Reklama

Raróg

Zaczęty przez NKJ Stachu, 27-10-2016, 11:25:53

NKJ Stachu

Cześć z Was pewnie widziała go na zlocie, ale nie był jeszcze wykończony :)
Całkiem spory kawał noża! :) po raz pierwszy robiłem konstrukcję gdzie jest częściowo full częściowo hidden tang, jestem zadowolony! nóż po mimo rozmiarów jest dosyć lekki. środek ciężkości jest zaraz za bolsterami, gdzieś mniej więcej pod logiem.
Raróg
stal: Elmax, twardość powyżej 60 hrc hartowany z wymrażaniem przez Soballę
rękojeść: louro preto, róg bawoła, fibra, mosiądz, pin mozaikowy od Mi
pochwa ze skóry naturalnej
długość całkowita: 33 cm
długość ostrza: 18,2 cm
szerokość ostrza: 4,3 cm
grubość ostrza: 4,5 mm
waga: 347 g

Naczelnik

Normalnie mi tylko żuchwa opada , ale tym razem to przegiąłeś, zerwałem mięśnie żwaczowe... :)

Zodiak

Nareszcie nóż wielkością odpowiadający męskiej dłoni. Bardzo ciekawa kolorystyka oraz dokładne wykończenie. Jedyne co mi jakoś nie współgra to umiejscowienie nita na "dupce" rękojeści. Na to nakłada się jeszcze ostra ( może lekko kanciasta) krawędź szlifu okładziny. Nita nie ruszysz, może "szlifnąć" drewienko?

astar

Nie jestem do końca pewny, czy podoba mi się kierunek w którym zmierzasz. Z resztą, moje zdanie jako "świeżaka" średnio się liczy ;)  Nie zrozum mnie źle, robisz noże perfekcyjne w każdym calu, świetny kształt, genialnie dobrane okładziny, pin zawsze tam gdzie powinien. Po prostu, wcześniej częściej pojawiały się noże, które bez zastanowienia można by przypiąć do paska garnituru. Nieduże, eleganckie, gustowne, węższe klingi. W tej chwili natomiast, powstają, faktycznie coraz bardziej perfekcyjne, ale noże, które pasowałyby raczej do paska przy fleckowych spodniach na tygodniowej survivalowej wyprawie.

Nie samymi nożami człowiek żyje ;)
Foty http://wroniak.blogspot.com/
Biżuteria https://www.facebook.com/truehandmade.eu/

Tekton

Nie zły jest  :P.
Może powinien mieć jeszcze ze 3 cm dłuższą klingę bardziej na czopera niż obozowca, ale i tak jest fajny.

NKJ Stachu

dzięki za odwiedziny! :)

Cytat: Zodiak w 27-10-2016, 12:34:52

Jedyne co mi jakoś nie współgra to umiejscowienie nita na "dupce" rękojeści. Na to nakłada się jeszcze ostra ( może lekko kanciasta) krawędź szlifu okładziny. Nita nie ruszysz, może "szlifnąć" drewienko?

nie do końca rozumiem w czym problem..  :dodge:

Cytat: astar w 27-10-2016, 14:22:51

Nie jestem do końca pewny, czy podoba mi się kierunek w którym zmierzasz. Z resztą, moje zdanie jako "świeżaka" średnio się liczy ;)  Nie zrozum mnie źle, robisz noże perfekcyjne w każdym calu, świetny kształt, genialnie dobrane okładziny, pin zawsze tam gdzie powinien. Po prostu, wcześniej częściej pojawiały się noże, które bez zastanowienia można by przypiąć do paska garnituru. Nieduże, eleganckie, gustowne, węższe klingi. W tej chwili natomiast, powstają, faktycznie coraz bardziej perfekcyjne, ale noże, które pasowałyby raczej do paska przy fleckowych spodniach na tygodniowej survivalowej wyprawie.

robię różne noże, to że pojawił się jeden większy nie świadczy o zmianie kierunku w projektach :) a poza tym, ludzie rożne garnitury noszą ;)

aleksander49

No panie zacnie wyszedł. :)  :slini:

kyniu

Nóż bajka, ale foty też powalają!

mitryl

ŁOOOO KUNRA przepiękny :D
Ciekawe połączenie full z hiddenem :D
Brawooo

I rzekł do człowieka: Oto bojaźń Pańska, ona jest mądrością, a unikanie złego rozumem.Job. 28:28
Marana Tha

MECK

Cytat: mitryl w 28-10-2016, 20:44:52

ŁOOOO KUNRA przepiękny :D
Ciekawe połączenie full z hiddenem :D
Brawooo

A jeszcze jak w ręku leży... No piękne noże, co tu więcej gadać... Wkurza mnie już wchodzenie do tego wątku :D Skąd pieniądze na te cudeńka brać!?
"In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti... Enter!"

pawelmomo

Miałem go w ręku, to kawał świetnego i miłego dla oka noża. Podoba mi się perfekcyjne wykonanie, podoba mi się pochwa i sposób/sposoby montażu na pasku.
Przyszłość Twą widzę świetlaną :)

NKJ Stachu

bardzo dziękuję! :)

Piotr Bialy

Podoba mi sie ten nozyk.