Reklama

Jaką siekierę wybrać do drobnych, przydomowych prac?

Zaczęty przez gribol, 12-08-2017, 11:14:56

witeg

A ja myślę, że odpowiednio dobrana do danej pracy siekierka za 60zł będzie lepsza od siekierki za 400zł pomyślanej do innych prac .   :idea:
Wybierając siekierę najpierw trzeba określić do czego, potem jaka siekiera jest do tej roboty przeznaczona (wielkość, profil, długość styliska....), a na końcu jakie firmy takie siekiery robią.

biathlon

Do prac przydomowych mogę polecić siekierę Husqvarny 1400. Siekier hobbistycznie przerzuciłem z 20 sztuk. Najgorsze w mojej ocenie Fiskarsy - modele stylisko  z tworzywa sztucznego   Bardzo nie  lubię ich tępego, głuchego uderzenia.  Konstrukcja Husqvarny 1400 wydaje mi się najbliższa dobremu drewnianemu oryginałowi siekiery. Jest moc i siła uderzenia. Kupiłem już drugą sztukę bo pierwszą pożyczył brat, posmakował i już pozostała jako jego ulubiona.
Z siekierami jednak tak jak z nożami zależy co komu podpasuje. Na lekką podręczną kupiłem jakiegoś chinola vertu ? czy jakoś tak, siekiera   za  50 złotych i bardzo mi podpasowała. Witeg dobrze napisał odpowiednio dobrana  to postawa.
Poniżej przykładowy link.
https://www.googleadservices.com/pagead/aclk?sa=L&ai=DChcSEwiuu7O2hKv3AhVxQpEFHZtECUMYABAFGgJscg&ae=2&ohost=www.google.com&cid=CAASJeRohZrI7omqj-IbHTNwDodLdbL4RTDhyFIyWjSwakt3cPy9vnQ&sig=AOD64_3nuCE6nzM0u2aJeR4xZIhnsRCRDQ&ctype=5&q=&ved=2ahUKEwiZ7qy2hKv3AhVrhosKHckjCtEQ9aACKAB6BAgBEEc&adurl=

tomking

Cytat: biathlon w 23-04-2022, 22:46:12

Do prac przydomowych mogę polecić siekierę Husqvarny 1400. Siekier hobbistycznie przerzuciłem z 20 sztuk. Najgorsze w mojej ocenie Fiskarsy - modele stylisko  z tworzywa sztucznego   Bardzo nie  lubię ich tępego, głuchego uderzenia.  Konstrukcja Husqvarny 1400 wydaje mi się najbliższa dobremu drewnianemu oryginałowi siekiery. Jest moc i siła uderzenia. Kupiłem już drugą sztukę bo pierwszą pożyczył brat, posmakował i już pozostała jako jego ulubiona.
Z siekierami jednak tak jak z nożami zależy co komu podpasuje. Na lekką podręczną kupiłem jakiegoś chinola vertu ? czy jakoś tak, siekiera   za  50 złotych i bardzo mi podpasowała. Witeg dobrze napisał odpowiednio dobrana  to postawa.
Poniżej przykładowy link.
https://www.googleadservices.com/pagead/aclk?sa=L&ai=DChcSEwiuu7O2hKv3AhVxQpEFHZtECUMYABAFGgJscg&ae=2&ohost=www.google.com&cid=CAASJeRohZrI7omqj-IbHTNwDodLdbL4RTDhyFIyWjSwakt3cPy9vnQ&sig=AOD64_3nuCE6nzM0u2aJeR4xZIhnsRCRDQ&ctype=5&q=&ved=2ahUKEwiZ7qy2hKv3AhVrhosKHckjCtEQ9aACKAB6BAgBEEc&adurl=

Nie będę się licytował ile siekier w ręku miałem, ale czegoś tu nie rozumiem. Fiskars nie jest oki, bo ma stylisko z "tworzywa sztucznego", a to jest syntetyk z włókna szklanego, który nijak nie da się zniszczyć i imo rewelacyjnie niweluje drgania, odbicia itp.

No, sorki raz widziałem pęknięty. To Fiskars uznał zwrot i dali nową siekierę, a poprzednia wadliwa nie była nawet na gwarancji.

Polecasz za to Husqvarnę, która także ma stylisko z tworzywa z włókna szklanego. Wyjaśnisz o co kaman?

Co więcej mnie zastanawia, kształt siekiery Husqvarna. Pierwsza fota jest z książeczki Gransfors Bruk, która jest dołączana do ich siekier. Tu jest wyraźnie wskazany kształt dla ostrzenia i stylizowania KT w siekierze, a niewątpliwie znają się w tym obszarze na fachu. To wskazanie/kształt ma ogromny wpływ na pracę tym narzędziem.

Niżej to polecana Husqvarna i ten kształt mi nie pasuje.

