Reklama

Wypolerowanie noża ze stali damasceńskiej.

Zaczęty przez Chef, 03-03-2017, 20:02:46

Chef

Witam. Od około 3 miesięcy jestem posiadaczem noża Seki Kanetsugu Saiun Gyuto 200mm zakupionego w Samura.pl
Mam pewien problem.
Mianowicie, nóż strasznie zmatowiał, posiada masę rys, praktycznie nie widać nawet loga na ostrzu. Co może być tego powodem?
Da się to jakoś wypolerować? Rękojeść noża równie wygląda jakby dość mocno zmatowiała, wytarła się czy cokolwiek.
Na ostrzu również pojawiły się takie mikro ,,dziurki'' jakby wykute malutkim dłutem czy nie wiem jak to ująć...
Poniżej zamieszczam zdjęcia jak to wygląda teraz.
Dodam, że dbam o nóż, nigdy nie leży mokry czy też brudny, zawsze na bieżąco myty i wysuszany ściereczką itd.

brony_

Jeśli to rdzewny damast i kroisz np. cytrusy to chyba nic dziwnego... ;)

PS. Za słabe fotki by cokolwiek stwierdzić.

K O Ł O B R Z E G   ---> www.rezydencja.fajnewczasy.com

Chef

Szczerze mówiąc nie wiem. nie znam się.
Poniżej podaje link do noża, może ktoś pomoże, proszę bardzo :)
http://samura.pl/sklep/seki-kanetsugu-saiun-vg-10/noz-seki-kanetsugu-saiun-gyuto-200mm-13-detail.html

Chef

Jeżeli ktoś potrafi to wypolerować, czy cokolwiek zrobić, chętnie zapłacę i oddam mój nożyk w dobre ręce.

Orcanus

chłopie - nie becz - kup gąbkę w castoramie papier 300 i spoleruj potem pasta do zębów itd . 15 minut , to węgiel będzie rudzieć ./ Tu kosmicznej technologi nie trza ;P

brony_

Wg sprzedawcy to nierdzewny damast...

Taki też może spatynować ( pojęcie "nierdzewny" jest szeroko rozumiane ). Jedna nierdzewka szybciej spatynuje/straci blask/polerkę etc. inna wolniej  ;)

Trzeba pogodzić się, że w trakcie używania w kuchni nóż będzie nosił ślady po kontakcie z żywnością a ryski mogą być spowodowane stosunkowo niską twardością okładek, co jest całkowicie normalne.

Nie dramatyzowałbym, używałbym go zgodnie z przeznaczeniem. Ostrz go regularnie i nie przejmuj się tym, że będzie coraz brzydszy. Inni napiszą, że nóż nabierze charakteru  ;)

...a polerowanie...szkoda roboty - i tak prędzej, czy później ściemnieje czy złapie rysy. To nóż do roboty a nie na półkę. Nie myj go tylko w zmywarce.

Fred

To damast nierdzewny, tu nie ma co za bardzo rdzewieć, ani nawet patynować.
Poza tym strasznie słabe zdjęcia, cięzko coś wywnioskować, bo np. micarta na rekojeści nie wygląda na szczególnie zmatowiałą.

Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje - Stefan Kisielewski

brony_

Cytat: Fred w 03-03-2017, 22:31:06

To damast nierdzewny, tu nie ma co za bardzo rdzewieć, ani nawet patynować.

Nierdzewny a może nie do końca nierdzewny a grejpfrut z ogórkiem za rogiem czekają...  ;)

...a może nóż zmatowiał po myciu twardszą str. zmywaka, lub coś w tym stylu  :)

Fred

Cytat: brony_ w 03-03-2017, 22:33:36

Nierdzewny a może nie do końca nierdzewny a grejpfrut z ogórkiem za rogiem czekają...  ;)

To prawda, "stainless" oznacza mniej rdzewny a nie nierdzewny :)
Zresztą, w dwóch pikutkach Vicka używanych w domu dorobiłem się wżerów, a i w jakimś najtańszym nożu z IKEI z chińskiej 420-ki również i w zasadzie nie wiem nawet kiedy.
Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje - Stefan Kisielewski

