Reklama

Kołek, dziura, flipper....

Zaczęty przez Dexameth, 18-05-2017, 21:48:11

Która opcja otwierania najbardziej ci pasuje?????

Kołek
34 (26%)
Dziura
33 (25.2%)
Flipper
63 (48.1%)
Frez na bezeszczocie
1 (0.8%)

Głosów w sumie: 131

Głosowanie skończone: 12-02-2020, 20:48:10

Dexameth

Ciekaw jestem po prostu, która opcja otwierania składaków najbardziej wam pasuje.Dlaczego? A bo tak  ;P

Zawsze jest gdzieś piękny poranek , nawet w dniu naszej śmierci .

Kubitron

Wielkopolski Klub Miłośników Noży
Mój instagram

Dexameth

Cytat: Kubitron w 18-05-2017, 21:59:36

A otwieranie axisem? :D

Też dobre, tyle że nie za bardzo mi podbiega.Sprężyna potrafi pękać, a ja chcę odpowiedzieć wam i sobie na pytanie: które z najprostszych rozwiązań jest najlepsze?

przeszczep

Zaznaczyłem dziurę, ale traktuję ją na równi z dobrym fliperem ;)

Dexameth

To kołek taki zły ????? Ciekawe...

GarbatyAnioł

Jak dla mnie najpierw fliper, potem kołek, dziura żadna, wygodna w użyciu nie jest ;)

Nie ma takiej rury na świecie,
której nie można odetkać

Drifter

Mimo, że większość noży jakiem mam ma kołki to najwygodniejsza jest dziura.
:shades:

"Wszyscy kochamy chaos i przemoc" - Król Julian
"Nóż jest w twojej aorcie. Wyciągniesz go, będziesz krwawić i umrzesz. Uważaj to za profesjonalną uprzejmość" - John Wick

Pauluss

Cytat: Dexameth w 18-05-2017, 22:10:24

To kołek taki zły ????? Ciekawe...

Lepsze wrogiem dobrego. Poza tym rzadziej spotykałem się z niewygodnymi fliperami niż kołkami. Dziura mi nie podchodzi pod kciuk niestety.

rangy67

Kołek zaraz potem dziura a dopiero z tyłu fliper-ale coraz bardziej się do niego przekonuje w niektórych nożach...a axisa np.nie lubię.

.....i po sześciu dniach tworzenia Bóg usiadł by.....siódmego wymyślić Sebenze.

maba

Dziura mocno poszerza kozik i taki dżemor wpadowuje do niej. Ale za to w rękawiczkach obsługuje się elegancko, tylko do tego musi być baklok.

Bywa, że kołek przeszkadza w cięciu/ostrzeniu.

Wychodzi na to, że flipper bez kołka jest fajowy - byle nie za duża płetwa i dobra mechanika co by się nie denerwować nadaremno.

A, nie mam obecnie żadnego flippera :shades:

Pentacl

Zależy od projektu. Jeżeli chodzi o dziurę, to BM griptilian jest idealny. Z kolei w racie szlif jest tak zrobiony, że kołek jest jakby poza głownią(ostrzem) i jest znakomicie. Flipper, jeżeli, to bez kołka, ale ma swoje wady- przy mocno zabrudzonym nożu może nie dać się całkiem otworzyć.

Mattia

Jak dla mnie kolejność jest następująca: flipper, kołek, dziura.
Pozdrawiam

InQuizitor

Kołek, dziura i dopiero dalej fliper.
Lubię mieć kontrole nad otwieraniem, a fliper mi tego nie daje.

Krzyk71

Witam,

1. Fliper, 2. kołek, 3. Dziura (bo poszerza i ten pasztet,masło w dziurze  :special: )

pozdr. KK

kepis

zaraz,zaraz, a gdzie automat?  :mad:

"Macie język tak ostry, że dziwię się, iż przy każdym słowie nie chlastacie sobie gęby na strzępy."

Kup Pan Vicka!
A może klips do szpeju?

czy3

Najlepiej jak jest i kołek i flipper, mogę otwierać zależnie od nastroju  :D

Mówią: politycy to najgorsze gówno w mieście, jakby ich pozabijać to się może zmieni wreszcie
Ale ja mam wątpliwości, lecz jedynie co do metod
Lepsze gazy trujące od noży, pistoletów.

Testral

Uważam, że kołek to najbrzydszy element w nożu. Wygląda jak narośl, 99% kołków to przymus, bez stylistycznego pomysłu. Dziura jest super, dalej flipper, kołek nie powinien istnieć.

Rise and rise again, until lambs become lions.
ZT 0770CF - nóż idealny!

hp13

Cytat: Pentacl w 19-05-2017, 02:54:58

Jeżeli chodzi o dziurę, to BM griptilian jest idealny.

zgadzam sie w 100% (mimo iz gripka obecnie nie posiadam)
al ten noz mozna dzieki dziurze i axisowi otworzyc na kilka sposobow wiecej niz np. axisa z kolkiem

Vifur

Fliper najbardziej intuicyjny moim zdaniem i od razu mamy gardę na palce.
Dziura > kołek ja dla mnie, ponieważ kołek odstaje od płaszczyzny szlifu (choć w Kershawie Skyline fajnie wykorzystali kołek jak stop pin i zabezpieczenie przed BP, ale z kolei jego użycie jest kłopotliwe, bo blisko okładzin).

Wizualnie też fliper ładny, kołek brzydki, dziura najlepiej się prezentuje owalna.

Dwa najlepsze zestawienia dla mnie to fliper (najlepiej assisted Speedsafe) z liner lockiem oraz dziura z axisem.

tomi2000

Jeśli jest wspomaganie lub łożyska to dla mnie zdecydowanie flipper. Natomiast dziura jest wygodna zawsze.

SMF spam blocked by CleanTalk