Acha i jeszcze jedno... :) Ja bym wybrał do prac przydomowych siekierkę o stylisku do 50 cm o wadze około 700g
Rzeczą ważniejszą od wiedzy jest wyobraźnia.

biathlon

Cytat: tomking w 24-04-2022, 01:29:20

Nie będę się licytował ile siekier w ręku miałem, ale czegoś tu nie rozumiem. Fiskars nie jest oki, bo ma stylisko z "tworzywa sztucznego", a to jest syntetyk z włókna szklanego, który nijak nie da się zniszczyć i imo rewelacyjnie niweluje drgania, odbicia itp.

No, sorki raz widziałem pęknięty. To Fiskars uznał zwrot i dali nową siekierę, a poprzednia wadliwa nie była nawet na gwarancji.

Polecasz za to Husqvarnę, która także ma stylisko z tworzywa z włókna szklanego. Wyjaśnisz o co kaman?

Acha i jeszcze jedno... :) Ja bym wybrał do prac przydomowych siekierkę o stylisku do 50 cm o wadze około 700g

Oczywiście obie siekiery mają stylisko z tworzywa sztucznego. Wyraźnie napisałem jedynie że Fiskars ma stylisko które przy uderzeniu daje daje efekt głuchego uderzenia. Mam wrażenie że niweluje i pochłania cześć energii uderzenia.   W husqvarnie nie ma tego efektu stylisko jest nieco bardziej sztywne. Wystarczy popracować chwilę jedna i drugą siekierą aby wychwycić różnicę.

tomking

Cytat: biathlon w 24-04-2022, 09:33:56

Oczywiście obie siekiery mają stylisko z tworzywa sztucznego. Wyraźnie napisałem jedynie że Fiskars ma stylisko które przy uderzeniu daje daje efekt głuchego uderzenia. Mam wrażenie że niweluje i pochłania cześć energii uderzenia.   W husqvarnie nie ma tego efektu stylisko jest nieco bardziej sztywne. Wystarczy popracować chwilę jedna i drugą siekierą aby wychwycić różnicę.

Dzięki za wyjaśnienie. Jak będzie okazja, a będzie to nie omieszkam sprawdzić.

biathlon

Cytat: tomking w 24-04-2022, 12:31:48

Dzięki za wyjaśnienie. Jak będzie okazja, a będzie to nie omieszkam sprawdzić.

To jeszcze tak dla pełni tematu. Identyczne wizualnie siekiery do wspomnianej Huqvarny produkuje Gardena. Modele są jedynie w innym kolorze  (grafit albo czarny). Produkty sygnowane jako Gardena są jednak znacznie tańsze od tych sygnowanym logo Husqvarny. Pozostaje jedynie pytanie czy tworzywo sztuczne jest tej samej jakości i wytrzymałości?
Ps. Bardzo ciekaw jestem siekier Fiskarsa gdzie tworzywo sztuczne połączone jest z drewnem. Chyba powoli zacznę się rozglądać za takim modelem.

tomking

Faktycznie Gardena i Husqvarna są w budowie bardzo podobne. Możliwe że i tworzywo takie samo, albo niewiele gorsze tylko jak jest napis Husqvarna to MUSI kosztować ;)

Piszesz o tych Fiskarsach z serii N. Ciekawa propozycja. Na razie w moim otoczeniu nikt nie ma takiej żeby spróbować. Za to jak będę u siebie w Żabnicy... czyli przemieszczę się z lasu pod Częstochową do lasu na Beskidziu to będę miał okazję spróbować Husqvarny. Ciekawi mnie ta różnica w użytkowaniu.

Ja o kupnie siekiery raczej nie myślę, bo mam ich w sumie chyba kilkanaście, a w stałym użyciu max 4 sztuki. Jak kupisz którąś z tych N Fiskarsa to skrobnij fotkę i jak krótką recke. Zawsze to jakaś opinia i może się przydać.

przemo12

Do przydomowych prac, wystarczy osowiec 700g. W fajnym stanie można kupić taki za 60-70zł

FORESTER1973

Fiskars w wersji z gumowym chwytem może się odwarstwiać dlatego polecam modele z serii Solid.
Poza tym wadą może być wąska piętka/obuch i ślad po odkówce.Wbijanie gwoździ czy klina przy ścince jest klopotliwe a kliny często się rozłupują.
Co do wytrzymałości to brak uwag.
Kształt toporzyska pod głowicą /lekko owalny/ przy nieumiejętnym rąbaniu nie powoduje uszkodzeń i łatwiej wchodzi w rzaz po ostrzu.
Profil głowic uniwersalnych/ciesielskich jest faktycznie uniwersalny bo da się nim i rąbać i łupać.
Co do połączenia drewna z tworzywem to jestem sceptyczny.Drewno zawsze będzie pracować inaczej,jest higroskopijne i zastanawia mnie czy w razie uszkodzenia można toporzysko wymienić samemu czy tylko serwis.

