Reklama

Mora Garberg - pros & cons

Zaczęty przez Pavel Ch, 30-05-2017, 08:55:09

Pavel Ch

Witam serdecznie :) to mój pierwszy wątek. Mora jaka jest każdy wie i większość ją miała lub nadal ma. Chciałbym poznać Wasze zdanie, doświadczonych użytkowników, na temat Mory Garberg, czy ktoś miał, używał, jakie ma zalety i wady, czy warto wydać 300 PLNów oraz jak sprawdza się w lesie jako powiedzmy "jedyny" nóż obozowy?  :D

"We called him Mad Max because of his hair-trigger temper, which could be set off by something as innocuous as a ringing telephone..."

marcin90-70

http://www.thetruthaboutknives.com/2016/11/review-morakniv-garberg-the-full-tang-mora-knife/

Całkiem fajna recenzja. Ja nie miałem ale uważam ze "za drogo jak na more".
Poza tym brzydka jak nieszczęście.

Sprzedam:
http://forum.knives.pl/index.php/topic,148745.0.html

Naprawiam wszelakie noże. Wegliki klade. Ostrze i dopieszczam.

Mój FB
https://m.facebook.com/KnifeHospital/

KnifeHospital-moje prace

Pavel Ch

pierwszy argument przeciw - cena faktycznie za wysoka  ;)

"We called him Mad Max because of his hair-trigger temper, which could be set off by something as innocuous as a ringing telephone..."

bahamut 0

faktycznie "za drogo jak na more" , ale czy za drogo jak na tego typu nóż w porównaniu do tego co nam oferuje rynek? Firma znana i przez wielu lubiana - chyba że wieje od nas cebulą i cwaniacko ją wybieramy i traktujemy jak kurwę która dobrze daje dupy, ale bierze za swe usługi 30% rynkowej stawki...
Nóż prosty, solidny i czuć w łapie - ja go nabyłem jako nóż na zimę ( wilgoć / mróz / rękawice  i tu myślę że nierdzewka w plastiku będzie spoko )
a cena jak dobrze pamiętam to 230 pln za nówkę multimount dałem.

Pavel Ch

Cytat: bahamut 0 w 30-05-2017, 09:27:54

faktycznie "za drogo jak na more" , ale czy za drogo jak na tego typu nóż w porównaniu do tego co nam oferuje rynek? Firma znana i przez wielu lubiana - chyba że wieje od nas cebulą i cwaniacko ją wybieramy i traktujemy jak kurwę która dobrze daje dupy, ale bierze za swe usługi 30% rynkowej stawki...
Nóż prosty, solidny i czuć w łapie - ja go nabyłem jako nóż na zimę ( wilgoć / mróz / rękawice  i tu myślę że nierdzewka w plastiku będzie spoko )
a cena jak dobrze pamiętam to 230 pln za nówkę multimount dałem.

patrząc z tej strony brzmi zachęcająco  :D Powiesz, gdzie nabyłeś?  ;-)

vonosten

Po pierwsze jest brzydka - choć oczywiście rzecz gustu, po drogie może nie tyle, że jest za droga, ale w podobnej kwocie możemy dostać dużo innych noży, które są lepsze bądź porównywalne i ładniejsze ;) może być EKA W12, może być TLIM, może być Wołodia....

BHP i ppoż - usługi, dokumentacja, szkolenia, oceny ryzyka, instrukcje...

bahamut 0

"w podobnej kwocie możemy dostać dużo innych noży, które są lepsze bądź porównywalne i ładniejsze ;) może być EKA W12"

nie będę prosił o te DUŻO INNYCH, proszę o jakieś 3 propozycje produkcyjniaków z nierdzewki podobnego zastosowania do 350 pln.
bardzo popularny u nas W12 od Eka już mamy, potrzebuję jeszcze 2 propozycji bezpośrednich konkurentów

mamcar

Kershaw Diskin Hunter 1085 może być ?

oferma

A musi być plastik? Wykluczasz drewno?
W tej cenie masz np kilka noży Helle - wprawdzie to nie będą fulltangi, ale nie słyszałem, żeby ktoś zepsuł rattaila od Helle. Jeśli chciałbym wywalić 350 zł na nóż z nierdzewki w skórzanej pochwie, to wolałbym laminat z ładnym drewnem. Argument: jeśli Ci się znudzi to trzywarstwowy nóż odsprzeadsz z niewielką stratą, a na drogiej Morze stracisz większośc kasy.

