Reklama

Cold Steel Pro Lite Tanto

Zaczęty przez SOJER, 24-07-2017, 13:31:46

SOJER

Witam, przymierzam się do kupna Cold Steel Pro Lite Tanto - z promocją 15% wychodzi 148zł i tutaj moje pytanie, ma ktoś ten nóż? jak z ostrością, trzymaniem ostrości i ostrzeniem i ogólnie jak leży w dłoni czy jakieś luzy powstają itp I stal jakaś niemiecka chyba?
Porównywalna z jakimiś 8cr13mov czy aus-8 albo gorsza/lepsza?

Warto dać za niego te 148zł czy może lepiej kupić Rat-2, Ka-Bar dozier czy jakiegoś Kershaw'a czy cokolwiek innego ( do 200/250zł )

Ciekawi mnie ten tri-ad lock - niby super wytrzymały, ale bez stalowych linersów to chyba aż takiego szału nie ma bo plastik dużo chyba nie zniesie

Albo może dopłacić do  Cold Steel Voyager Large Tanto ze stali CTS ? ktoś coś poradzi ? :D

stokropek

Weź coś innego, rat-2 to dobry wybór, wiele osób go tutaj poleca, na militaria.pl za 179zł

makjan28

Stal IMO porównywalna - szału nie ma , daje rade.
W roach belly mam kruppa i ujdzie .

Jak leży - idź i zobacz , każdemu leży inaczej wszystko.

Broken Skull też nie ma linersow , a konstrukcja mocna jest. Także być może nie ma to aż takiego znaczenia. O ile nie podnosisz kantem włazu studzienki kanalizacyjnej.

Voyager miałem , fajny nożyk. Chyba warto dopłacić . Ładniejszy jest , ale każdemu wedle potrzeb  ;-)

SOJER

Zdecydowałem się na Cold Steel Pro Lite Clip Point
Jutro powinien przyjść i przetestuję sobie stal jak sobie radzi.

Przyszedł no i muszę powiedzieć, że świetnie leży w ręce goli bez jakiegokolwiek przyciskania do skóry, świetny

Już wiem teraz, że następnym zakupem będzie CS Code 4 jednak aluminium lepsze no i stal :>

emwu1988

Stal niby ta sama co w kudu a jakoś dłużej trzyma ostrość... Może to przez ten szlif ostrza...
Nie zacina ci się czasem w plastiku blokada? U mnie czasami sie zablokuje i trzeba nacisnąć oburącz

SOJER

No dość mocno trzyma ta blokada, ale ja już musiałem rozkręcić i zajrzeć do środka  :slini: ( przy okazji wyczyścić z fabrycznego syfu i nasmarować po swojemu itd ) i chodzi trochę lepiej - ciężko, bo ciężko i kciuk boli, ale da się otworzyć i zamknąć jedną ręką :)

Ostrości jeszcze tak w sumie nie przetestowałem - tylko na kartkach i włosach - skalpel.
Potnę trochę kartonów patyków i zobaczę jak z ostrością, ale pewnie porównywalnie do 8cr13mov, aus8 czy 420HC

emwu1988

Faktycznie pokliklałem, rozebrałem i posmarowałem już się nie zacina wcale :)

arnipunk

Od tygodnia posiadam, bardzo wygodnie w łapie leży, blokada trzyma jak zamurowana. Jeżeli chodzi o trzymanie ostrości to szału nie ma ale daje radę. Firmowa krawędź złapała mikroskopijne zawinięcie drutu po jakimś kawałku deski ale to może być drut pozostawiony po fabrycznym ostrzeniu. Miałem coś takiego w crkt crawford casper. Po kilku ostrzeniach domowych problem nie występuje. Moim zdaniem pro lite to bardzo sympatyczny nożyk i budżetowa możliwość zapoznania się z tri ad lockiem. CS na yt wrzucił testy working mana, to praktycznie to samo co prolite. Można popaczać.

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

(\_/)This is bunny
(O.o)copy the bunny into your sig
( ><)help him achieve world domination

Stryjon

Hej, użytkuje może ktoś ten nóż już dłuższy czas? Chodzi mi o zmianę kształtu ostrza po ostrzeniu. Przy zamkniętej głowni czubek ledwo chowa się pomiędzy okładkami. Czy po kilku ostrzeniach nie wystaje on poza obrys rękojeści?

SMF spam blocked by CleanTalk