardy rdzeń (jak twierdzą z VG10) + płazy z laminatu dwóch stali dających kontrast. Wzór jest widoczny dlatego, że te warstwy laminatu są przecięte szlifem. Nawiązanie do stali damasceńskiej to czysty marketing. Nie tylko oni tak robią. Ale ładnie wygląda.

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

kasiek

Wątek podesłany wyżej czytałam kilkukrotnie. Liczę jednak na to, ze ktoś miał do czynienia z takimi nożami, może coś polecić. Ważne, żeby po zewnętrznych częściach ostrza była stal damasceńska. Czy do 400zł dostanę taki nóż, który jest godny polecenia?

baw

Otchłań czeka

Ajron

Cytat: kasiek w 21-02-2017, 19:36:51

Wątek podesłany wyżej czytałam kilkukrotnie. Liczę jednak na to, ze ktoś miał do czynienia z takimi nożami, może coś polecić. Ważne, żeby po zewnętrznych częściach ostrza była stal damasceńska. Czy do 400zł dostanę taki nóż, który jest godny polecenia?

Były kiedyś Ikea Slitbar laminat z zewnętrznymi warstwami z dziweru; tak się prawidłowo nazywa ta "stal damasceńska". Ale nie mam bladego pojęcia czy jeszcze da się je kupić. Oglądałem, ostrzyłem używałem, jak się nie ma tak ostrych kryteriów jak PiotrB to całkiem fajne.

https://forum.knives.pl/index.php/topic,132580.0.html

mackowiak1991

kasiek

Dzięki za propozycję noża za 409 zł. Wczoraj już pisałam do sprzedawców i pytałam, kiedy będzie dostępny w magazynie - nie będzie dostępny. W sklepie mają podobny za 449, jednak nie wiem, czy uda mi się tak rozciągnąć budżet.

mackowiak1991

w tym sklepie jak zarejestrujesz maila, to dostajesz 3% rabatu :)

kasiek

Super wiadomość, 3 % to może niewiele, ale lepiej, żeby coś zostało w mojej kieszeni ;)

SMF spam blocked by CleanTalk