vonosten

Albo Wołodia, który robi też z N690

bahamut 0

Tlim , LKW , Killrathi i inni - świetne noże robią, wiem że robią serie i z nierdzewki i w g10 i takie tam, ale nie są to produkcyjniaki,
Helle ok, też mam kruszacy się laminat od nich, jest klimatyczny skórka taka sobie i raczej więcej stracisz na puszczeniu go w świat niż Ci się wydaje, na bazarku czy alle ludzie puszczają prawie nówki 30% taniej a i tak wiszą.
Podkreślam, ja bez problemu kupiłem garberga za 230,- w normalnym polskim sklepie, jak będę chciał ich do końca tygodnia 20 sztuk to też bez problemu je tam kupię , a te 350 pln podałem żeby zwiększyć  zakres wyboru jakiejś alternatywy dla garberga.
Wykluczam drewno - dopuszczam wszystkie tworzywa sztuczne, ponieważ chodzi mi o nóż którym nie muszę się przejmować.
Jak bym chciał weglówkę to biorę hultaja OK1 i koniec tematu, ale pytam o nierdzewkę

vonosten

Jest trochę tego, tylko trzeba poszperać, np. muela husky 10m, albo sogi, cold steel też coś robi, choć na szybko w tej cenie full tanga nie znalazłem, może Ka-Bar 1235 - Marine Hunter,
Kershaw - Diskin Hunter - 1085, Schrade - Partially Serrated Drop Point Fixed Blade - SCHF31S...

Fred

Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje - Stefan Kisielewski

misiojedzie

A mora kansbol? O ile to nie musi być full tang. Ale nie wiem co byś musiał robić żeby zniszczyć tego kansbola. A nawet jeśli się zepsuje lub zgubi to kosztuje 100zł a nie 300. No i moim zdaniem choć subiektywnym, mora kansbol jest bardzo ładna (wiem wiem, kwestia gustu).

Oso

Mam  Morę Garberg z opcją multimount. Moim zdaniem to porządny nóż. Jeśli można go kupić za 230zł, to opcja do zaakceptowania. W czym tkwi problem Garberga? Moim zdaniem, Mora sama wpadła w swoją pułapkę, tzn. lubimy Morę, bo kosztuje kilkadziesiąt złotych i jest porządna. Nagle pojawia się model kilka  razy droższy i my stajemy okoniem - jak to Mora za prawie 300zł? Zdrada Waszmościowie!!!
Garberg to porządny nóż do pracy w terenie , z ciekawą opcją troczenia, gdzie łatwo można szybko przepinać na pas, czy plecak. Jak chcemy coś podobnego u innego producenta, to w większości trzeba kupić drugą pochwę.
Dla mnie to nóż użytkowy, nie kolekcjonerski. Pewnie o to chodziło.
Kiedyś pisałem do producenta, że miło będzie używać Mory 2000 z grubszą klingą ze stali nierdzewnej.
Teraz mam Garberga i sobie go chwalę, szczególnie, że mam go od Blachy ( jeszcze raz dzięki za deal), z dodatkową pochewką z kydexu.
Dla mnie to plus, bo lubię nosić fixedy na pasku pod bluzą munduru, na plecach w poziomie.
Dla mnie Garberg jest ok. Wiele wytrzyma, długo posłuży. W użytkowaniu, moim zdaniem, czuć zapas mocy ( porównuję do 2000), choć rękojeść tej drugiej lepiej się klei do dłoni, choćby mokrej. Garberg, też daje pewny chwyt ale bez tego kleju:-). Jest przelotka na linkę, kolejny plus. Stal porządna, zniesie niewygodę roboty polowej. Ostrzenie ok, trzymanie ostrości ok. Szlif, kształt - to Mora, choć już lekko czuć grubość ostrza przy cięciu (do 2000).
Pseudo młotek z tanga, bardziej chyba się nada do rozdrabniania, zbicia szyby, czy strugania wiórów, choć i śledzia wybije- uwaga można łatwo uszkodzić rękojeść.
Nierdzewna? Potwierdzam.
Czuć masę w dłoni, choć to 3,2mm grubości:-)
Świetnie krzesze iskry oszczędzając KT.
Cena, spowodowała, że jest już większa konkurencja i wybór.
Mora respektuje gwarancję, bez problemu to też ważne.

Wysłane z mojego MotoE2(4G-LTE) przy użyciu Tapatalka

Czyszczenie i ostrzenie noży mnie uspokaja, przywraca wewnętrzną harmonię....

łobuz

Fox Cutlery BF-710 Vesuvius i jeszcze Kizlyar Jenot elastron stal 12MF(D2)nie wiem jak teraz ale był w tej cenie do 350zł

Krzysztofon

Nóż Condor Bushcraft Basic - podoba mi się dużo bardziej od Mory, szczegolnie tej. Cena podobna.

Pavel Ch

Wszystko ładnie, pięknie.., są za.., i przeciw.., mi się osobiście podoba,  a co z secondary bevel? Co sądzicie?  ;>

bahamut 0

Secondary bevel to wybór nie konieczność, w garbergu masz go na dzień dobry i od Ciebie zależy czy będziesz go miał, wystarczy właściwe ostrzenie scandi i z czasem zniknie. Ale najlepiej zapytać o to wszystkich którzy mają szlif na zero a nie ostrzą po płazie - jakieś 70% użytkowników tego typu noży :)

przemo803

Mora Bushcraft Black?   

SMF spam blocked by CleanTalk