Reklama

Duży noż składany typu myśliwskiego - ostrze powyżej 10cm - czy coś istnieje?

Zaczęty przez p121, 12-07-2017, 20:28:25

p121

Witam. Poszukuję noża uzupełniającego nóż traperski .

Do tej pory miałem scyzoryk gerlacha z piła i ostrzem ok 8,5cm i mniejszym ostrzem do obierania.Spisuje się dobrze ale jest już po 25 latach dość wyeksploatowany bo nawet żywice epoksydową nim nakłądam a potem sciągam resztki szlifierką  :D

Szukam czegoś ostrego do oprawiania mięsa,ryb, krojenia ,smarowania pieczywa i przecinana różnych rzeczy przy turystyce .

Musi on mieć system blokowania-składania taki jak gerlach-czyli tą blaszką z tyłu rękojeści i nacisk na 2 ostrza z którego główne musi być długie na co najmniej 10cm.

Ktoś może coś polecić?

Redux

p121

Jako że to forum nożowe liczyłem na bardziej konstruktywne odpowiedzi.

depravedsouls

Czasy inne - pomidorka nie tnie , oj a 500 stów dałem . Tam się żyło nożem i nikt nie biadolił . Orcanus

drazel

franio1991

Cytat: ahaswer w 21-09-2011, 20:56:10
Rozmawiajmy, a nie obrzucajmy się gównem jak małpy.
Jeden multitool to stanowczo za mało!!!
Komuś customowe przecinaki do Leathermana?

rogerg666

Cold steel kudu ma dosyć długie ostrze ale jedno i nie jest to back lock. Podobnie opinel.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

pawelamber

Kubitron

Jeżeli pasował Ci Gerlach myśliwski to poleciłbym Ci Victorinoxa modele 111 mm np. Victorinox Hunter, narzędzia praktycznie te same co w Gerlachu. A blokada w nich jest moim zdaniem wygodniejsza.

Wielkopolski Klub Miłośników Noży
Mój instagram

rak

Jeśli minimum 10 cm to duży wybór mają producenci z Hiszpanii. Navaja rządzi.

empik7

Cytat: p121 w 12-07-2017, 20:28:25

Witam. Poszukuję noża uzupełniającego nóż traperski .

Do tej pory miałem scyzoryk gerlacha z piła i ostrzem ok 8,5cm i mniejszym ostrzem do obierania.Spisuje się dobrze ale jest już po 25 latach dość wyeksploatowany bo nawet żywice epoksydową nim nakłądam a potem sciągam resztki szlifierką  :D

Szukam czegoś ostrego do oprawiania mięsa,ryb, krojenia ,smarowania pieczywa i przecinana różnych rzeczy przy turystyce .

Musi on mieć system blokowania-składania taki jak gerlach-czyli tą blaszką z tyłu rękojeści i nacisk na 2 ostrza z którego główne musi być długie na co najmniej 10cm.

Ktoś może coś polecić?

Pójdę w innym kierunku niż koledzy i trochę innym niż Twoje założenia.
W kierunku zastosowania, celowości.
Powinieneś poczytać o scyzorykach i nożach składanych takich EDC. I tam zadać pytanie.
W ogóle mam wątpliwości czy potrzebny ci składak powyżej 10 cm.
A teraz subiektywna porada
Kup dwa: scyzora i foldera.
Skoro miałeś gerlacha z blokadą to będziesz zadowolony jeśli kupisz Victorinoxa 111 mm z blokadą slide lock z piłą.
Takie uniwersalne EDC do turystyki. Kształt ostrza w miarę dobry do przyrządzania jedzenia. Tu pełna zgoda z @Kubitron - em  - sam takie stosuję.
Kup używany - będzie taniej.
A folder na ryby - taki żeby był łatwy do czyszczenia z łusek, śluzu.
I drugi wymóg zależny od wielkości ryb które łowisz- kształt ostrza. IMHO do rozcinania powłok brzusznych małych ryb ostrze powinno mieć profil głowni typu clip-point, drop point.
Więc może taki Land 910+ - ale to też nie optimum.
Na ryby przydałby się nóż składany z wąską głownią - może ktoś podpowie.

"Jeśli (swój miecz) doprowadzisz do niezwykłej ostrości, nie będziesz w stanie długo jej zachować" Lao-Tsy:Tao Te King IX

pectoris

empik7

O właśnie, kolega @pectoris ciekawy nóż podpowiedział - na ryby.
http://allegro.pl/oksport-noz-opinel-slim-inox-no-10-francja-i6833198175.html
http://allegro.pl/oksport-noz-opinel-slim-inox-no-12-francja-i6833147610.html
Tylko drewno bym porządnie zaimpregnował olejem tungowym.
No i trzeba dbać, czyścić.
I stal przyzwoita - Sandvik 12C27

"Jeśli (swój miecz) doprowadzisz do niezwykłej ostrości, nie będziesz w stanie długo jej zachować" Lao-Tsy:Tao Te King IX

SMF spam blocked by CleanTalk