Chef

Więc co radzicie? Zostawi to tak jak jest i tyle? Czy próbować polerki raz na jakiś czas?
Jeśli to drugie, to może mi ktoś z Was dokładniej wytłumaczyć jak to się je? :)

brony_

Cytat: Chef w 03-03-2017, 23:56:08

Więc co radzicie? Zostawi to tak jak jest i tyle? Czy próbować polerki raz na jakiś czas?
Jeśli to drugie, to może mi ktoś z Was dokładniej wytłumaczyć jak to się je? :)

Zostawić tak jak jest i cieszyć się tym, że dni są co raz dłuższe... ;)

Ponadto polerując płazy zatrzesz wzór damastu - będzie jednolita kolorystycznie powierzchnia ( bez tych fal ).
Do ujawnienia wzoru damastu po polerce potrzebna jest kąpiel w odpowiedniej chemii przez określony czas.

Chef

Ok dziękuję bardzo, no cóż, będę musiał się z tym pogodzić, chyba, ze ktoś się tym zajmie. Zirytowałem się, że dwu miesięczny nóż, za te pieniądze tak wygląda.
Pozdrawiam. :)

brony_

Cytat: Chef w 04-03-2017, 00:36:31

Zirytowałem się, że dwu miesięczny nóż, za te pieniądze tak wygląda.

Fizyki, chemii nie przeskoczysz i pieniądzory nie mają tu znaczenia...

Jakby był źle wyważony, miałby kiepską geometrię, szybko się tępił, łatwo wykruszał - wtedy miałbyś prawo narzekać, "że drogi i gie wart" a tak to wszystko z nim w normie... :)

Osobiście uważam, że mało komu będzie się chciało polerować Twój nóż - to nudna robota  ;)
Jeśli nadal chcesz go wypolerować - zrób to może sam. Użyj wyszukiwarki - były setki tematów o polerce...

junasz

A mnie nieco zirytowało to, że doświadczeni, wieloletni forumowicze przy wszystkich tych (dla jasności - celnych) poradach nazywali klasyczny japoński laminat damastem. Pewnie zaraz będzie, że się czepiam... że przecież używane jest pojęcie "nowy damast"... ale chyba po coś tutaj jesteśmy?

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

brony_

Cytat: junasz w 04-03-2017, 01:44:51

A mnie nieco zirytowało to, że doświadczeni, wieloletni forumowicze przy wszystkich tych (dla jasności - celnych) poradach nazywali klasyczny japoński laminat damastem. Pewnie zaraz będzie, że się czepiam... że przecież używane jest pojęcie "nowy damast"... ale chyba po coś tutaj jesteśmy?

To, że jest to kanapka, to raczej wszyscy wiedzą...Czepiasz się  :-*

junasz

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

brony_

Cytat: junasz w 04-03-2017, 01:55:50

@Chef chyba jednak o tym nie wie.  :)

Opis ze sklepu:

"Po obu stronach noża zostały ułożone 33 warstwy nierdzewnej stali,

które tworzą bardzo piękny wzór fali przypominający światło chcące

przebić się przez chmury."   :rotfl:

Mają rozmach... :grin:

junasz

No własnie... i dlatego chyba jednak po coś tutaj jesteśmy.  :)

KONKURSY !!!

Chef

Z  tego co Mówicie, to nóż który ja posiadam, ze stalą damasceńską nie ma zbyt wiele wspólnego tak?
Czyli, to co ja posiadam to co to tak naprawdę jest i czym różni się od prawdziwej damaszki?
Podkreślam, jestem kompletnie zielony w tych tematach, ale chętnie bym się czegoś nauczył na przyszłość :)

Ajron

No dobra, a nie myjesz go przypadkiem w zmywarce?

@Chef , ja się chcesz dowiedzieć co to jest damast (krystaliczny) to tu masz lekturę:
https://forum.knives.pl/index.php/topic,64526.0.html

SMF spam blocked by CleanTalk