Żegnamy Jumbo, Testrala i Pawelmomo

Reklama

Cold Steel KHAN

Zaczęty przez maba, 14-10-2017, 23:00:00

maba

To może nowy wątek i kilka słów o nowym nabytku :)

Kapitalna konstrukcja oparta na dwóch okładkach G10 bez zbędnych linerów - wystarczająco mocna, lekka, płaska, praktyczna i ładniejsza niż plasticzaki. Waży zaledwie ~69g, czyli mniej więcej tyle co Dozier i SRM710 G10.

Rękojeść krótka ale można sobie przedłużyć chwyt kładąc palucha na ricasso. Jeśli ktoś nie ma wielkiej łapy to będzie bardzo wygodnie jak na takiego malucha.

Mechanika świetna, chodzi leciutko, a sprężyna delikatna jakby zupełnie nie było tutaj Tri-Ad Locka.

Klips przekładany z delikatnym wykończeniem bead blasted, umieszczony bardzo fajnie wysoko, niestety jest też trochę za sztywny i ma końcówkę zbyt mocno wygiętą, ale to drobnostki.

Podoba mi się patent z krótką tulejką pod śrubkę na dupce, zależnie na której stronie chcemy klips tam ją przesuwamy żeby z drugiej strony zrobić miejsce na torxa który chowa się w G10. Proste i pomysłowe.

Głownia ciekawa przez szlif tanto i system HTR, czyli otwór w klindze z wystającym pierścieniem. Dzięki niemu folder rozkłada się mega wygodnie ale też ma sporą wadę, bo jednak trochę przeszkadza podczas cięcia. Na szczęście można go szybko wyjąć, wystarczy mały imbus 0.9mm i wtedy mamy po prostu klasyczny otwór. Znakomity pomysł na ominięcie patentu Spyderco ;P

Stali nie szczędzili i klinga jest pancerna aż do przesady - gruba na ponad 3mm, a nad samą KT to aż ~0,8mm! Dodać do tego niezbyt wysoki płaski szlif, AUS8A, no i demonem cięcia to on z całą pewnością nie jest :P

Jakiś bardziej ludzki profil głowni + pełny płaski i Khan byłby Delica killer.. A tak może konkurować co najwyżej z wersją Saber Grind.

Szlify wyglądają ładnie ale palcują się brzydko, więc nie obraziłbym się na jakiś stone wash, choćby równie kiepski jak w ProLite.

Folderek generalnie ciekawy i jednocześnie zabawny freak. Niewielki rozmiar, lekkość, wesoły kolorek G10.. i taktyczna głownia bardziej do zabijania niż do cięcia :D

A wy co o nim sądzicie?

Wafelek

Konkurować z Delicą? Ale czym on konkuruje?

Mikołaj Szałek

Czyżby CS postanowił konkurować z spyderco w robieniu paskudnych noży?  ;>

Rozmiar, waga, g10, wszystko fajne. Ale projektanci mogli się bardziej do wyglądu przyłożyć

Drifter

Pasuje do wątku najbrzydsze noże ever czy jak to tam leci. Ostatnie, tańsze noże CS jakoś mi nie podchodzą.
Ciekawe jak się spisuje AUS8A w tym nożyku.

"Wszyscy kochamy chaos i przemoc" - Król Julian
"Nóż jest w twojej aorcie. Wyciągniesz go, będziesz krwawić i umrzesz. Uważaj to za profesjonalną uprzejmość" - John Wick

Kubitron

Jakby miał lepsze parametry cięcia to bym brał :)

Wielkopolski Klub Miłośników Noży
Mój instagram

Krzysztofon

Patent z pierścieniem ciekawy, koncepcja lekkiego edc też, ale ta kanciasta głownia nie pasuje mi do "miekkiej" linii rękojeści.
Zamiast garba też bym wolał jedną linię od czubka do szczytu ale Spyderco się pewnie mogłoby pogniewać ;)
Chyba jednak nie.

Mikko

Fajna rękojeść, fajna koncepcja ale klinga do wymiany.

makjan28

Cytat: Mikko w 15-10-2017, 00:06:06

Fajna rękojeść, fajna koncepcja ale klinga do wymiany.

Oj tak, zdecydowanie.
Poza tym Spyderco z TriadLockiem i konstrukcja bez linersow z g10 jak najbardziej na plus.
Mi się podoba .

Dobrze że zdjęcie pierścienia zrobiłeś. Myślałem że on jest "jednolicie wystający", a to wygląda inaczej. I już wygodniej.

MASSakra

Już sobie wyobrażam czyszczenie z serka topionego  tego otworku po imbusie trzymający pierścień :)  sam nóż mi się podoba

supraz

Cytat: MASSakra w 15-10-2017, 10:32:11

Już sobie wyobrażam czyszczenie z serka topionego  tego otworku po imbusie trzymający pierścień :)  sam nóż mi się podoba

Można dać pół kropli loctite i wkręcić śrubę na miejsce ;)

marcin90-70

Cytat: MASSakra w 15-10-2017, 10:32:11

przestań jeść serek topiony ;>
Sprzedam:
http://forum.knives.pl/index.php/topic,148745.0.html

Naprawiam wszelakie noże. Wegliki klade. Ostrze i dopieszczam.

Mój FB
https://m.facebook.com/KnifeHospital/

KnifeHospital-moje prace

InQuizitor

Podoba mi się!
Dopracować grubość i stal głowni i mam hit :)

NEPENTHE

W tworzeniu brzydactw mało który nożowy team może równać się ze Spyderco IMO za wyjatkiem kilku modeli  ;P Co do tego projektu - nie wywołuje grymasu na mojej twarzy. Za klasykiem każdy Cold Steel znajdzie swego amatora  :rotfl:

MASSakra

Cytat: marcin90-70 w 15-10-2017, 10:45:26

przestań jeść serek topiony ;>

No dobra to pasztet, masło czy cokolwiek czym się smaruje pieczywo

kapfryd

Dobra, to kto się podejmie przeszlifowania Khana na FG? :)

"Wszelkie zbieractwo jest dobre dla kobiet i homoseksualistów" - Marian Paździoch

Redux

O Spyderco od Cold Steela xd

kgrzesiek

Cold Steele nigdy nie miały ładnych folderów, ale ostatnie modele to już wizualna przeginka :-/

maba

No co wy gadacie, przecież bez tego pierścienia jest całkiem ładny i nie nudny :D

I jeszcze brzydka fotka wnętrzności na szybko:

Krzysztofon

sensowna, prosta, lekka konstrukcja, a jak wyciąłeś na fotce to tanto, no to całkiem całkiem ;)

maba

E tam, takie szpiczaste tanto to jak nie tanto, a brzuszek sam się zrobi przy ostrzeniu. No i ile można mieć zwykłych kozików ;P