Gardena/Husqvarna
Szersza,płaska piętka na plus,gorzej wyważona bo cięższe toporzysko,toporzysko pod głowicą w miejscu przytwierdzenia blachy prostokątne z zaokrąglonymi brzegami minus w przeciwieństwie jak wyżej.
Oryginalny ochraniacz głowicy duży i to może być minus przy zabieraniu "na wycieczkę".

Jak zauważył @tomking profil ostrza już "zepsuty" co będzie się pogłębiać przy nieumiejętnym rąbaniu i ostrzeniu dla zachowania ostrości całej KT.

Mam prawie wszystkie modele Fiskarsa.Dwie ok 20letnie /nadal w świetnej kondycji/.
Husqvarnę oddałem bez żalu drwalom a tradycyjne zbieram ,odnawiam i czasem używam dla zabawy  ;)

Jak chcesz bezduszne narzędzie na lata, które zawsze będzie gotowe do użytku to weź fiskarsa.
Jak lubisz się bawić w czyszczenie olejowanie i oprawianie a masz kominek i salon w niemodernistycznym stylu to weź tradycyjną bo się dobrze komponuje  ;P

kali

Pytanie do użytkowników Fiskarsa X10 - to jest niby siekiera ciesielska, ale jak na nią patrzę, to klin ma ze dwa razy grubszy niż dowolna "tradycyjna" siekiera ciesielska z supermarketu. Jest on bliski klinowi "uniwersalnego" Cellfasta. To takie fajne jest?

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

FORESTER1973

Bardziej jej do uniwersalności niż do ciesielki bo i porąbie i połupie mniejsze klocki.
Cellfast jest jakby na lekkim wklęslym a fiskars na płaskim .Nie wgryza się jak te zwykłe marketowe ale z drugiej strony też się nie klinuje.
Taka uniwersalna siekiera gospodarska.
Spokojnie okrzeszesz gałęzie,porąbiesz pniaczka i zastrugasz kołek a i pierzastego też przygotujesz.

kali

FP

FORESTER1973

Spokojnie,a jak lekko przeprofilujesz KT i pozbędziesz się tego kantu przejścia KT na płazy to jeszcze lepiej.
Ja Ci nie stanowi kolorowa "rączka" co może się odkleić to proponuję A10

https://allegro.pl/oferta/siekiera-fiskars-chopping-axe-a10-12460561104?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_ogrod-narzedzia_pla_pmax&ev_campaign_id=18447276659&gclid=EAIaIQobChMI-oTk74iL-wIVkBh7Ch1ZWAI4EAQYBCABEgJG7fD_BwE

Kiedyś miały taki pseudo ochraniacz a teraz jest już prawilny.

kali

Cytat: FORESTER1973 w 31-10-2022, 19:16:02

Spokojnie,a jak lekko przeprofilujesz KT i pozbędziesz się tego kantu przejścia KT na płazy to jeszcze lepiej.
Ja Ci nie stanowi kolorowa "rączka" co może się odkleić to proponuję A10

https://allegro.pl/oferta/siekiera-fiskars-chopping-axe-a10-12460561104?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_ogrod-narzedzia_pla_pmax&ev_campaign_id=18447276659&gclid=EAIaIQobChMI-oTk74iL-wIVkBh7Ch1ZWAI4EAQYBCABEgJG7fD_BwE

Kiedyś miały taki pseudo ochraniacz a teraz jest już prawilny.

A10 jest zauważalnie mniejsza (tak wychodzi z opisu)... a ja i tak bym wolał dłuższą, niż X10.

FP

FORESTER1973

kali

X15 jest rozłupująca, nie chcę takiego klina. A10 faktycznie jest taka, jak X10 i to musi wystarczyć :)

FP

Krzysztofon

A była opcja "wolę tradycyjny wygląd i lubię się pobawić" ?
Na potrzeby drobniejszych rzeczy kupiłem juco 600g, przeprofilowałem, oprawiłem w stylisko z hikory 60 cm i jest to super (dla mnie), wajcha jest, nosi się wygodnie, kosztowało poniżej 100 pln.

smutna_niespodzianka

Cytat: kali w 31-10-2022, 18:45:30

Jak okrzesze i zastruga, to można brać :kosunia:

Mam x10, faktycznie jest uniwersalna. Także polecam.

kali

Cytat: Krzysztofon w 01-11-2022, 14:34:56

A była opcja "wolę tradycyjny wygląd i lubię się pobawić" ?
Na potrzeby drobniejszych rzeczy kupiłem juco 600g, przeprofilowałem, oprawiłem w stylisko z hikory 60 cm i jest to super (dla mnie), wajcha jest, nosi się wygodnie, kosztowało poniżej 100 pln.

Rozważałem, ale nie mam czasu na zabawę :(
Plus Fiskars ma w zestawie osłonę ostrza, to dodatkowa robota.

FP

Krzysztofon

Jasne, w takim razie z moje skromnego doświadczenia 50 cm to minimum bo czasem druga ręka się przyda, i całość do 1kg... jak ręka starsza ;).