Reklama

Opalowe noże i oprawy

Zaczęty przez Opal, 28-04-2017, 21:20:39

Opal

Poniżej przedstawiam moją pierwszą oprawę wykonaną z grenadillu i rogu bawoła. Materiał gardy i przekładki to srebro próby 750
Pod oprawę poszła klinga od Marcina Tomaszewskiego ze stali 80CrV2 i długości 110mm
Zdaję sobie sprawę, że daleko jej do ideału, ale mam do niej sentyment bo to moja pierwsza, zrobiona dla siebie i na bieżąco użytkowana.

Opal

Kolejną oprawę, również klingi od Marcina Tomaszewskiego z 80CrV2 o długości 125mm, wykonałem z drewna palmowego i grenadillu, gardę ze srebra próby 999
To moja druga praca więc nauki jeszcze przede mną dużo.

Opal

Tym razem, tak jak i poprzednio, klinga pochodzi z pracowni Marcina Tomaszewskiego. Wykonana ze stali 80CrV2, długość 120mm.
Oprawę wykonałem z drewna bubinga i palmy w ujęciu poprzecznym. Garda to srebro 999

Opal

Kolejną węglówkę od Marcina o długości 145mm oprawiłem w drewno bocote, kość i róg bawoła oraz srebro 999, z którego wykonałem gardę.

asik007

gourmet

Świetne, z przyjemnością oglądam. Dlaczego używasz próby 999, nie niższych?

Opal

Cytat: gourmet w 28-04-2017, 22:07:10

Świetne, z przyjemnością oglądam. Dlaczego używasz próby 999, nie niższych?

Dzięki,
Używam takiej próby bo mam trochę tego :)
Jak się skończy to przejdę pewnie na niższą, przynajmniej nie będzie się tak szybko patyną pokrywać :D

makjan28

2 i 3 świetne , bardzo mi przypadły do gustu .
Dobór materiałów miły dla oka  ;-)

Marek Muniak

Patyną na srebrze się nie przejmuj, bo węglówka z czasem dostanie nalotu. Będzie fajnie się komponowało.Oprawy bardzo porządne. Teraz bierz się za wycinanie własnej głowni. Widać, że umiejętności są.

Owoc żywota mojego je ZUS.

kątowy

Mi się najbardziej podoba 3. Ale to nie zmienia faktu że wszystkie oprawy bardzo ładne Ci wyszły.

Opal

Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze. Czekam na kolejną zamówioną klingę. Za czas jakiś wrzucę fotki z efektami mojej pracy.

eddieiron

Działaj, oprawy super, czas na swój od a do z, jestem pewien że będzie bardzo dobrze.

lokee

i nie kryguj się że "daleko do ideału". mi akurat pierwsza oprawa bardzo pasuje...

Ludzie kiedyś byli bliżsi sobie... Musieli. Broń nie niosła tak daleko.

Don

bardzo ładne oprawy a pierwsza najlepsza

mitryl

I rzekł do człowieka: Oto bojaźń Pańska, ona jest mądrością, a unikanie złego rozumem.Job. 28:28
Marana Tha

depravedsouls

Czasy inne - pomidorka nie tnie , oj a 500 stów dałem . Tam się żyło nożem i nikt nie biadolił . Orcanus

kyniu

Opal

Opal

Czekając na zamówioną klingę zająłem się wykonaniem nowej rękojeści z wenge i czerwonej fibry do starego Tlima, zgodnie z oczekiwaniami właściciela noża.

Opal

Jakiś czas temu zaraziłem się jakutami i zapragnąłem takiego mieć. Długo wyczekiwana klinga od Kill'a pojawiła się u mnie i od razu została oprawiona. Oprawa bardzo prosta w swojej koncepcji, jedynie w brzozę karelską i srebro 750, ale chyba o to chodzi w tego typu nożach.
Długość klingi 110mm, całość 230mm
Pochewkę uszyję niebawem, jak tylko znajdę chwilkę czasu.

SMF spam blocked by CleanTalk