Reklama

Śrubki do motylków

Zaczęty przez Marcus, 26-04-2017, 13:35:48

Marcus

Witam
Jakiej twardości śrubki wkładacie do waszych balisongów? Wymieniam śrubki w Mtechu i zastanawiam się nad 6.8 lub 8.8. Znalazłem też wyższe klasy, ale to już chyba bardziej szkło jest  ;-)
Swoją drogą polecacie wymieniać podkładki? W Twiscie wyglądają nawet solidnie  :)

Zoxico

Ludzie wymieniają podkładki na teflonowe, bo z tego co się orientuję to mają większy poślizg (w moim Twiście były juz wymienione), ale nie wiem ile w tym prawdy bo nie mam porównania :d
Na twardości śrubek się w sumie nie znam, ale te z twardych dysków pasują całkiem znośnie (trzeba je lekko oszlifować) i są wytrzymałe.

Draidar

Teflonowe mają dobry poślizg ale szybko się zużywają. W Ameryczce używają PB - phosphorous bronze, ale musiałbyś sprawdzić jaka norma na pb jest u nich i przełożyć to na materiał u nas bo pamiętam, że pb u nas i u nich się różni.

kapitan

Marcus: co masz na myśli że to jest szkło? Tzn. że pękają? Śruba klasy 12.9 może Ci pęknąć jak jest ocynkowana, i to też nie tak łatwo. Jak jest czarna stal to się jeszcze nie spotkałem żeby pękła bez przekroczenia nominalnej wytrzymałości.

Znajdziecie u mnie spory wybór śrubek i tulejek do noży - gotowe i ręcznie dorabiane.
Jakby co to jestem zkosmosu

Marcus

Wiesz kapitanie, poprostu czasami nie opłaca się dawać jak największej klasy. Właśnie nie wiem jak jest w balisongach, więc pytam, a kto pyta nie błądzi  ;) a może jednak warto iść w "im więcej, tym lepiej"?

kapitan

Co racja to racja - lepiej żeby w razie czego zużyła się tania i łatwa do dorobienia śrubka niż kosztowny w naprawie korpus

Znajdziecie u mnie spory wybór śrubek i tulejek do noży - gotowe i ręcznie dorabiane.
Jakby co to jestem zkosmosu

Marcus

Dobrze prawisz! A tak na serio znalazłem śruby ze stali A2 o klasie 50 i 70, ale nikt, włącznie z producentami, nie wie jaką mają granicę plastyczności. Wyszukałem też czarne, imbusowe o klasie 12.9

Co o tym myślicie? Szukać czegoś innego?

Edyta:
Któryś sprzedawca w końcu miał odpowiedź na jedno pytanie: granica plastyczności w stalach A1, A2, A3, A4 i A5 wg klas: klasa 50- 210 N/mm2, 70- 450 N/mm2 oraz 80- 600 N/mm2.
Podaję jakby ktoś kiedyś szukał :)

Marcus

Właśnie jako że wytoczył się tu drugi wątek o podkładkach, zamieszczę pytanie o nie w osobnym poście.

Co myślicie o podkładkach nylonowych? Zwykła stal przy takim tarciu odpada, a o teflonowe ciężko i są jakoś dziwnie cienkie- jak papier  :special:
W sumie to w Twiscie fabrycznym nie ma chyba co zarzucać?

Marcus

Dobra, jako że czasu za bardzo nie mam, a to forum wymiera albo nie ma tu ludzi znających się na rzeczy, zamawiam A2 klasa 70. Pokręcę jakiś czas i napiszę jak się sprawują.

SMF spam blocked by CleanTalk